• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slovensku stále chýba dlhodobá vízia digitálnej transformácie, príkladom nám môže byť Estónsko

Slovensku stále chýba dlhodobá vízia digitálnej transformácie, príkladom nám môže byť Estónsko

Poradkyňa pre digitálnu transformáciu v organizácii e-Estonia Erika Piirmets.

Slovensko nemá dlhodobú víziu digitálnej transformácie krajiny nad rámec volebného či programového obdobia.

Zhodli sa na tom prezident IT Asociácie Slovenska Emil Fitoš a štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ján Hargaš.

Naopak, Estónsko, kde je už 99 percent verejných služieb digitalizovaných, je príkladom, ako môžu moderné technológie uľahčovať život, šetriť čas a peniaze.

Vízia Slovensku stále chýba

„Dlhodobo presadzujeme odpojenie sa od papierového sveta do sveta digitalizácie, no víziu zatiaľ nemáme, aj keď na to dlhodobo tlačíme. Mala by to byť zásadná strategická téma, pretože je to téma o dobre riadenom štáte, a treba jej preto venovať adekvátnu pozornosť,“ upozornil Fitoš na konferencii Jarná ITAPA.

Hargaš nie je za prípravu koncepčných dokumentov, skôr je zástancom dodávok. Potvrdil, že dlhodobá vízia digitálnej transformácie na Slovensku neexistuje.

Takmer všetko sa dá vyriešiť online

V Estónsku sa dá vybaviť online skoro všetko, napríklad aj prihlášky do škôl, kúpa auta, vodičské preukazy či štart podnikania.


„Neexistuje nič, čo by sa nedalo vyriešiť online,“ povedala na IT konferencii poradkyňa pre digitálnu transformáciu v organizácii e-Estonia Erika Piirmets.


„A keďže nie sme veľkou krajinou, v technológiách a inováciách chceme napredovať, pričom si uvedomujeme, že digitálna transformácia nie je ani tak otázkou technológií, ale predovšetkým ľudí, ktorí by ju mali bezpečne využívať,“ pokračovala.

Digitalizácia im šetrí peniaze

Estónsko ušetrí ročne len na digitálnom podpise dve percentá svojho hrubého domáceho produktu, resp. 1 400 hodín štátneho zamestnanca.


„Estónsko je malá krajina s relatívne malým rozpočtom. Nedostatok financií nás podnietil k tomu, aby sme sa začali zaoberať digitálnou transformáciou,“ priblížila Piirmets.


„Začali sme s ňou už v 90-tych rokoch a dnes sme aj vďaka nej najrýchlejšie rastúcou postsovietskou krajinou,“ dodala odborníčka.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie