• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Sme rodina pravdepodobne podrží Fica v parlamente, Pčolinský odmietol komentovať postup hnutia

Sme rodina pravdepodobne podrží Fica v parlamente, Pčolinský odmietol komentovať postup hnutia

Pčolinský, ktorý nemá problém do médií hovoriť svoj vlastný názor, bol snáď po prvýkrát skúpi na slovo.

28.4.2022 (Webnoviny.sk) - Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský nechcel povedať, ako bude Sme rodina hlasovať v pléne parlamentu o žiadosti na vydanie súhlasu s väzbou poslanca a bývalého premiéra Roberta Fica.

„Budeme mať k tomu klub a poradíme sa,“ povedal agentúre SITA Pčolinský. Rovnakú odpoveď zopakoval aj pri otázke, aký je jeho osobný postoj.

Dvaja z poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) neoficiálne agentúre SITA povedali, že poslanci Sme rodina sa pravdepodobne zdržia alebo nebudú súhlasiť s väzbou pre Fica.

Mandátový a imunitný výbor parlamentu v stredu (27. apríla) odporučil poslaneckému plénu súhlasiť s väzbou. Dve poslankyne Sme rodina na rokovaní mandátového a imunitného výboru nepodporili takéto uznesenie.

Parlament od rána rokuje o tom, či bude súhlasiť s väzobným stíhaním Roberta Fica. Predpokladá sa, že hlasovanie parlamentu o tejto veci sa uskutoční niekedy na budúci týždeň. S väzbou musí súhlasiť nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Pri plnej účasti 150 poslancov by bolo potrebných 76 hlasov.

Ľuboš Blaha: Fico nesmie ísť do väzby „Ide mu o život“

Obvinený Robert Fico na tlačovej besede po svojom výsluchu zaútočil na vyšetrovateľa prípadu Jaroslava Vereščáka, aj na sudcu Miroslava Mazúcha, ktorý bral Roberta Kaliňáka do väzby.

„Môžem vám povedať o tom sudcovi ako sa pozná s tým prokurátorom, ako spolupracovali na jednom pracovisku. Obávam sa, že pokiaľ ide o úrad špeciálnej prokuratúry a Špecializovaný trestný súd, tak je veľký problém nájsť niekoho kto by rozhodoval tak ako má,“ povedal Fico.

O vyšetrovateľovi zase Fico niekoľkokrát povedal, že naňho na výsluchu pozeral ako výr. „Toto tento pán nemohol napísať, ten človek je úplne mimo, nejaký pešiak, ktorého tam zobrali, on len podpisuje a bude robiť takéto úkony.“

Vereščák to ešte v nedeľu odmietol. Uznesenie o vznesení obvinenia podľa neho spracoval na základe dôkaznej situácie a v súlade s Trestným poriadkom.

Fico však tvrdí, že „Matovičov pes Lipšic dal všetko pripraviť“.

Predsedovi Smeru sa nepáči ani to, ako dnes na celú situáciu reagovala prezidentka Zuzana Čaputová. „Prezidentka sa v podstate pridala k uzneseniu, ktorého cieľom je zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane ústa. Zastala sa zločincov na NAKA, má tam Mikulca, ktorého menovala do funkcie.“


Fico povedal, že nerozumie, z čoho je obvinený a opakoval, že išlo len o politickú prácu. „Dnes každá vláda vo svete, v Európe je zločinecká skupina, keď sa rozhodne nominovať svojich ľudí. Stále nechápeme, v čom spočíva podstata uznesenia.“


Podľa Fica je normálne, že informoval o tom „aké zločiny páchajú vaši politickí oponenti“. „Ani jeden údaj, ktorý som povedal, nebol preukázaný ako falošný.“

Fico povedal, že ráta s tým, že čoskoro si oblečie tepláky. Predpokladá, že parlament ho vydá na väzobné stíhanie vo štvrtok. Smer vraj pripraví na to, aby fungoval, aj keď on bude vo väzbe. „Výrazne to ovplyvní charakter opozičnej práce, ale taký je život.“


Na tlačovej besede vystúpil aj Ľuboš Blaha, ktorý povedal, že Fico nesmie ísť do väzby, lebo hrozí, že sa potkne o papuču, samovylúpne si oko, alebo sa obesí. “Ide mu o život,” povedal Blaha a porovnal Fica s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským, ktorý vo väzbe spáchal samovraždu.


Fico tiež dostal otázku, ako vníma, že s jeho stíhaním v podstate súhlasil aj generálny prokurátor. Zareagoval, že Maroš Žilinka nie je ich nominant. „Neviem, čo sa deje na generálnej prokuratúre, sledujeme konflikty, ale neviem, či sú to hrané konflikty, alebo spolupracujú, lebo spolupracujú veľmi úzko.“

Polícia za vlády Smeru lustrovala Ficových oponentov a ich rodiny, medzi stovkami mien sú aj Viskupič a Klimek (video)

Polícia počas jednofarebnej vlády strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) v rokoch 2015 a 2016 lustrovala vtedajších politikov opozície a ich rodinných príslušníkov.

Lustrovaných malo byť približne 490 osôb

Na tlačovej besede o tom informovali predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš a poslanci tohto hnutia Peter Pollák ml. a Andrej Stančík.


Medzi nimi boli napríklad súčasný trnavský župan a vtedajší poslanec parlamentu Jozef Viskupič alebo súčasný štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek či vtedajší poslanec OĽaNO Peter Pollák, ktorý je dnes europoslancom.

Pollákovi doručili listinu z polície

Poslanec Peter Pollák ml. povedal, že v roku 2015 bol študentom vysokej školy a v tom čase policajti o ňom zisťovali informácie vrátane jeho rodiny. Dnes mu doručili listinu z polície o tom, že bol lustrovaný neznámym príslušníkom Policajného zboru.


Podľa Polláka ml. na vrchole vzťahového diagramu bol jeho otec, vtedajší poslanec parlamentu za OĽaNO. „Zrejme hľadali na neho niečo, čo by ho mohlo diskreditovať," poznamenal Pollák ml. Rovnakú písomnosť polícia doručila aj jeho otcovi, že bol v rokoch 2015 a 2016 lustrovaný v rôznych informačných systémoch polície s tým, že tieto požiadavky nesúviseli s plnením si služobných povinností.


Pollák ml. poznamenal, že jeho strýko je obyčajný tesár. Spýtal sa, akým spôsobom si dovolili lustrovať takého človeka. Pollák doplnil, že je známe, že jeho rodina pochádza z osady a lustrácie skončili až tam.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Tip na veľkonočný víkend: Vinárske podujatie bude na Bielu sobotu v Suchej nad Parnou

tip na velkonocny vikend vinarske podujatie bude na bielu sobotu v suchej nad parnou

28.3.2024 (SITA.sk) - Špeciálne menu, podávané v historickom meštianskom domčeku, pripravujú na Bielu sobotu 30. marca.

V Regióne Trnava oslavujú Veľkú noc tradičnými podujatiami, ktoré sa začínajú počas tohto týždňa a potrvajú až do konca veľkonočných sviatkov. Jedno z nich organizujú vo vinárstve Terra Parna v Suchej nad Parnou neďaleko Trnavy.

"Vinárska rodina Zvolenských pozýva na akciu s názvom "Veľkonočný grilovaný baránok". Takéto menšie lokálne podujatia sú v našom regióne veľmi populárne a lákajú ako obyvateľov, tak aj návštevníkov Trnavy a okolitých obcí," hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

Bielosobotná grilovačka sa začne 30. marca o 11:30 h. V prípade priaznivého počasia sa bude konať vo vonkajších priestoroch vinohradníckeho domčeka, ktorý má pod svojou strechou pôvodnú architektúru typickú pre túto oblasť a zároveň sa môže pochváliť originálnym výhľadom na vinohrad.

"Hostia podujatia sa môžu tešiť na trojchodové menu, ktoré už tradične pripraví šéfkuchár Michal Hečko. Hlavným chodom, podávaným počas akcie, bude mladý baránok z farmy Močenok, pečený a servírovaný priamo na mieste. Všetky chody dokoreníme naším vínom. V ponuke bude sekt, ale aj dve legendy, Modrý Portugal a Rizling Rýnsky, ktoré sú pre túto oblasť najtypickejšie," dodáva Jozef Zvolenský, vinár a majiteľ vinárstva.

Vstup na podujatie je možný len s online rezerváciou na stránke vinárstva: https://www.terraparna.sk/eshop/p/grilovan-vekonon-barnok

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava. Otváracie hodiny TIC nájdete na http://bit.ly/TuristickeInformacneCentrum

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

Informačný servis

Viac k téme: Biela sobota, PR, Terra Parna, Veľká noc
Zdroj: SITA.sk - Tip na veľkonočný víkend: Vinárske podujatie bude na Bielu sobotu v Suchej nad Parnou


Počasie