• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Spojené štáty vyšetrujú sériu záhadných ochorení amerických diplomatov vo Viedni

Spojené štáty vyšetrujú sériu záhadných ochorení amerických diplomatov vo Viedni

Rakúska metropola Viedeň má povesť centra svetovej diplomacie a špionáže.

18.7.2021 (Webnoviny.sk) - Spojené štáty vyšetrujú sériu záhadných ochorení, ktoré sa vyskytli u amerických diplomatov a ďalších administratívnych pracovníkov pôsobiacich vo Viedni. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Od januárového nástupu prezidenta Joea Bidena do funkcie ohlásilo príznaky podobné tzv. havanskému syndrómu viac ako 20 predstaviteľov americkej diplomacie.

Najnovšie prípady vo Viedni vyšli najavo v piatok v časopise New Yorker a neskôr ich potvrdilo americké ministerstvo zahraničia, ktoré uviedlo, že ich dôrazne vyšetruje.

Nevysvetlené ochorenie mozgu

Spomenutý syndróm je dosiaľ nevysvetlené ochorenie mozgu. Americkí vedci však tvrdia, že ho s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobuje priame mikrovlnné žiarenie.

Prvýkrát sa tento syndróm vyskytol na Kube v rokoch 2016 a 2017. Americkí a kanadskí diplomati v Havane sa sťažovali na závraty, stratu rovnováhy a sluchu, úzkosť a niečo, čo označili ako „kognitívna hmla“.

Mozgové abnormality

Americká akademická štúdia z roku 2019 zistila u týchto diplomatov „mozgové abnormality“. USA obvinili Kubu z uskutočňovania „zvukových útokov“.

Tá to však poprela, a incident viedol k zvýšenému napätiu medzi oboma národmi.

Krajiny ako Spojené štáty tam majú veľké diplomatické zastúpenie.

Viac k téme: diplomati, havans, ochorenie, vyšetrovanie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie