• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slovenskí potravinári sú rozhorčení, zo zahraničia denne príde až 823 kamiónov plných mäsa a zeleniny

Slovenskí potravinári sú rozhorčení, zo zahraničia denne príde až 823 kamiónov plných mäsa a zeleniny

Dovážali sme zemiaky aj sladenú vodu. Najviac nás zásobujú Česi a Maďari.

Slovenskí agropotravinári sú maximálne znepokojení vývojom zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami. Kým ešte v roku 2018 na Slovensko potraviny vozilo 700 kamiónov počas každého pracovného dňa, dnes je to už 823 kamiónov plne naložených zahraničnými potravinami.

Saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami bolo vlani pasívne v objeme 1,813 mld. eur, v porovnaní s rokom 2018 sa zvýšilo o 11,2 %. Záporné saldo vývozu a dovozu sa v medziročnom porovnaní zvýšilo vo všetkých sledovaných odvetviach.

Informoval o tom v utorok na tlačovom brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho.

Výrobky si vieme dopestovať aj sami

Za prvé tri mesiace roku 2020 je saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) na úrovni mínus 491,1 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa saldo zvýšilo o 68,6 mil. eur, resp. o 16,2 %.


Na Slovensko si podľa SPPK navyše stále dovážame množstvo výrobkov, ktoré si dokážeme dopestovať alebo vyrobiť aj sami.


Zo živočíšnych výrobkov Slovensko v roku 2019 najviac doviezlo mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené v celkovej hodnote 302 mil. eur.


Syry a tvarohy v hodnote 187,9 mil. eur. Mäso a jedlé droby z hydiny, čerstvé chladené alebo mrazené v hodnote 171,4 mil. eur. Maslo a iné tuky a oleje pochádzajúce z mlieka a mliečne nátierky v hodnote 57,2 mil. eur.

Dovážali sme zemiaky aj sladenú vodu

Z rastlinných výrobkov sme v roku 2019 najviac dovážali zemiaky, čerstvé alebo chladené v hodnote 35,6 mil. eur. Mrkvu, cviklu, koziu bradu, hľuzový zeler, reďkev, repy a podobné jedlé korene v celkovej hodnote 29,4 mil. eur. Jačmeň v hodnote 25,6 mil. eur alebo zeleninu (nevarená alebo varená vo vode alebo v pare), mrazenú v hodnote 24,3 mil. eur.


Zo skupiny potraviny, nápoje a tabak Slovensko v roku 2019 najviac doviezlo chlieb, zákusky, koláče, sušienky a ostatné pekárske výrobky, obsahujúce kakao v celkovej hodnote 208,8 mil. eur.



Vody, vrátane minerálnych vôd a sýtených vôd, obsahujúce pridaný cukor v hodnote 143,5 mil. eur. Párky, salámy a podobné výrobky z mäsa, drobov alebo z krvi v hodnote 107,9 mil. eur.


Najviac nás zásobujú Česi a Maďari

Medzi našich najhlavnejších importérov patria podľa Eurostatu susedné štáty. Za prvé štyri mesiace 2020 Slovensko najviac zásobili Česi. Doviezli k nám viac ako 353 tisíc ton potravín v hodnote takmer 430 mil. eur.


Nasledujú Maďari s objemom viac ako 157 tisíc ton potravín v hodnote 133 mil. eur. Tretí najväčší dovozca na Slovensko je za spomenuté obdobie Poľská republika. Doviezla k nám viac ako 140 tisíc ton potravín v hodnote 189 mil. eur.


SPPK, jej výrobné a spracovateľské zväzy a združenia, vyzývajú vládu SR a ministerstvo pôdohospodárstva, aby urýchlene prijali systémové opatrenia na stabilizáciu agropotravinárstva a jeho postupné zvyšovanie konkurencieschopnosti na jednotnom európskom trhu.


Prioritnými témami by sa pritom podľa SPPK mali stať – prerozdelenie štátnej pomoci pre poľnohospodárstvo v roku 2020, vyplatenie zelenej nafty pre špeciálnu rastlinnú a živočíšnu výrobu v roku 2020, zelená nafta pre potravinárov – systémové opatrenie a jeho realizácia v roku 2020.


Rovnako aj zmiernenie následkov pandémie COVID-19, príprava silného štátneho rozpočtu 2021 a príprava Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie