• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slovenský plán obnovy podľa aktivistov rozhodne, či využijeme šancu na zmiernenie klimatickej zmeny

Slovenský plán obnovy podľa aktivistov rozhodne, či využijeme šancu na zmiernenie klimatickej zmeny

Slovensko má necelé tri mesiace na to, aby pripravilo kvalitný plán, ktorý bude reagovať na súčasné hrozby a problémy. To je náročná úloha.

Slovenský plán obnovy rozhodne, či krajina využije šancu na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny.

Organizácie Greenpeace Slovensko, Budovy pre budúcnosť, SOS/BirdLife Slovensko a Znepokojené matky to uviedli v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala Patrícia Brandysová, hovorkyňa Greenpeace Slovensko.

Aktivisti sa zhodujú, že po rokovaní Európskej rady sú na ťahu vlády členských krajín Európskej únie (EÚ).

Podľa environmentálnych organizácií bude teraz kľúčové, ako rýchlo a kvalitne vie slovenská vláda pripraviť národný plán obnovy, aby dokázala využiť prostriedky na prechod na udržateľné spravodlivé a klimaticky odolné hospodárstvo.


„Dohoda síce priniesla mierne navýšenie financií cielených na klimatické opatrenia na 30 percent z bežnej schémy eurofondov aj z balíka na obnovu krajín po koronakríze, čo však chýba, sú jasné kritériá, ktoré by vylúčili fosílne palivá a znečisťujúci priemysel od akejkoľvek podpory. Je kľúčové, aby tieto financie boli použité na podporu reforiem, ktoré nás zbavia závislosti na fosílnej infraštruktúre a nasmerujú Slovensko k spravodlivejšej a udržateľnej spoločnosti schopnej odolávať následkom klimatickej krízy,” povedala programová riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Málo času na prípravu kvalitného plánu

Organizácie vnímajú ako hrozbu, že v dohode nie je vylúčené aj financovanie odvetví, ktoré klímu poškodzujú. V snahe zachraňovať zamestnanosť sa preto podľa nich na Slovensku môže stať, že krajina balík nevyužije na rozumné reformy, ale zakonzervuje neudržateľný model.


Rovnako negatívne vnímajú, že z dohody vypadlo desať percent, ktoré mali byť vyčlenené pre projekty na ochranu biodiverzity. Táto skutočnosť môže podľa aktivistov negatívne ovplyvniť napríklad investície do odolnosti lesov a poľnohospodárstva pred následkami klimatickej krízy.


„Slovensko má necelé tri mesiace na to, aby pripravilo kvalitný plán, ktorý bude reagovať na súčasné hrozby a problémy. To je náročná úloha. Máme veľa elementárnych problémov a zároveň príležitostí, kde vieme investovať do ochrany klímy a zároveň pomôcť sociálnej situácii ľudí, zamestnanosti či ekonomike,” uviedla Katarína Nikodemová z platformy Budovy pre budúcnosť.

Kraje dostanú o stovky miliónov eur menej

Aktivistom sa zároveň nepozdáva, že Fond spravodlivej transformácie klesol z pôvodne plánovaných 40 miliárd eur na 17,5 miliardy. Pôvodný návrh Európskej komisie (EK) mal priniesť do Trenčianskeho a Košického kraja podporu 954 miliónov eur.


Po novej dohode tak podľa aktivistov dostanú kraje na prechod na ekologickejšie formy výroby energií o stovky miliónov eur menej.


Výsledky samitu v Bruseli

Európska rada rokovala o balíku obnovy a rozpočte na roky 2021-2027 na samite v Bruseli koncom minulého a začiatkom aktuálneho týždňa.


Členské štáty únie musia do októbra 2020 pripraviť národné plány obnovy, ktoré bude EK následne posudzovať.


Konečné schvaľovanie balíka obnovy je naplánované na apríl 2021. Na jeseň prebehne na pôde EÚ schvaľovanie nových klimatických cieľ­ov do roku 2030.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie