• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Srbsko neuzná anexiu štyroch ukrajinských regiónov Ruskom, chráni tak svoju vlastnú územnú integritu

Srbsko neuzná anexiu štyroch ukrajinských regiónov Ruskom, chráni tak svoju vlastnú územnú integritu

Prezident Aleksandar Vučič povedal, že nemôže a neuzná referendá aj z dôvodu Kosova, ktorého vyhlásenie nezávislosti z roku 2008 Belehrad neuznáva.

28.9.2022 (Webnoviny.sk) - Srbsko uviedlo, že neuzná ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov pod kontrolou Moskvy, v ktorých tento týždeň uskutočnili referendá o odtrhnutí sa od Ukrajiny.

Srbský prezident Aleksandar Vučič, hoci je spojencom Ruska, v stredu novinárom povedal, že nemôže a neuzná referendá aj z dôvodu Kosova, ktorého vyhlásenie nezávislosti z roku 2008 Belehrad neuznáva.

„Chránime našu vlastnú územnú integritu a je v našom najlepšom záujme chrániť územnú integritu medzinárodne uznávaných krajín," povedal Vučič. „Je to jediná vec, ktorá sa nemôže zmeniť, tieto veci sú pre nás zásadné," dodal.

Srbsko udržiava úzke vzťahy s Ruskom napriek vojne na Ukrajine a odmietlo pripojiť sa k západným sankciám, hoci sa formálne snaží vstúpiť do Európskej únie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie