• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Slovensko dalo na pomoc Bielorusku vyše 100-tisíc eur, udelilo aj 20 štipendií pre študentov

Slovensko dalo na pomoc Bielorusku vyše 100-tisíc eur, udelilo aj 20 štipendií pre študentov

Podpora občianskej spoločnosti v Bielorusku je zakotvená v koncepčnom dokumente o zahraničnej a európskej politike Slovenska.

19.5.2021 (Webnoviny.sk) - Finančné príspevky bieloruskej občianskej spoločnosti boli poskytnuté prostredníctvom nástrojov rozvojovej spolupráce Slovenskej republiky.

Slúžili na podporu projektov budovania nezávislej žurnalistiky, na podporu obetí represálií vo forme príspevku na právnu pomoc a na zdravotnú a psychologickú starostlivosť.

Vyplýva to z materiálu Informácia o použití Fondu na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti, ktorý vláda na svojom stredajšom rokovaní vzala na vedomie.

V pomoci budú pokračovať

Z dokumentu vyplýva, že z Fondu na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti v nadväznosti na udalosti po neslobodných, nedemokratických a zmanipulovaných prezidentských voľbách v Bielorusku 9. augusta 2020 bolo dohromady vyčlenených 119 185 eur.

„Okrem finančných príspevkov bolo udelených 20 štipendií študentom z Bieloruska Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v úzkej koordinácii so slovenskými verejnými vysokými školami,“ uvádza sa v materiáli. Rezorty školstva a diplomacia sa zaväzujú, že v pomoci občianskej spoločnosti v Bielorusku budú pokračovať.

Materiál tiež uvádza, že podpora občianskej spoločnosti v Bielorusku je aj súčasťou Zamerania dvojstrannej rozvojovej spolupráce Slovenskej republiky na rok 2021, ktoré bolo schválené 13.januára 2021 uznesením vlády.

Podpora je zakotvená v dokumente

„Podpora bieloruskej občianskej spoločnosti je tiež zakotvená v koncepčnom dokumente Zahraničná a európska politika Slovenskej republiky v roku 2021,“ konštatuje sa v materiáli.

Ďalej z neho vyplýva, že vláda SR bude aj naďalej viesť aktívnu politiku vo vzťahu k Bielorusku s dôrazom na to, aby jeho občania získali možnosť skutočne slobodnej voľby ich najvyšších politických predstaviteľov.

Viac k téme: Bielorusko, finančná pomoc

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie