• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Sociálna poisťovňa pociťuje výrazný pokles príjmov. Ak nepomôže štát, nebude mať z čoho vyplácať dávky

Sociálna poisťovňa pociťuje výrazný pokles príjmov. Ak nepomôže štát, nebude mať z čoho vyplácať dávky

Negatívne dôsledky koronakrízy už v plnej miere pociťuje aj Sociálna poisťovňa.

23.4.2020 (Webnoviny.sk) - Negatívne dôsledky koronakrízy už v plnej miere pociťuje aj Sociálna poisťovňa. S pokrytím financií na vyplácanie dôchodkov či nemocenských dávok jej v apríli musel vo výraznejšej miere pomôcť štát. Kým od začiatku tohto roka do konca marca dostala poisťovňa zo štátneho rozpočtu 52,3-milióna eur, v období od 1. apríla do 22. apríla tohto roka, teda počas troch týždňov, štát Sociálnej poisťovni pomohol sumou 317,4-milióna eur.

Vyplýva to z informácií, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Sociálnej poisťovni dochádzajú peniaze

"V ďalších mesiacoch roka 2020 bude Sociálna poisťovňa intenzívne komunikovať s Ministerstvom financií SR a v prípade potreby požadovať ďalšie finančné prostriedky pre zabezpečenie platobnej schopnosti v zmysle zákona o sociálnom poistení," dodal hovorca poisťovne. V minulom roku pritom poisťovňa hospodárila bez finančnej pomoci zo štátneho rozpočtu.

Sociálna poisťovňa má tento mesiac nižšie príjmy z poistného od ekonomicky aktívnych osôb aj pre ekonomické opatrenia súčasnej vlády súvisiace s koronakrízou.


Zamestnávateľom a povinne poisteným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktorých obrat alebo príjem z podnikania klesol najmenej o 40 percent, sa totiž posunula splatnosť marcového poistného na sociálne a zdravotné poistenie z apríla na koniec júla tohto roka.


Poistné, ktoré platí zamestnanec, a odvádza ho jeho zamestnávateľ, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti.


Vláda zároveň môže nariadením stanoviť aj ďalšie mesiace, za ktoré sa časti zamestnávateľov a SZČO posunie splatnosť sociálnych a zdravotných odvodov.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Negatívny dopad novely zákona

Negatívny vplyv na príjmy Sociálnej poisťovne bude mať budúci mesiac aj novela zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej časť zamestnávateľov a povinne poistených SZČO nebude musieť v máji za apríl zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne.


Pôjde o tie subjekty, ktoré v apríli tohto roka najmenej na 15 dní uzatvorili svoje prevádzky, napríklad na základe opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR.


Na poistné, ktoré platí zamestnanec a odvádza ho zamestnávateľ, sa táto úľava nebude vzťahovať.


Zamestnávateľ bude naďalej povinný odviesť ho v pôvodnom termíne splatnosti. Vláda bude môcť nariadením stanoviť aj ďalšie mesiace, za ktoré vymedzení zamestnávatelia a SZČO nebudú povinní zaplatiť sociálne odvody. Toto opatrenie v stredu schválil parlament.

Výdavky rapídne rastú

Výdavky Sociálnej poisťovne, naopak, zvýšilo zavedenie tzv. pandemických ošetrovných a PN. Parlament koncom marca tohto roka schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zaviedlo pandemické ošetrovné a nemocenské pri karanténe.


Ošetrovné, takzvané OČR, sa po novom vypláca celé obdobie starostlivosti o dieťa počas uzatvorenia škôlok a škôl, ak ide o dieťa do 11 rokov veku. Ministerstvo práce a sociálnych vecí predpokladá, že pandemické ošetrovné v tomto roku dostane 200-tisíc rodičov s celkovou dĺžkou trvania 101 dní a priemernou dennou sumou 15,8 eura.


Zaviedol sa tiež nárok na nemocenské pri karanténe alebo povinnej izolácii, ktoré Sociálna poisťovňa vypláca od prvého dňa vo výške 55 % vymeriavacieho základu. Tieto dve opatrenia by si mali v tomto roku zo Sociálnej poisťovne vyžiadať 338,5 milióna eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 17. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 17 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cítite sa výborne a plní optimizmu. Ak sa vrhnete do ťažších úloh, hravo ich zvládnete. To, o čom ste v minulosti len snívali, vám dnes samo padne do náručia.

Býk 21.4. - 21.5.

Stanovíte si vysoké ciele. V starých úlohách veľa dosiahnete. Nepúšťajte sa na novú cestu. Potrebujete získať odstup v pohľade na vaše citové problémy.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nič neurýchľujte, vyčkajte, kým sa vyjadria ostatní. Konajte tak, aby nikto nemal dojem, že sa vnucujete. Večer sa niekto ohlási a získate nečakaný dar.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaša finančná situácia sa môže nečakane zlepšiť. Môže prísť aj k zaujímavej dohode. V každom prípade však prežijete zaujímavý deň a rozhodne sa nebudete nudiť.




Všetky Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie