• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Štartuje Finweek – jedna z mála finančných konferencií v strednej Európe, ktorá odolala pandémii. V jej rozšírenom formáte bude jednou z tém aj finančná gramotnosť Slovákov

Štartuje Finweek – jedna z mála finančných konferencií v strednej Európe, ktorá odolala pandémii. V jej rozšírenom formáte bude jednou z tém aj finančná gramotnosť Slovákov

Aktuálne novinky z oblasti Fintech a Insurtech boli už pravidelnou súčasťou konferencie Fintechsummit.

18.9.2020 (Webnoviny.sk) - Tá však tento rok dostala úplne novú formu. Organizátori sa rozhodli pretaviť ju do formátu štvordňového finančného festivalu. Finweek prinesie top kľúčové témy zo sveta financií poznačeného pandémiou, no dotkne sa aj finančných technológií a investícii v kríze. Jednou z dôležitých tém bude aj finančná (ne)gramotnosti Slovákov. Chýbať nebudú domáce a zahraničné kapacity, ktoré zodpovedajú nevyhnutné otázky nielen finančnej brandži, ale aj laickej verejnosti.

Spoločnosť Techsummit Events® musela tento rok kvôli koronavírusu zrušiť viaceré zo svojich konferencií a networkingových stretnutí. Výnimkou nie je ani Technologický summit, ktorý každoročne prináša aktuálne novinky z oblasti technológií a inovácii naprieč ekonomikou. Ako jedným z mála sa im však napriek tejto špecifickej dobe darí tvoriť koncepty, ktoré dávajú širší zmysel. Aktuálne prinášajú prvý vrchol sezóny, v rámci ktorého pôvodnú konferenciu Fintechsummit rozšírili na nový formát. Okrem toho pokračujú v adaptačnom procese a už druhýkrát v covid dobe prinášajú aj možnosť stretnúť sa na Networking session. Silnou motiváciou bola nutnosť venovať sa dôležitým zmenám a novým príležitostiam zo sveta financií, ktoré nás čakajú.

Pod značkou organizátora sa už 4. rok otvárajú aj témy z oblasti Fintech a Insurtech, ktoré tento rok dostali nový formát. Po 3 úspešných ročníkoch Fintechsummitu sa konferencia mení na Finweek - 4 dňový finančný festival. Štartuje už 21. - 24. septembra 2020 a verejnosti otvorí TOP kľúčové témy zo sveta financií. "Ako nevyhnutnú súčasť líderskej pozície na finančnom trhu vnímame aj otváranie širších tém, ktoré kontextovo súvisia so svetom financií. Tento rok preto prinášame novinku v podobe väčšieho formátu, ktorým pokrývame všetky relevantné témy súvisiace s otázkami finančného sveta. Finweek je našou druhou najdôležitejšou konferenciou. Veľmi nás preto teší, že nám účasť v diskusiách potvrdilo viacero spíkrov, ktorí vo svete financií patria k odbornej špičke. Okrem samotného ministra financií si budeme môcť vypočuť aj názory viceguvernéra Národnej banky Slovenska či viceprezidenta spoločnosti Mastercard. Aj vďaka nim Finweek nepochybne prinesie množstvo otázok a odpovedí, ktoré je nevyhnutné zodpovedať nielen ľuďom z finančnej brandže, ale aj bežnej verejnosti," hovorí Davy Čajko, riaditeľ spoločnosti Future Proof, ktorá Finweek organizuje.

Okrem Fintech a Insurtech sa terajší program rozšíril aj o viaceré prierezové témy zo sveta financií. Novinkou sú Financie v kríze, Finančná gramotnosť či Investsummit, ktorých cieľom je zodpovedať aj finančné otázky spojené s covid krízou. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa Finweek uskutoční v hybridnej forme. Účastníci sa budú opäť pripájať online, pričom miesto je možné si rezervovať TU. Súčasťou konferencie bude aj samostatný Networking event určený na diskusie a business rozhovory. Jeho kapacita je však vzhľadom na momentálnu situáciu obmedzená, miesto je možné si rezervovať TU.

Témou prvého konferenčného dňa budú Financie v kríze (COVID-19 & platby - je hotovosť minulosťou? & Digitálna mena centrálnych bánk. Covid kríza totiž tlačí na znižovanie nákladov spojených so správou a spracovaním bankoviek a mincí viac než kedykoľvek predtým. "V posledných týždňoch si zrejme mnohí z nás kladú otázku, či je hotovosť počas pandémie stále bezpečná, keďže niektorí maloobchodníci jej používanie obmedzili,” poznamenal Mark Trevor, obchodný riaditeľ Vaultex. Príprave plánov vlády na zvládnutie dopadov pandémie Covid-19 sa v súčasnosti venuje aj Ministerstvo financií SR. Ich súčasťou sú aj otázky zlepšenia vzdelávania a oblasť inovácií. "V súčasnosti čelíme veľkým výzvam. Aj v týchto ťažkých časoch však treba byť pozitívny. Veď každá výzva so sebou nesie aj príležitosti. Som si istý, že ich využijeme na to, aby sme zo Slovenska vybudovali modernú, inovatívnu a úspešnú krajinu, v ktorej sa bude šťastne žiť nám, ale aj budúcim generáciám," uzatvára Eduard Heger, Minister financií Slovenskej republiky.

S príchodom pandémie sa stále viac do popredia tlačia konkurenčné spôsoby hotovostnej platby. Aktuálnou výzvou je aj zavedenie globálnej digitálnej meny či digitálneho eura. "Fintech, bitcoin, Libra alebo BigTech sú pojmy, ktoré sa ešte pred desiatimi rokmi veľmi nepoužívali. Každý z nich má pritom potenciál významne zmeniť fungovanie finančného trhu, bankového sektora ale aj centrálnych bánk. Dnes už sa často diskutuje aj o digitálnych menách emitovaných centrálnymi bankami. Otázkou je, či sú najnovšie výdobytky digitalizácie hrozbou alebo príležitosťou,” hovorí Ľudovít Ódor, viceguvernér Národnej banky Slovenska. Ako sa k digitálnej globálnej mene stavajú centrálne banky? Je spoločnosť na takéto výzvy vôbec pripravená?

Finančná gramotnosť, v ktorej Slovensko výrazne zaostáva, bude témou diskusií počas druhého konferenčného dňa. Prvá z diskusií sa bude venovať nutnosti zaviesť Finančné vzdelávanie na školách. K spôsobom správneho nakladania s financiami je totiž nutné viesť už malé deti. Otázkou je jeho správne nastavenie na školách. Momentálne je čiastočne kompenzované rôznymi projektami, všeobecne však na našich školách stále chýba. "Social Innovation Relay je skvelý projekt, vďaka ktorému vstupujú na trh šikovní mladí podnikatelia. Komunikačné zručnosti, finančná gramotnosť, podnikateľské skúsenosti, tímová práca či krízový manažment sú cennými zručnosťami, ktoré naši študenti nadobúdajú," uviedla Eva Vargová, riaditeľka neziskovej organizácie Junior Achievement Slovensko.

Úroveň vzdelania v oblasti financií sa automaticky premieta aj do Úrovne finančnej gramotnosti na Slovensku, ktorá bude témou druhého diskusného panela. "Finančná gramotnosť slovenských domácností má nízku, a čo je horšie, klesajúcu úroveň. Na štyri základné otázky testujúce finančnú gramotnosť vedelo správne odpovedať iba 9,6% domácností. Dôsledkom finančnej negramotnosti môžu byť zlé rozhodnutia o sporení na dôchodok, voľbe úveru, výbere dôchodkových fondov či výbere finančných aktív,” objasnil Martin Šuster, riaditeľ odboru výskumu Národnej banky Slovenska. S cieľom dosiahnuť želaný efekt by sme sa preto pri zavádzaní finančného vzdelávania na školách mali inšpirovať v krajinách, ktorých úroveň finančnej gramotnosti obyvateľstva sa prejavuje v prosperite celej krajiny.

V prípade pretrvávajúcej (ne)gramotnosti v oblasti financií budeme neustále čeliť Následkom zlej finančnej gramotnosti, ktoré sú vážnym problém pre celú ekonomiku. Táto problematika bude témou tretieho diskusného panela, kde rečníci poukážu nielen na  problémy vznikajúce pri raste zadlženosti slovenských domácností, ale aj na vplyv nízkych úspor na schopnosť čeliť prípadným negatívnym šokom. "Ľudia peniazom nerozumejú, lebo si myslia, že ich niekto ochráni. Evidujeme množstvo sťažností, v ktorých si ľudia myslia, že hoci niečo podpísali, celé je to inak. Niekedy ide zo strany klientov až o ľahostajnosť. Mali by pochopiť aspoň to, že každý musí niesť zodpovednosť sám za seba, a že najlepším ochrancom si je každý sám. Pri úveroch vidíme, že klienti sa stále viac zadlžujú. Chce to zdravý sedliacky rozum, ktorý hovorí, že zakrývať sa máme len takou perinou, na akú máme. Pozrime sa však, koľko ľudí má na drahé autá, drahé dovolenky. Raz im však nepríde výplata a sú prekvapení, že sú v problémoch a nemajú nielen za čo jazdiť, ale ani uhrádzať splátky splátky,” vysvetlila Júlia Čilíková, výkonná riaditeľka regulácie a ochrany finančných spotrebiteľov z Národnej banky Slovenska.

Tretí deň Finweeku bude venovaný Investsummitu. Jeho nosnou témou budú sporiace a investičné možnosti, ktoré Slováci využívajú neefektívne a v nedostatočnej miere. Dôkazom je fakt, že viac ako

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie