• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Solíte viac, než je zdravé? Nadmiera soli sa prejaví bolesťami hlavy či problémami so zubami

Solíte viac, než je zdravé? Nadmiera soli sa prejaví bolesťami hlavy či problémami so zubami

Používate pri varení veľké množstvo soli na zvýraznenie chuti alebo zbožňujete slané pochúťky z rýchleho občerstvenia?

Aj keď sa hovorí, že soľ je nad zlato, táto surovina môže vo väčšom množstve vášmu telu naopak uškodiť. Podľa ktorých príznakov teda spoznáte, že konzumujete príliš veľa soli?

Trpíte nadmerným smädom, ste unavení a zle sa sústredíte

Čím viac soli zjete, tým budete mať väčší smäd. Tento pocit smädu rozhodne nepodceňujte a ihneď zvýšte príjem pitnej neperlivej vody. V opačnom prípade by mohol sodík obsiahnutý v soli podporiť dehydratáciu vášho tela. A práve dehydratácia spôsobuje, že sa príliš rýchlo unavíte, zle sa sústredíte, trpíte problémami s pamäťou a spomalene reagujete na okolité podnety.

Váš moč je zakalený a tmavo žltý

Ak nadmerne solíte, vo vašom tele sa začne hromadiť sodík, ktorý vyvolá viditeľné zmeny aj pri močení. Ak sodík spôsobí dehydratáciu, zníži sa u vás aj frekvencia močenia. Váš moč bude vo výsledku zakalený a tmavo žltý.

Máte viditeľné opuchy

V dôsledku vysokého príjmu soli začne vaše telo tiež nadmerne zadržiavať vodu. Táto skutočnosť sa prejaví predovšetkým viditeľnými opuchmi na dolných končatinách, nevzhľadnými vačkami pod očami alebo opuchnutými prstami na rukách.

Zápasíte s bolesťami hlavy

Nadmiera sodíka výrazne zvyšuje aj krvný tlak. V dôsledku toho môžete trpieť častými bolesťami hlavy. Nadmerným solením sa navyše vystavujete zvýšenému riziku rozvoja srdcových chorôb.

Trápia vás svalové kŕče

S nadmerným solením sú spojené aj časté a veľmi intenzívne svalové kŕče. Keď budete konzumovať viac slaných jedál, narušíte tým vo svojom tele rovnováhu medzi sodíkom a draslíkom, ktorá ovplyvňuje svalovú kontrakciu. V dôsledku nadmiery sodíka tak budú vaše svaly oveľa citlivejšie a budete v nich cítiť napätie aj bolesť.

Máte problémy s kĺbmi a so zubami

Nadmerný príjem soli zvyšuje vylučovanie vápnika z vášho tela. A keď váš organizmus začne trpieť nedostatkom vápnika, začnú vás bolieť kĺby a budete mať problémy so zubami. Príliš časté solenie môže spôsobiť dokonca rozvoj osteoporózy.

Akým spôsobom teda soliť?

Zdravotné problémy spôsobuje zvýšený príjem soli, ako aj jej nedostatok. Akým spôsobom by ste teda mali soľ konzumovať, aby pre vás bola prospešná a aby vám nijako neškodila?

Dospelý človek by mal denne prijať maximálne 6 gramov soli. Toto množstvo zodpovedá jednej čajovej lyžičke.


So solením by mali byť oveľa opatrnejšie deti, ľudia nad 50 rokov, diabetici a tiež ľudia s vysokým tlakom. Ich maximálny denný príjem sa pohybuje do 3 gramov soli.


Najviac soli sa skrýva v priemyselne vyrábaných produktoch. Sledujte teda pozorne na etiketách, koľko soli daný výrobok obsahuje.

Jedlo, ktoré si uvaríte, už na tanieri rozhodne nedosoľujte. Namiesto toho ho dochuťte čerstvými či sušenými bylinkami, octom alebo citrónovou šťavou.


Ak môžete, vyraďte zo svojho jedálnička nasledujúce pokrmy, ktoré obsahujú vysoké percento skrytej soli: biele pečivo, chlieb, pizza, údeniny, jedlá v konzervách, polievky z vrecka, mrazené polotovary a iné.



Prestaňte chodiť do reštaurácií a do rýchleho občerstvenia. Začnite si radšej variť doma. Jedine tak budete mať príjem soli pod stálou kontrolou.




Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie