• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Spoločnosť Google sa zaviazala dodržiavať pravidlá Únie a poskytovať spotrebiteľom jasnejšie a presnejšie informácie

Spoločnosť Google sa zaviazala dodržiavať pravidlá Únie a poskytovať spotrebiteľom jasnejšie a presnejšie informácie

Takmer tri roky od vypuknutia pandémie COVID-19 a lockdownov ešte stále každodenne pozorujeme, ako rastie počet spotrebiteľov, ktorí sa spoliehajú na internet, keď si chcú rezervovať dovolenku, nakúpiť alebo prečítať recenziu.

Spoločnosť Google sa zaviazala vykonať vo viacerých svojich produktoch a službách zmeny, aby zladila svoje praktiky s právom Európskej únie (EÚ).

Týkajú sa najmä nedostatočnej transparentnosti a nejednoznačných informácií pre spotrebiteľov. Na svojej webstránke o tom informuje Európska komisia.

Zavedú zmeny na svojich stránkach

V roku 2021 Google vstúpil do dialógu so sieťou spolupráce v oblasti ochrany spotrebiteľa (CPC), ktorú koordinuje Európska komisia a vedie holandský Úrad pre spotrebiteľov a trhy a belgické Generálne riaditeľstvo pre hospodársku inšpekciu.

Na základe tohto dialógu Google súhlasil, že vyrieši otázky, ktoré orgány vzniesli. Takisto súhlasil, že začne dodržiavať pravidlá EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľa a zavedie zmeny na svojich stránkach Google Store, Google Play Store, Google Hotels a Google Flights.

„Takmer tri roky od vypuknutia pandémie COVID-19 a lockdownov ešte stále každodenne pozorujeme, ako rastie počet spotrebiteľov, ktorí sa spoliehajú na internet, keď si chcú rezervovať dovolenku, nakúpiť alebo prečítať recenziu. Spotrebitelia EÚ majú právo na zrozumiteľné a úplné informácie, aby mohli robiť informované rozhodnutia. Z tohto hľadiska sú prísľuby od Googlu krok správnym smerom. Vyzývame Google, aby začal úplne dodržiavať nariadenie o geografickom blokovaní a zaručil, aby spotrebitelia mohli požívať rovnaké práva a prístup k tomu istému obsahu bez ohľadu na to, kde v EÚ sa nachádzajú,“ uviedol v tejto súvislosti komisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Google sa na základe dialógu zaviazal obmedziť svoju možnosť robiť jednostranné zmeny pri objednávkach, pokiaľ ide o cenu alebo stornovanie.

Plnenie záväzkov budú monitorovať

Takisto prisľúbil vytvoriť e-mailovú adresu, ktorú budú môcť používať výhradne orgány na ochranu práv spotrebiteľov na nahlasovanie nezákonného obsahu a žiadosti o jeho rýchle odstránenie. Okrem toho spoločnosť súhlasila s viacerými zmenami na spomenutých stránkach.

Sieť spolupráce v oblasti ochrany spotrebiteľa (CPC) bude aktívne monitorovať plnenie týchto záväzkov a vnútroštátne orgány budú monitorovať a presadzovať dodržiavanie predpisov v prípadoch, kde pochybnosti pretrvávajú.


Pôjde konkrétne o jednu praktiku, pri ktorej Google ešte úplne nedodržiava nariadenie o geografickom blokovaní. Spoločnosť totiž uplatňuje technické obmedzenia na používanie aplikácií, ktoré by inak boli v krajine, v ktorej sa používateľ dočasne nachádza, bežne dostupné.

Google objasnil, že používatelia môžu zmeniť svoju krajinu pobytu raz za rok, ak chcú získať prístup k miestnym aplikáciám a hrám v inom členskom štáte.Táto zmena však môže viesť k strate získaného obsahu a platného kreditu, čo podľa nariadenia o geografickom blokovaní porušuje pravidlá.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie