• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slovensko hlási nárast firemných bankrotov, väčšina krajín evidovala vlani ich pokles

Slovensko hlási nárast firemných bankrotov, väčšina krajín evidovala vlani ich pokles

Väčšina krajín zaznamenala v minulom roku napriek pandémii ochorenia COVID-19 pokles v počte firemných bankrotov, na Slovensku však naopak ich počet medziročne vzrástol. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Dun & Bradstreet.

Tá celkovo hodnotila 43 ekonomík z rôznych kútov sveta.

Podľa zistení sa pritom v mnohých štátoch počet bankrotov dostal na najnižšiu úroveň za posledných 10 rokov. Najväčší pokles zaznamenali Holandsko, Kolumbia, Južná Kórea, Kanada a Čína.

Masívne záchranné balíky pomoci

„Za týmito dátami vidíme množstvo faktorov, ktoré pomohli ekonomikám a súkromným spoločnostiam na celom svete udržať hlavu nad vodou. Jedným z tých najväčších faktorov boli masívne záchranné balíky pomoci, ktoré poskytovali svojim firmám jednotlivé vlády. Aj napriek tomu, že väčšina z týchto balíkov bola oznámená v roku 2020, ich efekt sa naplno prejavoval až o rok neskôr,“ priblížila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Ďalšími faktormi, ktoré pomohli podnikom prežiť pandémiu, boli nízke úrokové sadzby ako aj istá „zhovievavosť“ veriteľov. Podľa Dun & Bradstreet bola v niektorých krajinách prijatá zmena v zákonoch o bankrote, aby firmám poskytli väčší priestor na pozviechanie sa, a zároveň, aby sa predišlo nepriateľským prevzatiam. Niektoré štáty dokonca pozastavili povinnosť vyhlásiť bankrot.

Najväčší počet bankrotov v histórii


Aj napriek tomu sa však mnohé krajiny kolapsom podnikov nevyhli. Krajiny ako Poľsko (+ 16 percent na 2 752 bankrotov) a Vietnam (+ 10 percent na 110 878 bankrotov) dokonca vlani čelili najväčšiemu počtu bankrotov v histórii. V podobnej situácii sa ocitlo aj Slovensko.


Podľa dát Dun & Bradstreet u nás v roku 2021 vzrástol počet kolapsov firiem o 19 percent na 336 spoločností. Na prvých troch priečkach v percentuálnom náraste bankrotov sa ocitli Ukrajina, Kazachstan a Dánsko. Dun & Bradstreet je líder v poskytovaní dát a analytických riešení.

Počet osobných bankrotov oproti minulému roku stúpol o 85 percent, na mizine sa ocitlo viac mužov ako žien


V prvom štvrťroku tohto roku zbankrotovalo 2 309 obyvateľov Slovenska. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF SK, v medziročnom porovnaní to predstavuje nárast takmer o 85 percent.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom však ide o pätinový pokles. V samotnom marci bolo na Slovensku vyhlásených 843 osobných bankrotov.

Ľuďom pomohli vládne opatrenia

„Dôvodom tak výrazne nižšieho počtu osobných bankrotov v prvom štvrťroku minulého roka boli na jednej strane vtedajšie vládne obmedzenia v súvislosti s bojom proti pandémii koronavírusu a na druhej strane aj prísnejšie legislatívne podmienky, keď začalo platiť, že o osobný bankrot môže požiadať iba dlžník s minimálne rok trvajúcou exekúciou,“ objasnila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Zbankrotovalo viac žien ako mužov

Z celkového počtu osobných bankrotov vyhlásených v minulom mesiaci ich pripadalo na mužov 518 a na ženy 325. Medzi mužmi malo iba 2,32 percenta dlžníkov vysokoškolské vzdelanie.

Najväčšou skupinou dlžníkov boli v tomto prípade tridsiatnici s 30,13 percentami. Najviac bankrotov sa pritom evidovalo Prešovskom kraji a potom v Banskobystrickom a v Nitrianskom kraji.


CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Spoločnosť vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie