• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Stabilizovanie letiska v Poprade je pre ministerstvo dopravy prioritou, riaditeľ Dujava odstúpiť neplánuje

Stabilizovanie letiska v Poprade je pre ministerstvo dopravy prioritou, riaditeľ Dujava odstúpiť neplánuje

Riaditeľ letiska Dujava pre médiá uviedol, že celú záležitosť považuje za internú záležitosť spoločnosti.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR vníma veľmi citlivo situáciu, ktorá nastala na popradskom letisku.

Uviedla to v utorok po stretnutí so zástupcami zamestnancov letiska a jeho riaditeľom v Poprade pre médiá štátna tajomníčka ministerstva dopravy SR Katarína Bruncková (nominantka Sme rodina).

Dodala, že pre ministerstvo je absolútne kľúčovou prioritou, aby toto verejné medzinárodné letisko bolo stabilizované nielen ekonomicky, ale súčasne aj personálne.

Výpovede podala väčšina ľudí

Stretnutie sa uskutočnilo po tom, ako v závere minulého týždňa zamestnanci letiska zaslali otvorený list ministrovi Andrejovi Doležalovi (nom. Sme rodina).

Dôvodom je nespokojnosť s činnosťou a správaním sa výkonného riaditeľa a predsedu predstavenstva letiskovej spoločnosti Petra Dujavu, ktorého odvolanie žiadajú. Doteraz podalo výpovede 50 z takmer 70 zamestnancov letiska.


Podľa Brunckovej boli na rokovaniach prebraté všetky témy a otázky, ktoré boli v otvorenom liste vznesené.


„Vypočuli sme si argumentáciu oboch strán. Všetky tieto informácie budeme v najbližších hodinách analyzovať a následne prijmeme z pozície väčšinového akcionára rozhodnutie, o ktorom budeme včas médiá informovať,“ poznamenala.

Zlyhal konštruktívny dialóg

Podľa jej názoru však zlyhal konštruktívny dialóg medzi vedením letiska a zástupcami zamestnancov. „Stále predpokladám, že ešte je priestor alebo medzičas po dnešných rokovaniach, aby sme sa k dialógu vrátili,“ dodala.

Riaditeľ letiska Dujava pre médiá uviedol, že celú záležitosť považuje za internú záležitosť spoločnosti.


„Rokovania prebiehajú, každý máme názor a pohľad na vec. Samozrejme v tejto chvíli je túto situáciu potrebné upokojiť a na tom aj pracujeme,“ povedal po stretnutí. Zároveň informoval, že odstúpiť neplánuje.

„Po ekonomickej stránke som dostal túto firmu do zelených čísel. Z tohto pohľadu som úlohu, ktorú som od akcionára dostal, naplnil,“ zhodnotil.

Trvajú na odvolaní riaditeľa

Podľa neho problémy, ktoré zamestnanci vnímajú a vyústili do súčasného stavu, sú vyslovene platové či benefitové.

„Táto doba, politická situácia, v ktorej sme, toto sa deje všade, deje sa to na všetkých letiskách, ja tomu rozumiem. Je potrebné dať tomu nejaký trvalo udržateľný rozvoj,“ doplnil.


Dodal tiež, že so zamestnancami chce komunikovať, pričom ich označil pre firmu za dôležitých.

Zamestnanci, ktorí podali výpovede, však podľa predsedu základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu na popradskom letisku Michala Pavelu naďalej trvajú na odvolaní riaditeľa.

Letisko funguje naďalej

Zároveň zdôraznil, že popradské letisko funguje naďalej. „Pri výpovediach, ktoré sme dali, beží dvojmesačná výpovedná lehota. Všetky pozície sú pokryté. To znamená, že dovolenkové lety, odlety do Londýna, všetko funguje ako predtým. Žiaden štrajk nebude. Ľudia sa môžu spoľahnúť na to, že keď budú odlietať do dovolenkových destinácií, budú vybavení tak, ako sa má,“ pripomenul Pavela, ktorý pracuje na letisku 33 rokov.


Verí, že štátnej tajomníčke v utorok predostreli dosť dôvodov na to, aby mohla byť požiadavka zamestnancov naplnená.


Doležal vymenoval Dujavu za šéfa Letiska Poprad – Tatry v septembri 2020, na poste nahradil Ivanu Herkeľovú. Hlavným akcionárom letiska je štát, pričom ministerstvo dopravy má v ňom podiel 97,61 %, mesto Poprad vlastní 1,67 % a mesto Vysoké Tatry 0,72 % akcií.


Vyjadrenie k otvorenému listu zamestnancov letiska Poprad- Tatry, a.s. zaslanému médiám 15.7.2022.


Na letisko Poprad-Tatry som nastúpil na pozíciu výkonného riaditeľa v septembri 2020.


Akciovú spoločnosť som prevzal v stave ťažkého úverového zaťaženia, prečerpaných účtov, s vymazanými počítačmi a so skartovanými dokumentami. Spoločnosť bola bez akýchkoľvek revízií, väčšine zamestnancom spoločnosti exspirovali odborné spôsobilosti a školenia. Čakala ma na stole pokuta od Okresného riaditeľstva hasičkého zboru za porušenia, ktoré na úseku hasičskej záchrannej služby vznikli a aj z toho dôvodu boli letisku odňaté MVSR dve hasičské vozidlá, bez ktorých nebola možná prevádzka letiska. Letisko bolo nielen v ekonomickom ale aj v bezpečnostnom rozvrate. Ako krízový manažér som pristúpil k okamžitej reštrukturalizácii spoločnosti, zmene organizačnej štruktúry, zredukoval som v rámci efektivity náklady. Zrušil som nevýhodné zmluvy a zameral som sa na nové trhy a činnosti, v ktorých doteraz letisko nepôsobilo.


Z pohľadu niekoho, to mohli byť nepopulárne opatrenia. Pre ďalšiu budúcnosť letiska však nevyhnutné.


Pracovný kapitál som vždy považoval za najdôležitejší, bez neho by akákoľvek práca nebola možná. Aj napriek tomu, že som letisko prevzal v zložitej pandemickej situácii som neprepustil žiadneho zamestnanca, dokonca som vytvoril nové pracovné miesta. Čo ma teší každého zamestnanca som mal možnosť spoznať osobne. Nielen že som spoločnosť riadil, osobne som sa zúčastňoval každej jednej činnosti, ktorá je s ním spätá. Častokrát som pracoval 15 hodín denne. Za necelé dva roky môjho pôsobenia zamestnanci absolvovali školenia v hodnote vyššej ako 70-tiíc eur. Pre príklad za prvých 8 mesiacov v roku 2020 predchádzajúce vedenie investovalo do rozvoja a vzdelania zamestnancov 70 eur. Zamestnancom spoločnosť nakúpila základné odevné súčiastky, ktoré im chýbali a modernú techniku pre ich prácu. Spoločnosť nakúpila dva hasičské špeciály, tri nové SUV vozidlá pre potreby jednotlivých úsekov. Celá hasičská jednotka bola postavená na nohy a dostala sa na úroveň moderne vybavenej záchrannej hasičskej služby.


V roku 2020 spoločnosť zamestnancom vyplatila odmeny v priemere 500 eur/osobu, tak isto aj v roku 2021, konkrétne 570 eur. Priemerná mzda zamestnanca v roku 2021 bola 1331,35 eur. Nárast miezd oproti roku 2021 bol na úrovni 9,4%. Do kolektívnej zmluvy v závislosti od ekonomických ukazovateľov majú zamestnanci zabezpečenú každoročnú valorizáciu miezd v závislosti od výsledkov spoločnosti. Od 1.1.2022 som každému zamestnancovi pridal 5 dní dovolenky navyše. Zvýšill som zamestnancom odstupné a odchodné v zmysle odpracovaných rokov. Zamestnanci majú k dispozícii nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na žiadosť zamestnanca, kedykoľvek ho budú potrebovať. V čase pandemickej situácie, keď letová prevádzka letiska bola obmedzená, na základe vzájomnej dohody sa nám podarilo so zamestnancami svojpomocne letisko zveľadiť . Aj napriek týmto benefitom a zložitej situácii dokázala spoločnosť v roku 2020 aj v roku 2021 po dlhých obdobiach strát vytvoriť zisk a zastabilizovať sa.


Priznám sa, že otvorený list zamestnancov adresovaný mediám ma prekvapil. I keď som sa v minulosti stretol s požiadavkou výraznejšieho navýšenia miezd, konkrétne 500 eur na zamestnanca mesačne, neprikladal som tejto požiadavke veľkú váhu, pretože oficiálnou cestou formou kolektívneho vyjednávanie nikto žiadosť nepredložil a neoslovil vedenie letiska. Aktuálna kolektívna zmluva je platná do konca roku 2024. Informácie v liste, ktoré smerujú k diskreditácii mojej osoby považujem za irelevantné a nepravdivé, dokonca zaslané formou anonymu a bez odsúhlasenia všetkými zamestnancami. Od zamestnancov som vždy očakával kvalitné a zodpovedné výkony, čo v žiadnom prípade nemá nič spoločné so šikanou. Čo sa týka kontroly dochádzky, kontroly boli vykonané z dôvodu podozrenia na manipuláciu s počtom odpracovaných hodín. Podozrenia sa potvrdili.


Väčšina zamestnancov v spoločnosti ani nepozná obsah otvoreného listu a dozvedela sa o ňom iba z medií. Od zamestnancov som dostal informáciu, že s obsahom listu nesúhlasia a nestotožňujú sa s ním. Vždy s ľuďmi jednám priamo a tvárou tvár a konaním zopár jednotlivcov nie som prekvapený. Nie každý je stotožneným so štýlom riadenia, ktorý preferujem a nie každý je ochotný opustiť svoju komfortnú zónu a urobiť niečo navyše a pracovať tak ako sa má. V liste sa pojednáva o hromadnej výpovedi. Môžem čestne prehlásiť, že do dnešného dňa nie je zaevidovaná ani jedná výpoveď v tejto súvislosti.



Dôvodom môjho menovania do vedenia spoločnosti bolo vyviesť firmu z bludného kruhu strát a urobiť ju konkurencieschopnou. Zabezpečiť zamestnancom stabilné pracovné prostredie a pravidelný príjem formou mzdy. Výsledky preukázali, že smerovanie je správne. Moje ďalšie kroky budú smerovať k stabilizácii vzniknutej situácie, formou otvorenej komunikácie so zamestnancami tak ako to bolo vždy doteraz.


Peter Dujava

CEO Poprad-Tatry Airport


Zdroj: Facebook Poprad-Tatry International Airport


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie