• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Smer považuje programové vyhlásenie vlády za zdrap papiera, rodí sa nová koalícia s kotlebovcami

Smer považuje programové vyhlásenie vlády za zdrap papiera, rodí sa nová koalícia s kotlebovcami

Personálne nominácie podľa Smeru-SD porušujú princíp transparentného výberového procesu.

27.4.2020 (Webnoviny.sk) - Vláda robí z niektorých častí svojho programového vyhlásenia „zdrap papiera“ ešte pred jeho schválením v parlamente. Vyhlásil to poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) v súvislosti s niektorými personálnymi nomináciami do štátnych podnikov, ktoré sa udiali bez výberového konania, ako to sľúbil kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) v programovom vyhlásení vlády.

Poslanec Tomáš poukázal na to, že minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) dosadil za šéfa Hlavného banského úradu (HBÚ) namiesto odborníka okresného predsedu strany. „Za predsedu pán minister Sulík vymenoval veľkého odborníka, ktorý sa doteraz špecializoval na výrobu čalúneného nábytku,“ uviedol Tomáš.

Sporné nominácie na ministerstvách

Sulík na sociálnej sieti v pondelok napísal, že „s radosťou“ poslal na čelo úradu krízového manažéra, ktorý „konečne narobí poriadky“. Odvolal sa na kauzy, ktoré sa diali na HBÚ v čase, keď ho viedol Peter Kúkelčík. Rezort hospodárstva minulý týždeň uviedol, že k zmene došlo pre viaceré pochybenia HBÚ v minulosti. Podľa rezortu hospodárstva išlo napríklad o sporný výber úhrad za vyťažené zlato či podozrenia z manipulácie vyšetrovania banského nešťastia v Novákoch.


Poslanec Tomáš tvrdí, že sporné nominácie sa udiali aj v rezorte dopravy, ktorý vedie nominant Sme rodina Andrej Doležal. „Minister dopravy sa ani neunúval skrývať, že všetky nominácie na jemu podriadených štátnych podnikov v rezorte dopravy mu doniesol jeho stranícky šéf Boris Kollár,“ povedal Tomáš.

Podľa Tomáša „čerešničkou na torte“ bola nominácia Anny Bilecovej za generálnu tajomníčku služobného úradu ministerstva vnútra. Ako povedal, v médiách sa objavujú podozrenia o jej spojení s ľuďmi, ktorí páchali miliónové podvody na DPH v čase, keď šéfovala kontrole na Daňovom úrade v Michalovciach. Podľa poslanca má existovať nahrávka, na ktorej sa podozrivá osoba Bilecovej pýta, „kedy ti vyrovnám kvítka“.

Rodí sa koalícia s kotlebovcami

Bilecová podozrenia z korupcie odmietla. Premiér Matovič minulý týždeň povedal, že detektor lži by mohol byť hodnoverným testom bezúhonnosti Bilecovej. Podľa Tomáša namiesto toho, aby premiér konal, tak „opäť niečo blúzni o detektore lži“.


Poslanec Matúš Šutaj Eštok (Smer-SD) vyhlásil, že koalícia porušuje vládny program aj pri personálnych nomináciách na členov Súdnej rady SR. Vláda sa zaviazala, že členmi rady by mali byť za vládu a parlament nesudcovia. Parlament minulý týždeň zvolil za členku súdnej rady sudkyňu Najvyššieho súdu SR Alenu Svetlovskú, ktorú navrhol predseda Sme rodina Kollár. „Je to pani, ktorá je v justičných kruhoch málo známa,“ povedal Šutaj Eštok s tým, že v minulosti podľa neho bola vo viacerých firmách, kde boli podozrivé osoby.


Poslanec zdôraznil, že Svetlovskú podporila okrem hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina aj opozičná strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). „Pri personálnych nomináciách sa nám rodí nová koalícia OĽaNO, Sme rodina a kotlebovci,“ poznamenal Šutaj Eštok. Dodal, že vláda schválila do súdnej rady sudcu Juraja Klimenta. V tomto prípade tiež porušila sľub o nominácii nesudcu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie