• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slovensko má za ruský plyn zaplatené, reaguje Sulíkovo ministerstvo na Putinov dekrét

Slovensko má za ruský plyn zaplatené, reaguje Sulíkovo ministerstvo na Putinov dekrét

Platba za ruský plyn je uhradená a ďalšie kroky Slovenska zatiaľ nie sú potrebné, tvrdí Ministerstvo hospodárstva SR. Rezort pracuje na znížení závislosti od plynu z Ruska. Informovala o tom hovorkyňa Katarína Matejková.

„Vzhľadom na to, že platba za poslednú faktúru za plyn je už uhradená, nie sú potrebné nijaké okamžité kroky Slovenska a ďalší vývoj ukážu najbližšie týždne. Budeme postupovať spoločne s ostatnými členskými štátmi Európskej únie. Rezort hospodárstva zároveň intenzívne pracuje na znížení závislosti od plynu z Ruskej federácie,“ uvádza Matejková.

Rezort tak reagoval na kroky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina od piatka začne prijímať platby od „nepriateľských krajín“ za zemný plyn v rubľoch. Kontrakty sa podľa neho zastavia, ak kupujúci nebudú súhlasiť s novými podmienkami. Podľa jeho slov zákazníci, ktorí chcú kupovať plyn, „si budú musieť otvoriť účty v rubľoch v ruských bankách“.

Putin podpísal dekrét, Rusko chce platby za plyn od nepriateľských krajín už iba v rubľoch

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina od piatka začne prijímať platby od „nepriateľských krajín“ za zemný plyn v rubľoch.

Kontrakty sa podľa jeho slov zastavia, ak kupujúci nebudú súhlasiť s novými podmienkami. Podľa jeho slov zákazníci, ktorí chcú kupovať plyn, „si budú musieť otvoriť účty v rubľoch v ruských bankách“.


Dekrét, ktorý Putin vo štvrtok podpísal a zverejnila ho tlačová agentúra Ria Novosti, hovorí, že vybrané banky pre každého kupujúceho otvoria dva účty. Jeden účet bude v zahraničnej mene a druhý v rubľoch.

Kupujúci zaplatia v zahraničnej mene a dajú banke oprávnenie, aby túto menu predala za ruble, ktoré sa prevedú na druhý účet. Plyn sa podľa dekrétu formálne zaplatí z rubľového účtu.

Sulíkovo ministerstvo chce zintenzívniť dodávky skvapalneného plynu LNG na Slovensko

Minister hospodárstva Richard Sulík tvrdí, že situáciu s dodávkami plynu a ropy z Ruska sledujú na dennej báze a následne prijímajú opatrenia tak, aby Slovensko nepocítilo nedostatok plynu či ropy.


„Aj keď nateraz z Ruska prúdi plyn a ropa podľa zmluvných podmienok, zároveň sa intenzívne pracuje na znižovaní energetickej závislosti od tejto krajiny. V riešení je ďalšia dodávka skvapalneného plynu LNG, pričom máme záujem zintenzívniť tieto dodávky,“ zdôraznil šéf rezortu hospodárstva.

Koniec zimnej vykurovacej sezóny

Minister zopakoval, že sa finišujú práce na plynovom prepojení s Poľskom. „Ide o severojužné plynové prepojenie Európy, ktoré umožní v dohľadnej dobe dodávky plynu z Nórska a cez terminály v Poľsku aj LNG plyn z celého sveta,“ dodal.

Posledný marcový deň oficiálne končí na Slovensku zimná vykurovacia sezóna. „Som rád, že nedošlo k nejakým obmedzeniam a vďaka pravidelným stress testom sme mali priebežné korektné dáta,“ zdôraznil Sulík. Od piatku sa podľa neho začína s plnením zásobníkov plynu na budúcu sezónu.

SPP zaplatil marcovú faktúru v eurách

Čo sa týka ruskej medializovanej požiadavky na platby za dodávku plynu v rubľoch minister uviedol, že Slovenský plynárenský priemysel (SPP) marcovú faktúru zaplatil v eurách, tak ako je dohodnuté v zmluve.

„Zároveň je v tejto situácii dôležité zdôrazniť, že Slovensko plne podporuje spoločný postup členských krajín EÚ, vrátane jednotného nákupu plynu pre celú Úniu,“ podotkol minister.

Zásoby ropy má aj Slovnaft

Čo sa týka ropy, Slovensko má zabezpečené strategické zásoby tejto komodity na 120 dní, pričom zo zákona musia byť na úrovni minimálne 90 dní. Ďalšie zásoby ropy má aj rafinéria Slovnaft a Transpetrol.

„V prípade, ak by došlo k prerušeniu dodávok ropy z Ruska, mám písomný prísľub spoločnosti Slovnaft, že bude dovážať potrebnú ropu cez ropovod Adria,“ uzavrel Sulík.

Rusko na Ukrajine bojuje bombami a v Európe plynom, podľa Hegera musí byť Slovensko pripravené aj na náhle stopnutie dodávok

Slovenská republika musí byť pripravená aj na možnosť náhleho odstavenia ruského plynu a musí si pripraviť scenáre na riešenie tejto krízy. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to po rokovaní Bezpečnostnej rady v stredu 30. marca uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti.


Poukázal pritom na Nemecko, ktoré už vyhlásilo v tejto veci prvý stupeň varovania, a to z dvoch dôvodov.


Prvým je vojna na Ukrajine a druhým požiadavka Ruska, aby európski odberatelia platili za plyn v ruských rubľoch.


„Ak to prenesieme na slovenské podmienky, Slovenský plynárenský priemysel by musel najskôr nakúpiť za eurá ruble a následne za získané ruble kúpiť od ruského Gazpromu plyn. Tým by sa však len zvýšila závislosť Slovenska od Ruska. Už by nebola len energetická, ale aj finančná,“ zdôraznil. Pripomenul, že Rusi už raz, v roku 2009 počas zimy, tok plynu do Európy zastavili.

Premiér skonštatoval, že pochybnosti Slovenska o spoľahlivosti ruských dodávok plynu sú po útoku na Ukrajinu ešte väčšie. „Hľadáme preto spoločne so všetkými členskými krajinami Európskej únie alternatívne riešenia, aby sme ochránili naše domácnosti a priemysel,“ povedal. Dodal, že zatiaľ čo Rusko na Ukrajine bojuje bombami, vo zvyšku Európy bojuje plynom.


Rusko už nechce od európskych partnerov platby za plyn v rubľoch, má ich prepočítať Gazprom Bank

Nemecká vláda tvrdí, že od Ruska dostala záruky, že európske spoločnosti nebudú musieť platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch.

Kancelária nemeckého kancelára uviedla, že Olaf Scholz v stredu telefonicky hovoril o tejto záležitosti s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý si telefonát vyžiadal.


Počas telefonátu Putin povedal, že plánuje vydať zákon, podľa ktorého by sa dodávky plynu mali od 1. apríla platiť v rubľoch, uviedol Scholzov úrad.


Zároveň Putin počas rozhovoru zdôraznil, že pre európskych zmluvných partnerov nedôjde k žiadnej zmene, a budú naďalej platiť len v eurách cez Gazprom Bank, ktorá momentálne nepodlieha sankciám. „Tá by platby prepočítala na ruble,“ dodala Scholzova kancelária, ktorá nesúhlasila s postupom, ale namiesto toho požiadala o písomné informácie, aby mu lepšie porozumela.

Rusko pripravuje nový platobný mechanizmus, Západ už nezaplatí za plyn inak ako v rubľoch

Prechod na nový systém, keď bude Rusko za zemný plyn dostávať platby v rubľoch, bude „zdĺhavý proces“. Uviedol to v stredu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Nový platobný mechanizmus

Konkrétny časový rámec nespomenul. „V obchode s plynom je vždy rozdiel medzi platbami a dodávkami,“ poznamenal Peskov a dodal, že vláda čoskoro zverejní podrobnosti o novom platobnom mechanizme.


Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň oznámil, že Rusko bude odteraz požadovať, aby „nepriateľské“ krajiny platili za zemný plyn len v ruskej mene.

Platby iba v rubľoch

Ruskú centrálnu banku poveril, aby vypracovala mechanizmus, ktorý kupcom zemného plynu umožní získavať ruble v Rusku.


Západné krajiny túto požiadavku odmietli. Takýto krok by totiž podkopal sankcie, ktoré uvalili voči Moskve pre vojnu na Ukrajine.

Krajiny G7 odmietli platiť za ruský plyn v rubľoch. Spoločnosti vyzvali, aby nepristúpili na Putinovu hru

Krajiny združené v skupine najväčších svetových ekonomík G7 v pondelok odmietli požiadavku Moskvy, aby za energie dovážené z Ruska platili v ruských rubľoch. Informoval o tom nemecký minister energetiky Robert Habeck.

Platby za plyn iba v rubľoch

Ako dodal, všetci ministri sa zhodli, že platby v rubľoch sú neprijateľné a dotknuté spoločnosti vyzvú, aby nepristúpili na požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina.


Putin minulý týždeň oznámil, že Rusko bude odteraz požadovať, aby „nepriateľské“ krajiny platili za zemný plyn len v ruskej mene.

Posilňovanie ruskej meny

Ruskú centrálnu banku poveril, aby vypracovala mechanizmus, ktorý kupcom zemného plynu umožní získavať ruble v Rusku.


Ekonómovia Putinov krok vyhodnocujú ako snahu o podporu rubľa, ktorý sa prepadol voči iným menám po tom, čo Rusko minulý mesiac napadlo Ukrajinu a západné krajiny uvalili na Moskvu rozsiahle sankcie.


Prečo chce Putin platby v rubľoch za ruský plyn? Analytici priblížili dôvody

Rusku za plyn určený pre Európu by sme už nemali platiť v eurách, no platby by mali byť v rubľoch. V stredu to oznámil ruský prezident Vladimír Putin.

Nejde o niečo úplne prevratné

Ako pre agentúru SITA povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis, z ekonomického pohľadu nejde o niečo úplne prevratného.


Ide len o zmenu meny vysporiadania obchodu, inak sa nič nemení a nemalo by to predstavovať žiadny podstatný technický problém pre kupujúcich.

„Špeciálne, keď už pred pár týždňami prijali v Rusku legislatívu, že exportéri musia povinne preklápať 80 percent tržieb zo zahraničia do rubľov. Išlo o opatrenie stabilizovania kurzu rubľu po tom, ako centrálna banka prišla v dôsledku sankcií o podstatnú časť devízových rezerv,“ pokračoval Pánis.

Nadradenosť Ruska

Teraz bude v prípade plynu konvertovaných vlastne 100 percent platby zo znepriatelených krajín na ruble. Vytvorí sa tým podľa Pánisa marginálny dodatočný dopyt po rubli, ktorý bude sčasti tlmiť vysoké domáce inflačné tlaky.


Okrem toho ide podľa Pánisa o akési symbolické gesto ukázať nadradenosť Ruska, kde po novom nie domáci predajca, ale zahraničný kupujúci bude musieť nakupovať ruble a niesť kurzové riziko. Na ruské firmy a ruskú centrálnu banku uvalili sankcie, ktoré viedli k výraznému oslabeniu rubľa.


„Tento krok má viesť k tomu, aby európski odberatelia museli kupovať ruble, čo má zvýšiť dopyt po rubľoch, čo má viesť k posilneniu rubľa. Je otázne, či je tento krok dostatočný, lebo pokiaľ ruské energetické firmy nemajú dostatok dolárov či eur, aj tak budú musieť ruble za ne zameniť, lebo ich potrebujú na svoje podnikanie,“ doplnil pre agentúru SITA analytik Tatra banky Tibor Lörincz.

NATO vyzýva Putina na ukončenie vojny, odkaz má aj pre Bielorusko a Čínu

Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) vo štvrtok vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „okamžite zastavil vojnu na Ukrajine a stiahol odtiaľ všetky svoje jednotky“.

Ako referuje spravodajský web BBC, predstavitelia NATO zároveň vyzvali Bielorusko, aby „skončilo so spoluúčasťou“ na ruskej invázii.

Ocenili aj hrdinstvo Ukrajincov

Lídri NATO taktiež ocenili obyvateľov Ukrajiny, ktorí podľa nich „inšpirovali svet hrdinským odporom voči brutálnej ruskej vojne“. Predstavitelia aliancie v spoločnom vyhlásení uviedli, že prijímajú opatrenia na zaistenie bezpečnosti a obrany spojencov „vo všetkých oblastiach a s 360-stupňovým prístupom“.


„Zvyšujeme odolnosť našich spoločností a našej infraštruktúry, aby sme čelili škodlivému vplyvu Ruska,“ dodáva sa vo vyhlásení. Opatrenia sa budú týkať i možných kybernetických, biologických a jadrových útokov zo strany Ruska.

Cieľom je znížiť závislosť od Ruska

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že Putinova invázia na Ukrajinu z dlhodobého hľadiska „zmenila naše bezpečnostné prostredie“ a NATO je pripravené na „dlhú cestu“.

Stoltenberg tiež povedal, že spojenci NATO koordinujú úsilie v oblasti energetickej bezpečnosti. To zahŕňa diverzifikáciu zdrojov dodávok a zníženie závislosti od ruskej ropy a plynu.


Pri otázke o Číne skonštatoval, že Peking by sa mal pripojiť k zvyšku sveta v odsúdení „brutálnej vojny proti Ukrajine“ a nepodporovať Rusko ekonomicky ani vojensky.

Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu

Benjamin Ferencz, posledný žijúci prokurátor v Norimberskom procese s nacistickými predstaviteľmi v rokoch 1945 - 1946, vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin by mal skončiť „za mrežami“. Povedal to v rozhovore pre britský The Mirror.


Zločiny, ktoré Rusko teraz pácha na Ukrajine, sú hanbou ľudskej spoločnosti. Zodpovední by sa mali zodpovedať za agresiu, zločiny proti ľudskosti a obyčajné vraždy. Čím skôr začnú ťahať zločincov pred súd, tým šťastnejší budeme,“ povedal Ferencz. Podotkol, že najprv by Rusko potrebovalo úplne novú vládu, aby Putina a jeho okruh najbližších spolupracovníkov mohli zatknúť a uväzniť.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Nepovažuje to však za nereálne a tvrdí, že Putin by napokon mohol skončiť vo väzení ako vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič. „Je to veľmi realistické,“ dodal Ferencz, ktorý 11. marca oslávi 102. narodeniny. „Všetko, čo potrebujeme, je odhodlanie to urobiť, Rusi nežijú na Mesiaci. Chcem vidieť Putina za mrežami. Je to možné.“ skonštatoval.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie