• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Sputnik V štát predá alebo daruje, Matovič za tým vidí antikampaň

Sputnik V štát predá alebo daruje, Matovič za tým vidí antikampaň

Štát do zahraničia predá alebo daruje 160-tisíc dávok ruskej vakcíny Sputnik V.

Štát do zahraničia predá alebo daruje 160-tisíc dávok ruskej vakcíny Sputnik V.

Rezort zdravotníctva navrhuje darovať určitý počet vakcín Sputnik V krajinám západného Balkánu v rámci materiálnej pomoci.

V nadväznosti na záujem tretích krajín zároveň ponúkne ďalšie vakcíny na predaj. Predaj a darovanie ruskej vakcíny formou bilaterálnych dohôd s tretími krajinami v stredu schválila vláda.

Ruskú vakcínu chce viacero krajín

O vakcínu Sputnik V podľa ministerstva prejavili záujem Argentína, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Albánsko.


Množstvá a spôsob dodania požadovaných dodávok pre Argentínu sú v procese rokovania. Bosna a Hercegovina prejavila záujem o darovanie vakcíny v objeme niekoľkých tisíc dávok zahŕňajúc obe dávky vakcíny.

Záujem o kúpu alebo darovanie vakcín v podobe medzištátnej zmluvy prejavila aj Čierna Hora, krajina má záujem o desiatky tisíc oboch dávok vakcíny Sputnik V. Albánsko ani Severné Macedónsko zatiaľ presnejšie nešpecifikovali množstvá požadovaných dávok.

Matovič dal kontakt na Argentínu

Vakcíny Sputnik V, ktoré sú momentálne na Slovensku, však zrejme skončia v Argentíne. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) už dal ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému kontakt na spomínanú juhoamerickú krajinu.


Matovič stále vidí za vakcínou Sputnik antikampaň. „Po štvormesačnej antikampani by mnohí hlúpi ľudia boli veľmi radi, aby vakcína Sputnik expirovala a nemohla sa viac použiť. Aby som takejto prízemnej radosti zabránil dal som ministerstvu zdravotníctva kontakt na Argentínu, ktorá chce odkúpiť toľko Sputnika, koľko sme ochotní predať,“ uviedol na sociálnej sieti Matovič.

Slovenský minister financií tvrdí, že Argentína má zatiaľ s vakcínou Sputnik V najlepšie skúsenosti s najmiernejšími vedľajšími účinkami.


„Sputnik bola jediná vakcína, ktorou sa prípadne chceli zaočkovať mnohí ľudia, ktorí príliš neverili na COVID a boli proti očkovaniu. My, miesto toho, aby sme týmto ľuďom to umožnili, sme začali viesť podlú vojnu voči Sputniku. Výsledok? Títo ľudia už na očkovanie medzičasom kašlú,“ zdôraznil Matovič, ktorý ďalej uviedol, že bez zaočkovaných Sputnikom kolektívnu imunitu nedosiahneme a úplne zbytočne budú zomierať ďalší ľudia.

Sputnik V už dostali tisíce Slovákov

Na Slovensko bolo dovezených 200-tisíc dávok ruskej vakcíny, z toho 100-tisíc dávok Komponentu I a 100-tisíc dávok Komponentu II. Zatiaľ bolo touto vakcínou zaočkovaných 8 004 občanov Slovenska.


V online registračnom formulári na očkovanie vakcínou Sputnik V bolo k 22. júnu zaregistrovaných 14 214 osôb.


Ako vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva, na základe súčasných zásob vakcíny Sputnik V je potrebné podniknúť všetky kroky na zabezpečenie maximálneho využitia dovezených dávok.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie