• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slovensko sa nachádza na vrchole omikronovej vlny, napriek vysokým denným prírastkom sa situácia stabilizuje

Slovensko sa nachádza na vrchole omikronovej vlny, napriek vysokým denným prírastkom sa situácia stabilizuje

Naďalej na Slovensku stúpa aj počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby, a to prakticky vo všetkých krajoch.

Slovensko sa aktuálne nachádza v okolí vrcholu vlny omikronu. Ako na stredajšej tlačovej besede uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík, napriek tomu, že každý deň pribúda veľký počet infikovaných, na krivke už podľa neho vidieť prvé náznaky stabilizácie počtu prípadov a dokonca aj prvé náznaky ich poklesu.

Počet ventilovaných pacientov klesá

Aktuálne je v slovenských nemocniciach bezmála 2 500 pacientov s ochorením COVID-19, z ktorých je okolo 100 na umelej pľúcnej ventilácii.

Ako zdôraznil Mišík, kým celkový počet pacientov v porovnaní s minulým týždňom narástol, počet ventilovaných klesol. Denne do nemocníc pribúda okolo 300 pozitívnych, čo predstavuje okolo 10 percent všetkých prijatých pacientov.

Rekordná incidencia prípadov

Naďalej na Slovensku stúpa aj počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby, a to prakticky vo všetkých krajoch. Najvýraznejšie na východnom Slovensku, v Košickom a Prešovskom kraji.


Incidencia dosahuje podľa Mišíka vo veľkom množstve okresov vysoké čísla, na ktoré nie je Slovensko zvyknuté z predchádzajúcich vĺn.

Kedy sa zrušia opatrenia proti koronavírusu na Slovensku? V prvej fáze skončia aj režimy OTP, OP a OTP+

Po 28. februári sa Slovensko vráti do normálneho života. Ako povedal pred stredajším rokovaním vlády premiér Eduard Heger (OĽaNO), na základe aktuálnej situácie a poznatkov už nebude diktovať pravidlá koronavírus ako máme žiť.

Detaily vo vyhláškach Mikasa

Opatrenia sa začnú na konci februára vypínať a rušiť. Zruší sa domáca karanténa pri pozitívnom prípade v triede, zmeny sa dotknú aj hromadných podujatí.


Zrušia sa kapacitné obmedzenia hromadných podujatí, krátenie prevádzkových hodín a upraví sa povinnosť nosenia respirátorov a rúšok.

„Musíme sa s COVIDom naučiť žiť. Očakávame že sa vrátime do normálneho života,“ povedal Heger. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) dodal, že všetky detaily budú známe vo vyhláškach hlavného hygienika.

V prvej fáze sa zrušia režimy OTP, OP a OTP+

Hlavný analytik ministerstva zdravotníctva Matej Mišík po stredajšom rokovaní vlády uviedol, že úplne zrušenie obmedzení súvisiace s pandémiou koronavírusu príde až koncom marca.

Vtedy by sa mali zrušiť kapacitné obmedzenia hromadných podujatí aj obmedzenia prevádzkových hodín. Upravia sa aj pravidlá nosenia respirátorov a rúšok. „Bude to komunikované v priebehu marca. Došlo by však k už k celkovému zrušeniu karantény,“ priblížil.


Od 28. februára nastane prvá fáza rušenia opatrení. Vtedy sa zrušia režimy OTP, OP a OTP+. Zostane už len režim „základ“. Zvýšia sa taktiež kapacity na niektorých podujatiach.


„Nízkorizikové a strednorizikové podujatia sa zlúčia do jednej kategórie a tam bude limit 500 osôb alebo 50 percent kapacity, čo je výhodnejšie pre daného prevádzkovateľa. Pre svadby a nejaké párty sa zvýši limit na 50 ľudí,“ podotkol Mišík.


Prevádzkové hodiny sa predĺžia na 24 hodinu. Ruší sa karanténa na školách, do karantény pôjde len pozitívny spolužiak. Respirátory zostávajú v platnosti ako doteraz.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie