• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Spišský hrad vlani aj napriek obmedzeniam navštívilo 130-tisíc návštevníkov, zahraniční chýbali

Spišský hrad vlani aj napriek obmedzeniam navštívilo 130-tisíc návštevníkov, zahraniční chýbali

Hrad zaznamenal viac ako 100-tisícový prepad v návštevnosti.

21.2.2021 (Webnoviny.sk) - Aj napriek obmedzeniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu si Spišský hrad vlani prišlo pozrieť takmer 130-tisíc návštevníkov.

Viac o téme: Koronavírus

Otvorení sme boli od polovice mája, pričom v máji a júni sme mali veľmi slabú návštevnosť, rovnako ako počas minulé sezóny. Čísla nám nabehli počas júla a augusta, v októbri sme zatvorili,“ vysvetlila pre agentúru SITA zástupkyňa riaditeľky Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková.

V roku 2019 zavítalo na hrad takmer 212-tisíc návštevníkov.

Zahraniční chýbali

Na Spišský hrad prichádzali počas predošlých rokov návštevníci z celého sveta, vlani chýbali. „Minulý rok sme zaznamenali návštevníkov z Čiech a Poľska, ostatní, či už z exotických krajín, ale aj iných, tu neboli,“ priblížila Uharčeková Pavúková.


Aj v uplynulom roku však pripravili kultúrny festival Leto na hrade spojený s divadelnými a šermiarskymi predstaveniami. Novinkou v rámci tohto projektu bol program Hudba z hradu.

Určený bol pre všetky vekové kategórie, išlo o klavírne koncerty aj koncerty pre tínedžerov komornejšieho charakteru na strednom nádvorí. Podobné produkty chce hrad ponúknuť návštevníkom aj v tomto roku. Otvoriť svoje brány by mal počas druhého májového víkendu.

Svetové dedičstvo

Spišský hrad je jedným z najrozsiahlejších stredovekých hradov Európy, vznikol na prelome 12. a 13. storočia. Od roku 1993 je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO.


Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou, zároveň je Spišský hradný vrch národnou prírodnou pamiatkou a je aj súčasťou územia európskeho významu Travertíny pri Spišskom Podhradí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie