• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Starosta Kupjanska čelí obvineniu z vlastizrady, údajne odovzdal mesto Rusom a poskytol im pomoc

Starosta Kupjanska čelí obvineniu z vlastizrady, údajne odovzdal mesto Rusom a poskytol im pomoc

Hennadij Mazehora je členom proruskej a euroskeptickej strany Opozičná platforma - Za život.

28.2.2022 (Webnoviny.sk) - Starostu mesta Kupjansk v Charkovskej oblasti Hennadija Mazehoru obvinili z vlastizrady. Ako referuje web Kyiv Independent, podľa generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej údajne spolupracoval s ruskými silami.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Mazehora je členom proruskej a euroskeptickej strany Opozičná platforma - Za život. Prokurátorka ho obvinila, že ponúkol podporu ruským jednotkám, ktoré obsadili jeho mesto. Údajne okupantom poskytol dopravu, bývanie, palivo a potraviny.

Harabinove výroky o obhajovaní Putina majú dohru, Šeliga podáva trestné oznámenie

Poslanec Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí) podal v súvislosti s výrokmi Štefana Harabina, ktorý obhajuje kroky ruského prezidenta Vladimira Putina, trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohrozovania mieru. V tlačovej správe o tom informovala asistentka poslanca Martina Legáth.

Harabin ohrozuje mier na Slovensku

Šeliga zdôraznil, že sa už nemôže pozerať na to, ako Harabin klame, zavádza a ohrozuje mier na Slovensku.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Kým na Ukrajine bojujú vojnu fyzickú, so zbraňami v ruke, u nás na Slovensku sa naplno rozvinula dezinformačná vojna. Je to zápas o zachovanie pravdy a zdravého rozumu. Masívna dezinformačná kampaň, platená aj Kremľom, zaplavuje slovenské weby a facebookové skupiny. I my sa musíme brániť všetkými dostupnými prostriedkami,“ vyhlásil Šeliga.

Hanebné klamstvo

Doplnil, že tvrdenia a snahy presvedčiť občanov Slovenska o dobrých úmysloch Putina, o tom, že konal v sebaobrane a o tom, že na Ukrajine vládnu nacisti, ktorí páchajú genocídu, sú hanebným klamstvom a sú spôsobilé vyvolať trestnoprávne následky a generálna prokuratúra ich nesmie ignorovať.

Šeliga tiež oceňuje, že generálny prokurátor Maroš Žilinka vyjadril podporu a solidaritu Ukrajine, nastal ale čas riešiť podozrenia zo závažnej trestnej činnosti. „Žilinka vyhlasoval, že pri ochrane zákona neuhne ani o milimeter, verím, že neuhne ani o milimeter klamlivej ruskej propagande a prokuratúra bude aktívne konať,“ uzavrel poslanec.

Služba v cudzom vojsku bez povolenia je trestná, upozornil generálny prokurátor Žilinka

Služba v cudzom vojsku bez povolenia je trestná. Upozornil na to generálny prokurátor Maroš Žilinka vo svojom profile na sociálnej sieti v súvislosti s vojnovým ozbrojeným konfliktom medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou a s výzvami na zapojenie sa do bojov na Ukrajine.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Doplnil tiež, že trestná je aj aktívna alebo pasívna účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny počas vojny na území iného štátu.

Za propagáciu vojny hrozí 10-25 rokov až doživotie

Polícia upozorňuje občanov, podľa §417 Trestného zákona, kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie.

Dňa 25.2.2022 vyšetrovateľ NAKA PPZ začal trestné stíhanie a súčasne vzniesol obvinenie osobe P.K. za prečin nebezpečného vyhrážania podľa § 360 ods. 1, ods. 2 písm. b.), e.) Trestného zákona a to na základe vlastnej vyhľadávacej činnosti Národnej kriminálnej agentúry PPZ na základe toho, že obvinený prostredníctvom sociálnej siete Facebook zverejnil svoje video, na ktorom sa verejne a vulgárne vyhrážal prezidentke Slovenskej republiky tým, že ju osobne popraví a to v súvislosti s momentálnou zahraničnopolitickou situáciou, čím u nej vzbudil dôvodnú obavu o život.

V predmetnej trestnej veci bola dnešného dňa 26.2.2022 príslušníkmi NAKA PPZ vykonaná domová prehliadka u obvineného. Po menovanom bolo zároveň vyhlásené pátranie.

Komu hrozí doživotie

Polícia upozorňuje občanov, podľa §417 Trestného zákona, kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie.

Zasahovať budú špeciálne jednotky

NAKA PPZ sa v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete. V prípade, že takéto konanie zistí, nekompromisne a rázne voči takýmto osobám zakročí. A to aj za použitia špeciálnych jednotiek PZ.

Slovensko je súčasťou hybridnej vojny a škodlivé weby dostanú stopku, opozícia hovorí o cenzúre

Zmeniť sa majú právomoci Národného bezpečnostného radu (NBÚ), ktorý bude môcť rozhodnúť o blokovaní škodlivého obsahu alebo škodlivej aktivity na internete. Znamená to, že by bolo možné napríklad zablokovať dezinformačné weby.

Slovensko je predmetom hybridnej vojny

Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní. Za zákon hlasovalo 82 poslancov zo 121 prítomných.

Samotné blokovanie škodlivého obsahu neuskutoční NBÚ. Urobí tak osoba, ktorá prevádzkuje infraštruktúru, na ktorej je blokovanie potrebné vykonať. Opozícia namietala, že ide o zavedenie cenzúry a žiadala, aby sa tento problém neriešil v skrátenom legislatívnom konaní. Koalícia argumentovala, že Slovensko je takisto predmetom hybridnej vojny zo strany Putinovho Ruska a že rozhodnúť o blokovaní škodlivej aktivity alebo obsahu možno len s platnosťou do 30. júna 2022.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie