• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Slovensko kleslo na úroveň Maďarska a hľadaním výhovoriek rozbíja jednotu EÚ, ako financovať Putinovu vojnu

Slovensko kleslo na úroveň Maďarska a hľadaním výhovoriek rozbíja jednotu EÚ, ako financovať Putinovu vojnu

Slovensko potrebuje konkrétne kroky pre ukončenie závislosti od ruskej ropy a plynu, tvrdí organizácia Greenpeace Slovensko. Žiadosť o výnimky našu závislosť prehlbuje. V dobe rýchleho nárastu cien pohonných hmôt a energií, fosílny biznis profituje. Slovnaft podľa organizácie hlási enormné marže a zarába na lacnej rope a vysokých cenách nafty.

Prechod na obnoviteľné zdroje energie

Slovenská vláda by preto mala namiesto žiadania o výnimky hľadať spôsoby, ako túto oblasť zdaniť a zaistiť, aby príjmy z týchto daní pomohli domácnostiam s nižšími príjmami a urýchlili prechod na obnoviteľné zdroje energie.

Tie by zabezpečili nielen energetickú nezávislosť Slovenska, ale poslúžili by aj planéte. Informovala o tom hovorkyňa organizácie Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová v tlačovej správe.

Zákaz krátkych letov

„Slovensko bok po boku s Maďarskom rozbíja jednotu Európskej únie hľadaním výhovoriek, ako naďalej financovať Putinovu vojenskú pokladnicu bez jasného plánu, ako ruské fosílne palivá nahradiť. Embargo na ruskú ropu je určite krok správnym smerom, ale odpoveďou na závislosť Európy od ruskej ropy nemôže byť len hľadanie nových dodávateľov. Naopak, cestou je odstránenie podstaty problému, a to znížením spotreby ropy a plynu a urýchlením prechodu na obnoviteľné zdroje energie,“ uvádza v tlačovej správe koordinátorka klimatickej kampane Dorota Osvaldová.


Aby sa Európska únia úplne odpútala od ruskej ropy, musia európski lídri transformovať sektor dopravy a priemyslu a začať zavádzať riešenia, ktoré sa dajú zrealizovať čo najskôr. Znížiť našu závislosť od ruskej ropy môžeme podľa Greenpeace aj zákazom letov na krátke vzdialenosti, presunom dopravy z ciest na železnice či posilnením verejnej dopravy.


„Teraz je priestor na to, aby vláda otvorila dvere investíciám do energetických úspor a masívnemu rozvoju obnoviteľných zdrojov energie a tepla, akými sú napríklad tepelné čerpadlá, solárne kolektory či geotermálna energia,“ dodáva Osvaldová.

Česko podporí embargo na ruskú ropu, Fiala však predstavil jednu zásadnú podmienku

Česko je pripravené podporiť zákaz dovozu ruskej ropy do Európskej únie (EÚ), ak bude mať odklad dovtedy, kým navýši kapacitu ropovodov.


To je na dva až tri roky. V stredu to povedal český premiér Petr Fiala, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

Predseda českej vlády uviedol, že o odklade intenzívne rokujú. Po jeho dosiahnutí je Praha pripravená podporiť daný balík sankcií. „Sankcie nesmú poškodiť viac českých občanov než Ruskú federáciu,“ zdôraznil Fiala.


Embargo na ruskú ropu je súčasťou šiesteho balíka sankcií, ktorý navrhuje EÚ v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Tiež by mohol zahŕňať odpojenie najväčšej ruskej banky Sberbank a ďalších dvoch významných bánk od medzinárodného platobného systému SWIFT.

Von der Leyenová vyzvala EÚ, aby nový balík sankcií obsahoval aj zákaz dovozu ropy z Ruska

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen v stredu vyzvala 27-členný blok, aby v rámci šiesteho balíka sankcií proti Moskve v súvislosti s jej vojnou na Ukrajine zakázal import ruskej ropy.

Výzva na ukončenie dovozu ropy

Von der Leyen v príhovore Európskemu parlamentu v Štrasburgu vyzvala členské štáty Európskej únie (EÚ), aby do šiestich mesiacov postupne ukončili dovoz surovej ropy a do konca roka aj dovoz ropných produktov.


„Postaráme sa, aby postupné ukončenie nákupov ruskej ropy bolo usporiadané a v takej forme, ktorá umožní nám a našim partnerom zabezpečiť alternatívne dodávky a minimalizovať dopad na globálne trhy,“ konštatovala Von der Leyen.


Presvedčiť štáty nebude jednoduché

Návrhy, ktoré musia byť jednohlasne schválené, si však zrejme vyžiadajú intenzívne rokovania. Samotná Von der Leyen pripustila, že presvedčiť všetkých 27 členských štátov, z ktorých niektoré sú uzavreté pevninou a vysoko závislé od dodávok ruských energií, aby súhlasili so sankciami na ropu, „nebude jednoduché“.


Maďarsko a Slovensko sa pritom vyjadrili, že sa nechcú podieľať na sankciách zameraných na ropu, no Von der Leyen nekomentovala, či dostanú výnimku, i keď sa to zdá pravdepodobné.

Európska únia načrtne plán na postupné ukončenie nákupov ruskej ropy

Európska únia (EÚ) by mala v stredu načrtnúť nové sankcie proti Rusku, vrátane plánu na potenciálne postupné ukončenie nákupov ruskej ropy. Ide o významný krok vzhľadom na to, že mnohé členské krajiny únie sú závislé od tohto zdroja energií. Informuje o tom portál BBC.


Dovoz z Ruska tvorí 26 percent celkového európskeho importu ropy. Importéri v EÚ od začiatku ruskej vojny na Ukrajine Moskve za plyn a ropu zaplatili viac ako 47 miliárd eur.


Nemecko naznačilo, že už v závere tohto roka by sa mohlo bez ruskej ropy zaobísť. Niektoré štáty Európskej únie, napríklad Maďarsko a Slovensko, sú však oveľa viac závislé od ruskej ropy a plynu, dodáva BBC a poznamenáva, že najmä Maďarsko odmieta silnejšie sankcie proti Rusku v oblasti energetiky.


Slovensko a Maďarsko sa nepripoja k sankciám EÚ, sú príliš závislé od dodávok energií z Ruska

Slovensko a Maďarsko v utorok uviedli, že sa nepripoja k sankciám proti ruskému energetickému sektoru, ktoré Európska únia pripravuje v súvislosti s vojenskou agresiou Moskvy na Ukrajine.

Nové návrhy sankcií proti Rusku

Oba tieto stredoeurópske štáty a susedia Ukrajiny tvrdia, že sú príliš závislé od dodávok energií z Ruska a neexistujú namiesto nich okamžité alternatívy.

Predstavitelia EÚ momentálne rokujú o nových návrhoch sankcií, ktoré by mohli zahŕňať postupné embargo na ruskú ropu. Je pravdepodobné, že 27 členských krajín o nich začne diskutovať v stredu. Môže však uplynúť niekoľko dní, kým opatrenia nadobudnú účinnosť, a zatiaľ nie je vôbec jasné, či sa nové sankcie budú týkať ruskej ropy, prípadne či Slovensko a Maďarsko dostanú výnimky.

Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) povedal, že jediná slovenská rafinéria Slovnaft nemôže okamžite prejsť z ruskej ropy na iný druh ropy. Zmena technológie by podľa Sulíka trvala niekoľko rokov. „Takže na výnimke určite budeme trvať,“ povedal novinárom Sulík.


Závislosť Slovenska od ruskej ropy

Slovensko je takmer úplne závislé od ruskej ropy, ktorú dostáva cez ropovod Družba zo sovietskej éry. Podobne je na tom aj Maďarsko. Iní veľkí dovozcovia energie z Ruska ako napríklad Nemecko uviedli, že by si dokázali poradiť, keby EÚ uvalila embargo na ruskú ropu, aj keď to bude predstavovať „ťažké bremeno“.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že Maďarsko nebude hlasovať za žiadne sankcie, „ktoré znemožnia prepravu zemného plynu alebo ropy z Ruska do Maďarska“.


„Podstata je jednoduchá. Dodávky energie v Maďarsku nemôžu byť ohrozené, pretože nikto nemôže očakávať, že dovolíme, aby cenu vojny (na Ukrajine) zaplatili Maďari,“ povedal Szijjártó počas utorňajšej návštevy Kazachstanu. „Pre Maďarsko a jeho ekonomiku je v súčasnosti fyzicky nemožné fungovať bez ruskej ropy,“ dodal.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie