• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Štát by mal na daniach vybrať o vyše miliardu viac ako očakával, Matovič hovorí o znižovaní deficitu

Štát by mal na daniach vybrať o vyše miliardu viac ako očakával, Matovič hovorí o znižovaní deficitu

Do ekonomiky vláda podľa neho „naliala“ sedem miliárd eur, z čoho dve miliardy išli na udržanie pracovných miest.

Daňové príjmy by mali byť v tomto roku o 1,1 miliardy eur vyššie, ako sa očakávalo v marci tohto roka.

Na stredajšej tlačovej besede to uviedol minister financií Igor Matovič.

Vychádza z odhadu Inštitútu finančnej politiky v novej daňovej prognóze rezortu financií. Lepšie sa podľa neho darilo firmám a aj na dani z pridanej hodnoty vyberie štát viac, ako sa očakávalo. Príjmy z DPH podľa Matoviča „idú nadpriemerne dobre“.

Menšie výpadky

Výpadky na daniach a odvodoch by mali byť podľa Matoviča 7-krát menšie oproti pôvodným odhadom z marca tohto roka. „Prepad ziskov bol len polovičný oproti odhadom v marci,“ povedal.


br>br>

V marci tohto roka sa pritom očakával výpadok na daniach z príjmov právnických osôb v sume 700 miliónov eur. Rezort financií tiež očakáva rýchlejší rast ekonomiky v tomto roku. „Z dani z pridanej hodnoty vyberieme omnoho viac, ako sme očakávali,“ povedal.

Nad očakávania dobre

Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek poukázal na to, že slovenskej ekonomike a vláde sa darí zvládať nad očakávania dobre. „Bol som veľmi prekvapený z toho, ako slovenská ekonomika a spoločnosti prešli súčasnou krízou,“ povedal. Ako uviedol druhý štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík, za lepšími číslami sú aj opatrenia vlády.

br>br>br>

Do ekonomiky vláda podľa neho „naliala“ sedem miliárd eur, z čoho dve miliardy išli na udržanie pracovných miest.

br>br>br>

Deficit verejných financií za tento rok by podľa Matoviča mohol vďaka sume 1,1 miliardy eur klesnúť z plánovaných 9,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na 8,8 percenta HDP. „Zákon o rozpočtových pravidlách neumožňuje daňové nadpríjmy použiť na vyššie výdavky,“ upozornil.

Pozitívne čísla očakával

Predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet za stranu SaS Marián Viskupič v reakcii na zverejnenú daňovú prognózu tvrdí, že pozitívne čísla očakával. „Je preto škoda, že sme uponáhľali prijatie vysokého deficitu štátneho rozpočtu,“ uviedol.

br>br>br>

Ekonomika sa podľa neho zotavuje, rastie počet pracovných miest, zvyšuje sa spotreba, zlepšuje sa výber DPH a rastie HDP.

br>br>br>

„Medziročne prichádza nárast a môžeme rátať aj s lepším výberom daní, a teda s vyššími ako rozpočtovanými príjmami. Preto sme nepovažovali za správne navyšovať deficit,“ tvrdí šéf finančného výboru.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie