• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Sociálna poisťovňa zvýšila penzie viac ako 152-tisícom pracujúcich dôchodcov

Sociálna poisťovňa zvýšila penzie viac ako 152-tisícom pracujúcich dôchodcov

Rozhodnutie o dôchodku a oznámenie o výplate doručuje Sociálna poisťovňa dôchodcom do ich aktivovanej elektronickej schránky alebo poštou.

Sociálna poisťovňa zvýšila spätne od 1. januára tohto roka viac ako 152-tisíc starobných a predčasných starobných dôchodkov.

Ide o dôchodky tzv. pracujúcich dôchodcov, ktoré poisťovňa zvýšila za získané obdobie dôchodkového poistenia počas poberania dôchodku za minulý rok. Sociálna poisťovňa o tom informovala v tlačovej správe.

Rozhodnutia a oznámenia o výplate dôchodku v zvýšenej sume zasiela Sociálna poisťovňa dôchodcom priebežne. V rozhodnutí si nájdu konkrétne informácie o spôsobe určenia novej sumy dôchodku a v oznámení o výplate sú uvedené aj presné informácie o výplate ich novo zvýšeného dôchodku, a tiež aj informácia o vyplatení sumy doplatku na zvýšení dôchodku.

Rozhodnutie o dôchodku a oznámenie o výplate doručuje Sociálna poisťovňa dôchodcom do ich aktivovanej elektronickej schránky alebo poštou.

Žiadate Sociálnu poisťovňu o dôchodok? Od 1. apríla vám ubudla ďalšia povinnosť

Ľuďom, ktorí požiadajú o dôchodok, ubúda od 1. apríla tohto roka ďalšia povinnosť. Pobočke Sociálnej poisťovne už nemusia predkladať potvrdenie z úradu práce o období, v ktorom boli v minulosti zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Elektronická komunikácia

Tieto informácie si Sociálna poisťovňa a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vymieňajú medzi sebou elektronicky. Sociálna poisťovňa o tom informovala v tlačovej správe.


Od začiatku tohto mesiaca je Sociálna poisťovňa povinná získavať a používať údaje evidované v informačnom systéme úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v časti týkajúcej sa evidencie uchádzačov o zamestnanie a pomoci v hmotnej núdzi.

Portál OverSi

Zmena nastala len v získavaní údajov o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Údaje o poberaní dávok v hmotnej núdzi Sociálna poisťovňa z informačného systému úradu práce získavala už pred zmenou zákona proti byrokracii.


Od žiadateľov o dôchodok teda už ani doteraz nevyžadovala potvrdenie o poberaní dávok v hmotnej núdzi. Údaje o období, v ktorom boli žiadatelia o dôchodok zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie, si zamestnanci Sociálnej poisťovne zistia sami cez portál OverSi, ktorý využívajú orgány štátnej a verejnej správy, alebo elektronicky priamo od príslušného úradu práce.


Ak však žiadateľ o dôchodok má doma potvrdenie o evidencii na úrade práce, môže ho pri spisovaní žiadosti o dôchodok Sociálnej poisťovni predložiť.

Ľudia majú byť lepšie informovaní o výške dôchodku, štát chystá tzv. oranžovú obálku

Vláda v najbližších rokoch prijme opatrenia na zlepšenie informovanosti občanov o predpokladanej výške ich budúcich dôchodkov z celého dôchodkového systému.

Projekt rozvoja individuálneho účtu poistenca

Pôjde o tzv. oranžovú obálku. Sociálna poisťovňa plánuje v prvom kroku poskytovať klientom informácie týkajúce sa predpokladaného stavu a vývoja ich starobného dôchodku z priebežne financovaného dôchodkového systému.


Tento cieľ sa má naplniť do konca tohto roka cez projekt rozvoja individuálneho účtu poistenca. Uvádza sa to v Národnom programe reforiem Slovenska na rok 2022, ktorý ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania.

Projekt efektívneho manažmentu kmeňových údajov

Nevyhnutným predpokladom na zabezpečenie takejto informovanosti je podľa ministerstva financií aj náležitá dátová príprava, ktorá sa má riešiť projektom efektívneho manažmentu kmeňových údajov.


„Pri ekonomicky aktívnych obyvateľoch, ktorým Sociálna poisťovňa ešte nepriznala dôchodok zo sociálneho poistenia, budú predmetné informačné potreby naplnené v súlade s harmonogramom rozvoja individuálneho účtu poistenca,“ uvádza sa v programe reforiem.


Prehľadné, zrozumiteľné a jednoducho dostupné informácie o očakávanom dôchodku podľa rezortu financií pomôžu osobám prijímať lepšie a informované rozhodnutia o svojom dôchodkovom zabezpečení.

Na Slovensku mierne klesol počet penzistov, významnejší pokles vidno pri jednom type dôchodku


Sociálna poisťovňa evidovala ku koncu februára tohto roka 1 milión 403-tisíc dôchodcov na Slovensku. Oproti koncu februára minulého roka ide o pokles takmer o tisíc penzistov.


Počet vyplácaných dôchodkov, ktorých môže penzista dostávať aj viacero súčasne, však v druhom mesiaci tohto roka medziročne vzrástol o 1,2 tisíca na 1 milión 707-tisíc. Vyplýva to zo štatistík Sociálnej poisťovne.


