• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Slovensko platí za nájdenie jedného pozitívneho na COVID-19 aj desaťtisíce eur, vo februári to bolo len niekoľko stoviek

Slovensko platí za nájdenie jedného pozitívneho na COVID-19 aj desaťtisíce eur, vo februári to bolo len niekoľko stoviek

Mesačná odmena za MOM dosahuje 26 až 30-tisíc eur, čo k tomuto projektu prilákalo aj viacero špekulantov.

Štát za nájdenie infikovaného platí v týchto dňoch aj desaťtisíce eur. Prepočty Nadácie Zastavme korupciu ukazujú, že zatiaľ čo vo februári nás stálo „vytestovanie“ jedného pozitívneho prípadu v priemere 932 eur, v apríli to už bolo takmer 4700 eur.

Májové čísla sa za niektoré okresy pohybujú dokonca v desaťtisícoch eur.

Napríklad v Nitre, kde funguje najviac mobilných odberových miest (MOM), konkrétne 23, vyšlo odhalenie jedného pozitívneho prípadu na začiatku mája štát hrubým prepočtom 75-tisíc eur. V tejto cene sú zohľadnené platby ministerstva pre MOM aj náklady na antigénové testy.

Kontrola bola nastavená slabšie

Nadácia pri analýze fungovania MOM tiež zistila, že financie od štátu boli nastavené relatívne štedro, kontrola však už slabšie. Na kontrolu odberových miest sa od začiatku nemyslelo a neboli na ňu vyčlenené kapacity.

Mesačná odmena za MOM dosahuje 26 až 30-tisíc eur, čo k tomuto projektu prilákalo aj viacero špekulantov. „Zjavne unáhlená príprava podmienok pre odberné miesta umožnila, že sa na systéme priživilo aj viacero podozrivých subjektov, ktoré sa snažili z odberných miest vytlačiť čo najviac peňazí na úkor kvality testovania,“ konštatovala Xénia Makarová z nadácie.

Prevádzka stála 110 miliónov eur

Veľký problém vidia aj v nedostatočnom vyhodnocovaní činnosti odberných miest. „Pri stále vysokých výdavkoch na odberné miesta a viditeľne klesajúcom počte odchytených pozitívnych prípadov je na mieste otázka, prečo toto stále drahšie testovanie fungovalo tak dlho,“ dodal Martin Suchý z nadácie.

Celkovo nás len prevádzka MOM od konca roka podľa prepočtov nadácie vyšla na viac ako 110 miliónov eur. V cene však nie sú zahrnuté testy a ďalšie položky spojené s plošným testovaním. „Pre porovnanie, rovnakú sumu spotrebuje za celý rok na všetky svoje potreby tretie najväčšie slovenské mesto Prešov,“ uzavrela Nadácia Zastavme korupciu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie