• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Slovensko nakupuje testy na domáce použitie. Nahradí samostestovanie celoplošný skríning?

Slovensko nakupuje testy na domáce použitie. Nahradí samostestovanie celoplošný skríning?

Testovanie akýmkoľvek testom na COVID-19 by ste mali zveriť profesionálom – zdravotníckym pracovníkom odporúča ŠÚKL

Dnes na Slovensku poznáme dva účinné spôsoby, ako zistiť, či sme sa nakazili novým koronavírusom. Jedným z nich je antigénový test, ktorý je rýchly a lacný. Druhým je citlivejší PCR test, ktorý zachytí aj menšiu dávku vírusu v tele.

Existujú však aj mnohé iné technológie testovania na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, ktoré môžu nielen skrátiť čas vyhodnocovania, ale mohli by umožniť aj testovanie doma. O jednom takom hovoril už aj premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Na jednej z januárových tlačových konferencií spomenul, že plánujú pre Slovensko nakúpiť testy určené na domáce samotestovanie. Podľa jeho opisu sa tyčinka použije na výter nosa, ale má len dva centimetre a „zvládne si to urobiť aj dieťa“.

Už sú na ceste

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pre portál vZdravotníctve.sk potvrdil, že požiadal Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR), aby tieto testy nakúpili. „Keď ich budeme mať k dispozícii, tak potom budeme riešiť to, akým spôsobom by sme ich začali využívať,“ doplnil.

Zo SŠHR potvrdili, že touto požiadavkou sa intenzívne zaoberajú. „Vzhľadom na prípravné a prebiehajúce práce na verejnom obstarávaní nie je v súčasnosti možné poskytnúť bližšie informácie,“ odkázala riaditeľka kancelárie predsedu Natália Petríková.


Krajčí predpokladá, že testy by mohli začať využívať na menších deťoch v školách. „Takisto jeden z tých predpokladov je, že by sme sa pokúsili aj s výrobcom dohodnúť tak, aby sme tento test mohli používať aj na samotestovanie,“ povedal minister.


Cieľom takýchto testov by podľa odborníkov malo byť najmä zistenie, či je testovaný subjekt v danom okamihu infekčný. Podľa Borisa Klempu z Ústavu molekulárnej biomedicíny Slovenskej akadémie vied (SAV) by však domáce testy nemali nahradiť rutinné testovanie.

Vírusová nálož

S týmto názorom viac-menej súhlasí aj epidemiologička Katarína Naďová. „Myslím, že štandardom je zatiaľ stále PCR test, s tým, že je treba odchytiť aj takzvanú kalkulovanú vírusovú nálož,“ povedala pre portál vZdravotníctve.

Vedieť o svojej pozitivite či negativite je určite polovica úspechu, no tento test bude podľa jej názoru zrejme len veľmi orientačný. „Neviem, akú to má špecificitu a senzitivitu. Ešte som sa s takým testom nestretla,“ dodala Naďová.


Poznať vírusovú nálož je však podľa epidemiologičky veľmi dôležité. Jednak je zbytočné držať niekoho v karanténe, aj keď už má vírusovú nálož nízku, a zároveň, pokiaľ má niekto vysokú vírusovú nálož, potrebuje intenzívnejšiu liečbu.

Zodpovedné správanie

Nie je tiež jasné, akým spôsobom by sa výsledky samotestov započítavali do celkovej štatistiky prípadov. „Neviem, či na tomto sa budú dať štatistiky robiť,“ priznal minister a dodal, že v tomto prípade bude skôr dôležitá osobná zodpovednosť ľudí.


Podľa jeho slov bude domáce samotestovanie vhodné pre tých, ktorí sa budú chcieť alebo musieť testovať pravidelne alebo tiež pre tých, ktorí sa rizikovo správajú v tom zmysle, že sú v kontakte s potenciálne nakazenými ľuďmi.


„Ja si myslím, že by to bolo využiteľné aj pre tých ľudí, ktorí majú starých rodičov trpiacich tým, že ich nemôže rodina navštevovať,“ doplnila Naďová. Vo svojom okolí vidí veľa zodpovedných ľudí, pre ktorých by to bola veľmi „fajn možnosť“.

Inšpirácia v USA?

Inšpiráciu k nákupu týchto testov Ministerstvo zdravotníctva SR zrejme získalo zo Spojených štátov, kde sa o samotestovaní hovorí už od jesene minulého roka. Pre Američanov je totiž testovanie otázka nielen citlivosti testov, ale aj frekvencie a nákladov na to vynaložených.


Epidemiológ z Harvardu Michael Mina počas prednášky v rámci projektu Veda pomáha povedal, že jednou z možností efektívneho boja proti COVID-19 je práve domáce testovanie. Mina patrí medzi vedeckých propagátorov použitia rýchlotestov s nižšou presnosťou.


„Ľudia by si ich mohli robiť kdekoľvek chcú, predstavujú skutočný prínos v dostupnosti a distribúcii,“ dodal s tým, že tieto testy sa dajú vyrábať v miliónoch a každý za menej ako jeden dolár.

Varovanie pred samotestami

Vzhľadom na nízku cenu a jednoduché použitie sa teda zrejme časom dostaneme aj k tejto možnosti, avšak antigénové či PCR testovanie zrejme nenahradí. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nateraz verejnosti neodporúča ani už dostupné samotesty.

„Testovanie akýmkoľvek testom na COVID-19 by ste mali zveriť profesionálom – zdravotníckym pracovníkom,“ odporúča ŠÚKL na sociálnej sieti a upozorňuje, že pri nesprávnom použití testu hrozí falošná negativita alebo falošná pozitivita.


Tieto slová sa však týkajú predovšetkým testov, ktoré sú aktuálne dostupné na webových stránkach či v lekárňach. ŠÚKL varuje aj pred tým, že testy predávajúce sa v lekárňach rovnako nie sú určené pre laickú verejnosť.

Minister Krajčí sa chce pri kontrole zákazu vychádzania inšpirovať gréckym modelom. Ako to teda funguje v Grécku?

Matovič je podľa Szalaya sľubotechna, pracovníci na COVID pracoviskách na príplatky stále čakajú

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie