• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Sociálnej poisťovni pomohol štát takmer miliardou eur, inak by nemala na dávky či vyplácanie dôchodkov

Sociálnej poisťovni pomohol štát takmer miliardou eur, inak by nemala na dávky či vyplácanie dôchodkov

Hoci Sociálna poisťovňa vykázala za minulý rok prebytok, bez finančnej pomoci od štátu by sa jej to nepodarilo.

10.3.2021 (Webnoviny.sk) - Sociálna poisťovňa vykázala za minulý rok prebytok 656,7 milióna eur. Takýto výsledok poisťovňa však dosiahla len vďaka tomu, že sumou 970 miliónov eur jej pomohol štát a ďalších 528,6 milióna eur si preniesla ako prebytok z roku 2019. Bežné príjmy poisťovne za minulý rok vrátane finančnej pomoci od štátu totiž dosiahli 10,06 miliardy eur a výdavky 9,4 miliardy eur.

Bez finančnej pomoci od štátu a prebytku z roku 2019 by tak poisťovni na vyplácanie dôchodkov, nemocenských dávok či dávok v nezamestnanosti chýbalo 841,7 milióna eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne za rok 2020. V roku 2019 pritom poisťovňa hospodárila bez finančnej pomoci zo štátneho rozpočtu.

Odloženie sociálnych odvodov

Príjmy poisťovne od ekonomicky aktívnych osôb, teda od zamestnancov, dohodárov, či samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), boli za vlaňajšok oproti plánu nižšie o 340,6 milióna eur. Vzhľadom na koronakrízu totiž vláda umožnila časti SZČO a zamestnávateľov odložiť si platenie sociálnych odvodov za marec, máj, jún, júl a december minulého roka až na jún tohto roka. Ide o tých zamestnávateľov a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac.

Za apríl minulého roka kabinet časti SZČO a zamestnávateľov odvody úplne odpustil. V tomto prípade išlo o tie subjekty, ktoré v apríli vlaňajška najmenej na 15 dní uzatvorili svoje prevádzky, napríklad na základe opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR. Príjmy poisťovne od ekonomicky aktívnych ľudí však boli aj napriek tomu za vlaňajšok medziročne vyššie o 10,5 milióna eur, keď dosiahli 7,93 miliardy eur.

Minuloročné výdavky stúpli

Minuloročné výdavky poisťovne vo výške 9,4 miliardy eur boli vlani oproti plánu vyššie o 693,7 milióna eur, medziročne stúpli o 830,2 milióna eur. Medziročne vyššie výdavky poisťovňa vykázala hlavne vo fondoch nemocenského a starobného poistenia. Najvyšší nárast výdavkov nastal pri dávkach nemocenského poistenia, za čím stojí najmä vyplácanie pandemických OČR a PN počas koronakrízy.


Výdavky na nemocenské dávky za vlaňajšok medziročne vzrástli o 283,7 milióna eur. Na vyplácanie starobných a predčasných starobných penzií išlo v minulom roku medziročne viac o 376,2 milióna eur a na dávky v nezamestnanosti o 115 miliónov eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie