• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slovensko zaujíma pôvod a príčiny rozšírenia vírusu, pre obnovenie dôvery musíme podľa Korčoka poznať odpovede

Slovensko zaujíma pôvod a príčiny rozšírenia vírusu, pre obnovenie dôvery musíme podľa Korčoka poznať odpovede

Prvý spoločný telefonát ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a jeho čínskeho náprotivka Wanga Yi sa konal symbolicky pri 45.

6.5.2020 (Webnoviny.sk) - Vysvetlenie príčiny pôvodu a rozšírenia koronavírusu je kľúčové pre obnovenie dôvery. Povedal to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) po telefonáte so svojim čínskym náprotivkom Wang Yi-om.

Viac o téme: Koronavírus

Ich prvý spoločný telefonát sa konal symbolicky pri 45. výročí nadviazania vzťahov medzi Čínou a Európskou úniou (EÚ).

Bilaterálne vzťahy krajín s dôrazom na oblasť ekonomiky, vzťahy medzi Čínou a EÚ či snaha o multilaterálne riešenia medzinárodných problémov a priority zahraničnej, domácej a hospodárskej politiky novej slovenskej vlády boli prioritnými témami ich rozhovoru. Telefonát sa uskutočnil na návrh čínskej strany.

Otázky ohľadom pôvodu koronavírusu

V rozhovore sa obaja ministri venovali pandémii koronavírusu, ktorá je podľa nich bezprecedentnou výzvou s obrovskými a negatívnymi dôsledkami pre celý svet. Korčok v rozhovore so svojim čínskym partnerom tiež dodal, že tak, ako celý svet aj Slovensko si kladie otázky ohľadom pôvodu a rozšírenia vírusu.

„Potrebujeme tieto odpovede, a to na základe nezávislej expertnej analýzy v rámci multilaterálnych fór, pretože okrem ekonomickej obnovy sa naliehavou stáva aj obnova dôvery našej verejnosti v schopnosť medzinárodného spoločenstva zabrániť do budúcnosti takým globálnym katastrofám, aké prežívame dnes," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Zahraničné priority novej vlády

Korčok informoval svojho čínskeho rezortného partnera o zahraničných prioritách novej slovenskej vlády, ktoré podľa neho reprezentujú jasnú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska na EÚ a transatlantické partnerstvo, ako aj uplatňovanie princípov právneho štátu a ľudských práv.

„Koronakríza ukázala, že sú situácie, keď si musíme vzájomne pomôcť. Stalo sa tak, keď európske krajiny poskytli začiatkom tohto roka pomoc Číne a my dnes oceňujeme súčinnosť čínskych úradov pri udelení súhlasu s vývozom zdravotníckeho materiálu a dobrú spoluprácu pri ich preprave na Slovensko,“ uviedol Korčok.

Rozvoj bilaterálnych vzťahov s Čínou

Podľa ministra má Slovensko záujem o vzájomne prospešný rozvoj bilaterálnych vzťahov s Čínou, ktorú považuje zároveň za dôležitého partnera v rámci EÚ.

„Som rád, že náš úvodný rozhovor sa koná práve v deň 45. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi EÚ a Čínou. Za toto obdobie sme zaznamenali veľký nárast vzájomného obchodu, keď jeho denný objem predstavuje 1,8 mld eur. Veríme, že ďalšie impulzy prinesie už čoskoro summit EÚ-Čína, ako aj stretnutie lídrov počas nemeckého predsedníctva v Rade EÚ,“ uzavrel minister.

Viac k téme: COVID-19, diplomacia, Koronavírus

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie