Kolektívne investovanie a správa dôchodkových fondov zaznamenali negatívnu výkonnosť.
Slovensko už malo aj oveľa vyššie úrokové sadzby. Existuje aj väčšie riziko pre domácnosti ako je ich rast
Keď Slovensko pred niekoľkými rokmi malo obdobie rekordne nízkych sadzieb, Národná banka Slovenska (NBS) vedela, že tento stav tu nebude donekonečna.
A to sa podľa výkonného riaditeľa úseku dohľadu a finančnej stability v národnej banke Vladimíra Dvořáčka aj potvrdilo, pretože situácia nebola udržateľná.
„To, čo je teraz, pokladáme skôr za návrat k normálu,“ povedal Dvořáček.
Zadlženosť domácností prudko rástla
Slovensko dokonca už v minulosti malo aj oveľa vyššie sadzby. Pre finančnú stabilitu vyššie sadzby podľa Dvořáčka prinášajú aj pozitívne vplyvy, pretože zadlženosť domácností v minulosti prudko rástla.
Tento trend sa už zastavil, dopyt po úveroch poklesol. To sa odrazilo aj na poklese cien nehnuteľností. Väčším rizikom než rast úrokov je pre domácnosti podľa Dvořáčka inflácia, najmä ak by stúpla aj nezamestnanosť.
Rizikovosť nových úverov stúpla
Ako ďalej povedal riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák, rizikovosť nových úverov stúpla. Podmienky poskytovania časti úverov sú viac na hrane, ako splátka k príjmom, či splatnosť úverov.
Napriek tomu, že sa všeobecne očakáva ďalší rast úrokových sadzieb, dominuje ročná fixácia, čo je tiež podľa centrálnej banky rizikové. No neplánujú podľa Ličáka žiadne sprísňovanie v tejto oblasti. Príspevok rizikovosti nie je zatiaľ zásadný.
Pokiaľ ide o banky, finančná situácia je podľa Dvořáčka dobrá. Rast sadzieb má na banky pozitívny vplyv, rastú im príjmy z úrokov. Ak ide o kapitál, držia podľa Dvořáčka veľmi slušnú úroveň kapitálu.
Krátkodobé likvidné aktíva sú na dobrej úrovni. Náklady na poistné plnenia sa poisťovniam zvýšili pre rast úrokov, no zisk zatiaľ neutrpel. Poistné pokračovalo v rastovom trende. Kolektívne investovanie a správa dôchodkových fondov zaznamenali negatívnu výkonnosť.
Najčítanejšia najnovšia správa
Asi každý z nás používa alobal. Vedeli ste ale, že niektoré veci nesmiete za žiadnu cenu baliť do alobalu? Pozor na týchto 5
Viete, kedy ste prvý krát začali používať alobal? Ja si pamätám na farebné figúrky z vianočných kolekcií, veľkonočné zajace, kinder vajíčka.
Skorej narodení by si mali pamätať výraz staniol, síce to bola tiež fólia, ale s cínu. Ten bol v polke minulého storočia nahradený lacnejším materiálom, hliníkom, ktorý dnes už poznáme ako alobal.
Viete ale, čo sa v žiadnom prípade nesmie do neho baliť.
Alobal je všade okolo nás, balíme do neho mnoho vecí
Alobal sa vyrába mechanickým procesom, pri ktorom sa lisujú dosky hliníka na tenunkú fóliu z rôznymi hrúbkami. Zlúčeniny hliníka sú všade a okolo. Zemská kôry by mala obsahovať približne 8% práve hliníkových zlúčenín. Nachádza sa doslova všade, v zemi, vo vode, ale aj potravinách, či kozmetike a liekoch. V nedávnych časoch sa ale zistilo, že práve hliník môže za niektoré novodobé choroby ľudského organizmu a môže spôsobovať zdravotné komplikácie. Preto by ste mali spozornieť a byť obozretný. Používajte alobal správne!
Alobal v domácnostiach
Je bežný aj praktický, preto ho má každý doma. Využívať sa začal doslova na všetko, ako napríklad pranie, sušenie či žehlenie. Ostríme ním nože aj nožnice, drhneme s ním pripálené hrnce. Pridávame ho nastrihaný do pôdy proti škodcom ničiacim naše úrody. Balíme do neho rôzne potraviny, deťom desiate, prikrývam jedlá pri príprave, či samotnom varení alebo grilovaní. Pečieme v ňom zemiačiky, živánsku a iné pochutiny. V obchodoch sú v ňom balené rôzne potraviny, v reštauráciach do neho balia jedlá. Preto ho môžeme nazvať obrovským pomocníkom všade. Ale viete, čo by ste do neho baliť nemali nikdy?
Platí preto jednoduché pravidlo – NIE soľ, NIE kyslé
Pokiaľ nechcete, aby sa do vašich potravín dostali ióny z hliníkových zlúčenín, nebaľte do neho nič kyslé. Kyslé šťavy, ktoré sú obsiahnuté v zelenine či ovocí (rajčiny, kyslá kapusta, nakladaná zelenina, citróny, ovocie, buchty s ovocím a rebarborou) reagujú s hliníkovou fóliou a ten sa potom uvoľňuje do jedla.
Ďalej tu máme tepelnú prípravu jedál v alu miskách či v hliníkovej fólii. Do 250 °C by problém nemal byť, môžete tak upravovať mäso. Avšak nikdy nerobte to, e jedlo pred prípravou nasolíte, prípadne dáte do nasolenej marinády, slané korenie tiež nepoužívajte. Soľte až na tanieri! Tiež rybu pokvapkanú citrónom dávať do alobalu je nebezpečné. Ani údeniny nie sú dobrý nápad, keďže sú riadne nasolené.
Menej je vždy viac
Pýtate sa, ako dlho by sa mohli odkladať potraviny zabalené v alobale? Udáva sa maximálne 4 hodiny. Určite sa kontaminácii hliníkom vyhnúť nedá, vyskytuje sa totiž v potravinách, ale aj liekoch či kozmetike, dokonca aj v samotnej pitnej vode. Zdravý človek, ho prosto vylúči pomocou obličiek. Môže sa ale stať, sa bude postupne ukladať vo vašom tele. Hlavne v pľúcach, kostiach ale i lymfatickom systéme. A to už môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy.
Potraviny v kontakte s hliníkom
Pozrite sa na obal v ktorom býva zabalené tvrdé maslo, poriadne si ho prezrite. Všimnete si, že je pokrytý jemnou vrstvou papiera. Je to jeden so spôsobov, ako riešiť problémy s alobalovými obalmi. Na hliník sa začali pridávať jemné vrstvy či už papiera alebo plastu s certifikátom pre styk s potravinami. Má to zabrániť priamemu styku hliníka s potravinami.
Sedliacky rozum treba zapojiť
Prejdime k „zaručeným“ tipom a trikom z internetu. Jedným z nich je používanie nastrihaných kúskov alobalu do pôdy k záhonom. Ak je totiž pôda s pH kyslá, hliník vám kontaminuje pôdu. Proti škodcom síce zaberie, no uškodí samotnej zemine. Radšej si k záhonom vysaďte aromatické bylinky. Nezabúdajme, že hliník sa uvoľnuje nie len v kyslej, ale aj zásaditej pôde, reaguje aj na soli. Taktiež zvážte ďalší trik, a to pridávanie guličiek s alobalu do prania. Ak sa pýtate prečo, stačí si prečítať zloženie pracieho prostriedku. Je tam už viac než dosť chemikálii na to, aby ste pridali ešte aj hliník.
Čím sa teda odporúča nahradiť alobal?
V domácnosti na potraviny radšej používajte sklenené či plastové nádoby. Klasické zapekacie misky. Nie je na zahodenia ani nápad z použitých zavaraninových pohárov, kde môžete skladovať zvyšky z jedál. Ešte k tomu sú aj skladnejšie.
Prečo by sme mali šetriť hliníkom?
Jeho výroba je totiž veľmi zložitý proces. Vznikajú pri nej odpadové kaly končiace na skládkach odpadu. Spotrebúva sa pri nej veľa vody, elektriny a do ovzdušia sa vypúšťa veľa látok zaťažujúcich životné prostredie, v ktorom bude čoraz ťažie žiť. Nemej zložité je to aj pri jeho recyklácii, hliník sa nerozkladá.
Dúfam, že sme vám poskytli dostatok informácii, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní, či a v akej forme budete naďalej využívať alobal v domácnosti a na varenie či pečenie. Ponechajme ho radšej iným odvetviam, ako výrobe lietadiel, automobilovému priemyslu, stavebníctvu a iným, kde je nevyhnutný.