Počet dôchodcov na Slovensku pritom do roku 2020 každoročne stúpal. Napríklad za rok 2020 na Slovensku pribudlo 2,8 tisíca penzistov, za rok 2019 išlo o 12,8 tisíca dôchodcov, za rok 2018 sa rady dôchodcov rozšírili o 5,9 tisíca osôb a za rok 2017 o 14-tisíc ľudí.

Počet vyplácaných starobných dôchodkov sa pritom ku koncu februára tohto roka medziročne mierne zvýšil. Sociálna poisťovňa vykázala na konci minulého mesiaca 1 milión 90,3 tisíca starobných penzií, čo bolo v porovnaní s februárom vlaňajška o 4,9 tisíca viac. Počet predčasných starobných dôchodkov medziročne stúpol o 348 osôb na 12,3 tisíca.


Významnejší pokles nastal pri invalidných penziách. Poisťovňa vyplácala ku koncu minulého mesiaca 226,4 tisíca invalidných dôchodkov, čo bolo o 6,1 tisíca menej ako vo februári minulého roka.

Zákon o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte je schválený. Čo to znamená pre sporiteľov?

Parlament vo štvrtok schválil zákon o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte. Nový zákon neobsahuje žiadne pôvodne navrhované fiškálne stimuly smerujúce k vyššej motivácii sporiť si na penziu v treťom pilieri.

Príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie

Osoby, ktoré si budú na penziu sporiť prostredníctvom celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu, budú mať nárok len na rovnaký daňový režim ako na príspevky do tretieho piliera.


Príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie sú v súčasnosti pre daňovníka nezdaniteľnou časťou základu dane a je možné odpočítať ich od základu dane najviac do výšky 180 eur za rok. Zákon obsahuje len tie ustanovenia, ktoré doplnia regulačný rámec pre celoeurópsky osobný dôchodkový produkt, a ktorými sa vykonajú vybrané články nariadenia Európskej únie. Ide o oblasti, ktorých doplnenie je pre vykonanie nariadenia EÚ nevyhnutné.

Vzťahujú sa na sporiacu a výplatnú fázu nového osobného dôchodkového produktu a kompetencie Národnej banky Slovenska v súvislosti s celoeurópskym osobným dôchodkovým produktom.

Postupný výber nasporenej sumy

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh poslanca NR SR Petra Cmoreja (SaS), ktorý upravuje tzv. programový výber a jednorazové vyrovnanie. Minimálna hranica pre poberanie dočasného dôchodku sa zníži z pôvodne navrhovaných 10 rokov na 5 rokov. Zníži sa aj minimálne obdobie pre poberanie tzv. programového výberu nasporenej sumy. Postupným čerpaním sa bude dávka vyplácať najviac 5 rokov po dosiahnutí dôchodkového veku sporiteľa.

Ak má sporiteľ dôchodkový vek napríklad 62 rokov a o postupný výber nasporenej sumy požiada ako 65-ročný, úspory si postupne vyberie počas dvoch rokov. Podľa pôvodného vládneho návrhu mal programový výber úspor trvať najmenej 10 rokov. Skrátením tohto obdobia na 5 rokov po dosiahnutí penzijného veku sa podľa Cmoreja celoeurópsky osobný dôchodkový produkt zatraktívni.


Ministerstvo práce a sociálnych vecí z pôvodného návrhu vypustilo ustanovenia, ktoré upravovali osobný dôchodkový produkt a podmienky jeho poskytovania, fiškálne stimuly pre iných poskytovateľov ako doplnkové dôchodkové spoločnosti ako aj ďalšie články, ktorými sa menili a dopĺňali iné zákony, a ktorými sa mal osobný dôchodkový produkt, resp. nadväzujúce opatrenia vykonať.

Dôchodky v Nemecku sa výrazne zvýšia, východné sa takmer vyrovnajú západným

Nemeckým seniorom sa od júla výrazne zvýšia penzie. Rozhodnutie nemeckej vlády je vo veľkej miere odrazom vyšších miezd v čase, keď zároveň prudko rastie inflácia.


V bývalom západnom Nemecku sa dôchodky k prvému júlu zvýšia o 5,35 percenta, na niekdajšom komunistickom východe o 6,12 percenta. Vlani penzie na západe vôbec nerástli a vo východnej časti krajiny sa zvýšili o 0,72 percenta.

Nemecku sa počas pandémie koronavírusu podarilo udržať stabilný trh práce, vďaka čomu si krajina môže dovoliť zvýšiť dôchodky v prospech 21 miliónov seniorov, uviedol minister práce Hubertus Heil.


Rast dôchodkov v najväčšej európskej ekonomike súvisí najmä s vývojom miezd. K tlaku na ich zvýšenie prispela zrýchľujúca sa inflácia. Vo februári, keď sa ešte výraznejšie neprejavovali hospodárske dopady ruskej invázie na Ukrajinu, ceny v medziročnom porovnaní vzrástli o 5,1 percenta.


Vďaka najnovšiemu zvýšeniu sa dôchodky na menej prosperujúcom východe Nemecka takmer vyrovnajú tým západným.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie