• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Spoločnosť Nafta by chcela rozbehnúť ťažbu zemného plynu aj pri Trnave, projekt si vyžiada desiatky miliónov eur

Spoločnosť Nafta by chcela rozbehnúť ťažbu zemného plynu aj pri Trnave, projekt si vyžiada desiatky miliónov eur

Spoločnosť Nafta spolu so zahraničným partnerom Vermilion Energy zverejnili investičný zámer na overenie uhľovodíkového potenciálu v prieskumnom území Trnava.

Zemný plyn by mohla spoločnosť Nafta začať pri Trnave ťažiť o dva až tri roky. V katastrálnom území obce Malženice spoločnosť predpokladá výrazný potenciál, ktorý by mohol postupne zvýšiť domácu ťažbu plynu z aktuálneho 1 % spotreby Slovenskej republiky až na úroveň 10 %.

Spoločnosť plánuje tri prieskumné vrty

„V prípade, že povoľovacie procesy pôjdu podľa termínov určených legislatívou, tak zemný plyn by sa mohol ťažiť už o dva až tri roky,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Nafta Martina Štecová.

Spoločnosť Nafta spolu so zahraničným partnerom Vermilion Energy zverejnili investičný zámer na overenie uhľovodíkového potenciálu v prieskumnom území Trnava. Nafta s partnerom plánujú realizáciu troch prieskumných vrtov v katastrálnom území Malženice.

Na projekt pôjdu desiatky miliónov eur

Nafta do prieskumných činností investuje okrem svojho dlhoročného know-how aj vlastné finančné prostriedky spolu so spoločnosťou Vermilion Energy. V závislosti od veľkosti projektu môže ísť až o desiatky miliónov eur. Na projekt spoločnosti doposiaľ preinvestovali takmer 9 miliónov eur.


V roku 2017 firmy realizovali 3D seizmický prieskum v regióne Trnava na ploche 250 kilometrov štvorcových. „Na základe vyhodnotenia seizmických dát spoločnosti identifikovali perspektívne vrtné prospekty,“ uzavrela Štecová.

Pri Malženiciach sa plánuje ťažba zemného plynu za približne 17 miliónov eur, bude pozostávať z dvoch etáp

Tri prieskumné vrty a testovaciu jednotku na spracovanie horľavého zemného plynu plánujú v katastri obce Malženice v okrese Trnava zriadiť spoločnosti Nafta a Vermilion Slovakia Exploration.


V prvej etape, ktorá má trvať od roku 2023 do roku 2026, si podľa zverejneného investičného zámeru chcú overiť zásoby zemného plynu v ložisku.


V druhej etape má skúška plynule prejsť do ťažby v maximálnom objeme do 500 000 metrov kubických zemného plynu denne. Predpokladaná výška investície je zhruba 17 miliónov eur.

Vznik 12 pracovných miest

Navrhované vrty by podľa zverejneného investičného zámeru mali potvrdiť existenciu predpokladaných akumulácií plynu v objeme približne 500 miliónov metrov kubických. Z dokumentu ďalej vyplýva, že tri vrty budú umiestnené mimo zastavanej časti obce Malženice. Najbližší má byť asi 250 metrov od zastavanej časti, najvzdialenejší 1,4 kilometra.

Areál testovacej jednotky, ktorého súčasťou bude ďalší z troch vrtov, bude od obytnej zóny asi 950 metrov. Plyn z nej by sa po úprave dostal do distribučnej siete. V súvislosti s ťažbou plynu v Malženiciach sa ráta so vznikom 12 pracovných miest.

Zníženie závislosti na dovoze zo zahraničia

Ťažba zemného plynu priamo na Slovensku by mohla znížiť závislosť na jeho dovoze zo zahraničia. „Z vlastných geologických zásob horľavého zemného plynu cieleným prieskumom a realizáciou prieskumných vrtov je možné v budúcnosti zvýšiť objemy domácej ťažby plynu až do 10 % ročnej spotreby. Ťažbou zemného plynu z ložiska na území SR sa prispeje k zníženiu závislosti od dovozu plynu z Ruskej federácie,“ píše sa v zámere, ktorý bol vypracovaný podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Toto konštatovanie ráta aj s využívaním ďalších ložísk zemného plynu v iných častiach Slovenska. Ročná spotreba zemného plynu na Slovensku sa pohybuje okolo 5 miliárd metrov kubických ročne.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie