• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Smer-SD napadne „špicľovací“ zákon na ústavnom súde, môžu byť porušované ľudské práva

Smer-SD napadne „špicľovací“ zákon na ústavnom súde, môžu byť porušované ľudské práva

Môžu byť hrubým spôsobom porušované ľudské práva, tvrdí Smer-SD.

6.4.2020 (Webnoviny.sk) - Poslanci Smeru - sociálna demokracia (Smer-SD) zajtra 7. apríla podajú návrh na začatie konania pred Ústavným súdom SR o zákone, ktorý umožňuje štátu získavať údaje od mobilných operátorov o občanoch nakazených koronavírusom.

Povedal to v pondelok predseda Smeru-SD Robert Fico. Poslanci Smeru-SD zároveň ústavný súd žiadajú, aby okamžite pozastavil účinnosť tohto zákona.

Ak tak neurobí, žiadajú, aby sa ich podanie prednostne vybavilo, lebo môžu byť hrubým spôsobom porušované ľudské práva.

Rozhodnutie českého ústavného súdu

„Namietame protiústavnosť tohto špicľovacieho zákona,“ vyhlásil v pondelok Fico. Citoval z rozhodnutia českého ústavného súdu. Ten podľa Fica uviedol, že z údajov o užívateľoch, adresátoch, presných časoch, dátumoch, miestach, formách telekomunikačných spojení bez ohľadu na obsah možno v ich kombinácii zostaviť detailné informácie o spoločenskej alebo politickej príslušnosti. Rovnako aj o osobných záľubách, sklonoch alebo slabostiach jednotlivých osôb až po sexualitu.

„Z uvedených údajov možno až s 90-percentnou istotou vyvodiť, s kým, ako často a dokonca, v ktorých hodinách sa daný jednotlivec stýka, kto sú jeho najbližší známi, kamaráti či kolegovia z práce, alebo aké aktivity a v akých hodinách tento človek vykonáva,“ uviedol Fico s tým, že takýto obraz o človeku bude možné urobiť na základe informácií, ktoré môže zbierať Úrad verejného zdravotníctva SR.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Podľa neho je zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19 prísnejší v porovnaní so zločincami, kedy o ich monitorovaní musí rozhodnúť súd. „Tu nerozhoduje žiadny súd,“ poznamenal šéf Smeru-SD.

Cieľ je identifikovať a nie sledovať

Vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) pred časom uviedla, že cieľom je identifikovať chorých a ochrániť potencionálne nakazených, nie sledovať ľudí.

Ako informovalo oddelenie komunikácie vicepremiérky Remišovej, operátori call centra budú telefonicky kontaktovať už infikované osoby, na základe ich súhlasu použijú lokalizačné dáta od mobilných operátorov a pomôžu im spomenúť si, kde sa vo vymedzenom časovom úseku pohybovali, a s kým sa stretli.

Vytvorí sa tak zoznam potencionálne infikovaných osôb, ktorý bude poskytnutý Úradu verejného zdravotníctva SR. Tieto osoby budú následne prednostne testované.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie