• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Solárna energia a umenie? 5 budov, ktoré kreatívnym spôsobom využívajú solárne panely

Solárna energia a umenie? 5 budov, ktoré kreatívnym spôsobom využívajú solárne panely

Zvýšená potreba využívania čistých zdrojov energie je výzvou aj pre architektov a staviteľov.

Solárna energia nemusí byť na budovách len v podobe fádnych strešných polí, ktoré zachytávajú energiu zo slnka a premieňajú ju na obnoviteľnú elektrinu.

Dôkazom toho, že ľudská kreativita nemá hraníc, sú i nasledujúce budovy, ktoré majú fotovoltaiku zabudovanú naozaj kreatívnym spôsobom.

Farebné priesvitné solárne panely, ktoré sú zároveň umením

Solárne panely nemusia byť len dôležitým zdrojom obnoviteľnej energie, ale zároveň môžu byť krásne a stať sa istou formou umenia. To sa podarilo holandskej solárnej dizajnérke, Marjan van Aubel, ktorá vytvorila nádherné tónované a priehľadné panely ako súčasť holandského pavilónu na Dubai Expo 2020. Solárne panely sú inštalované na streche spomínaného pavilónu, kde plnia dvojitú funkciu. Okrem získavania energie prepúšťajú slnečné svetlo a vytvárajú krásnu farebnú mozaiku vo vnútri budovy.

La Seine Musical – plachetnica s pohyblivou solárnou stenou

Ďalšie veľmi nápadité využitie slnečnej energie nájdete neďaleko Paríža. Japonský architekt Shigeru Ban navrhol úchvatný presklený hudobný komplex La Seine Musical, ktorý pripomína plachetnicu. Srdcom budovy je viacúčelová sála Grand Seine v tvare vajca, kde sa konajú podujatia vrátane koncertov, muzikálov a baletov s kapacitou 6000 miest. Okolo tohto centra krúži stena fotovoltaických panelov pripomínajúca plachtu, ktorá sleduje dráhu slnka a snaží sa tak čo najefektívnejšie využiť slnečné svetlo. Tento pohyb tiež zaisťuje, že hala za ňou je počas dňa chránená pred priamym slnečným žiarením.




Mount Sinai Kyabirwa v Ugande – baldachýn zo solárnych panelov

Zdravotnícke zariadenie Mount Sinai Kyabirwa v Ugande od Kliment Halsband Architect je sebestačnou budovou, ktorá tiež využíva čistú energiu originálnym spôsobom. Štíhle stĺpy podobné stromom podopierajú zvlnený solárny baldachýn. Spomínané štúdio sa inšpirovalo listami banánovníka, ktorý v tejto oblasti bežne rastie. Baldachýn zo solárnych panelov poskytuje energiu pre budovu a zároveň vytvára potrebný tieň.


Copenhagen International School v Dánsku

Architektonické štúdio CF M?ller zamaskovalo 12 000 solárnych panelov ako modré obklady na kodanskej medzinárodnej škole. Panely sú navrhnuté tak, aby zabezpečili 50 percent energie potrebnej na prevádzku budovy. Panely navyše odrážajú svetlo tak, že vytvárajú pixelový vzor v modrých odtieňoch – zrkadlovo odrážajú modré pobrežie.



Bay View v USA

Strecha pripomínajúca „dračí plášť“ sa nachádza na budove Bay View v Silicon Valley. Unikátnu zvlnenú konštrukciu pozostávajúcu z 50 000 solárnych panelov vytvorili pre spoločnosť Google architektonické štúdia BIG a Heatherwick Studio. Panely generujú takmer sedem megawattov energie, čo dokáže pokryť 40 percent energetických potrieb budovy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie