• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slovenský dovoz aj vývoz pokračovali v raste, zahraničný obchod bude podľa analytika ešte nejaký čas deficitný

Slovenský dovoz aj vývoz pokračovali v raste, zahraničný obchod bude podľa analytika ešte nejaký čas deficitný

Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 158,2 mil.

7.10.2022 (Webnoviny.sk) - Celkový vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v auguste podľa predbežných výsledkov Štatistického úradu SR sumu 8,3 mld. eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 30,3 %. Rast vývozu pokračuje už jedenásty mesiac a aktuálne bol druhý najvyšší za toto obdobie.

Celkový dovoz tovaru sa zvýšil približne rovnakým tempom, a to o 30,7 % na 8,4 mld. eur. Medziročný nárast hodnoty dovozu tak pokračuje plynule od februára minulého roka.

Vývoz strojov a zariadení

Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázalo medziročný nárast v auguste tohto roka deväť z nich, pričom rasty dosahovali od 7 % až po 164 %.

Najvýznamnejší vplyv na rast celkového exportu mala najobchodovanejšia trieda zahraničného obchodu, a to stroje a prepravné zariadenia, kam patrí aj vývoz automobilov.


Hodnota vyvezeného tovaru v tejto triede bola medziročne vyššia o 29,4 %. Bol to najvyšší rast v tejto triede od mája 2021, kedy však bolo výrazné medziročné zvýšenie v dôsledku prepadov v období prvej vlny koronavírusu.

K celkovému rastu hodnoty slovenského exportu prispel aj vyše 2,5-násobný nárast v triede minerálne palivá, kam okrem iného patrí vývoz elektrického prúdu, výrobkov z ropy a podobne.

Dovoz minerálnych palív

V štruktúre dovozu vykázalo z desiatich tried medziročný nárast osem z nich, pohybovali sa od 2 % do 89 %.


Rovnako ako pri exporte aj rast pri dovoze najvýznamnejšie ovplyvnil vyšší import strojov a prepravných zariadení, ktorých hodnota medziročne vzrástla o 29,9 %.


Vyššiu dynamiku celkového dovozu ovplyvnila aktuálne tretia objemovo najväčšia položka v dovoze, minerálne palivá, medzi ktoré patrí dovoz zemného plynu, ropy a elektrickej energie. Výrazné rasty pokračujú plynule už od apríla minulého roka.

Aktuálna hodnota dovezeného tovaru v tejto triede bola medziročne vyššia o 89 %. Dovoz minerálnych palív mal aktuálne takmer dvojnásobne vyššiu hodnotu ako v auguste 2021 a trojnásobne vyššiu ako v roku 2020.

Úzke hrdlá

Ako doplnil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, bilancia zahraničného obchodu by sa mala začať stabilnejšie zlepšovať až po významnejšom a stabilnejšom odznení úzkych hrdiel, najmä v automobilovom priemysle.


„Predpokladáme, že úzke hrdlá súvisiace s výpadkom komponentov z Ukrajiny už automobilky z veľkej časti vyriešili, čiastočne sa už uvoľňujú aj úzke hrdlá v dodávkach čipov, hoci v nejakej miere najskôr pretrvajú aj v závere tohto a v budúcom roku,“ povedal analytik.

Návratu zahraničného obchodu k prebytkom však budú podľa neho stále brániť vysoké ceny energetických surovín, ktoré zdvíhajú nominálne dovozy a na prelome rokov pravdepodobne aj oslabený externý dopyt, v dôsledku energetickej krízy v Európe, či výpadky vývozov časti energeticky náročných odvetví.


„Očakávame preto, že bilancia zahraničného obchodu ostane deficitná počas celého tohto i väčšiny toho budúceho roka,“ uzavrel Koršňák.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie