• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slovenskí motoristi sa musia pripraviť na ďalšie zdražovanie

Slovenskí motoristi sa musia pripraviť na ďalšie zdražovanie

Na trhy sa tento týždeň začali dostávať informácie, že nedávny výraznejší rast cien ropy by mohol motivovať krajiny OPEC+ k tomu, aby zmiernili svoje ťažobné limity.

Zdražovanie pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach bude pokračovať. Na základe vývoja svetových cien ropy Brent to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová. „Vzhľadom na tohto týždňový výraznejší rast cien na ropnom trhu očakávame, že ceny na našich pumpách sa môžu v ďalšom týždni zvýšiť,“ povedala pre agentúru SITA.

Stále lacnejšie ako vlani

Cena jedného z benzínov na našich pumpách aj počas šiesteho tohtoročného týždňa prevažne rástla. Výnimkou bol 95-oktánový benzín, ktorého ceny minulý týždeň viac-menej stagnovali, respektíve nepatrne klesli o 0,2 % na priemernú úroveň 1,273 eura za liter. Cena 98-oktánového benzínu vzrástla o 1,4 % na 1,469 eura za liter. Zvýšili sa aj ceny nafty, a to o 1,8 % na úroveň 1,116 eura za liter.


V medziročnom porovnaní sú však pohonné látky stále lacnejšie, aj keď cenové rozdiely už nie sú až také výrazné ako kedysi. Benzín je lacnejší o 3 až 5 % a nafta zhruba o 10 %. „Je to dôsledkom pandémie, s ktorou súvisí prepad dopytu po rope, čo stlačilo jej ceny počas minulého roka smerom nadol,“ dodala Glasová.

Ropa Brent dosahuje rekordy

Ceny ropy Brent na svetovom trhu rastú už niekoľko týždňov po sebe. Začiatkom februára sa čiernemu zlatu podarilo dokonca prelomiť hranicu 60 amerických dolárov za barel. Odvtedy ďalej mieri nahor. Počas tohto týždňa sa dokonca ropa Brent vyšplhala nad hladinu 64 dolárov za barel. Ide o najvyššie úrovne za posledný rok.


Pod rastúce ceny čierneho zlata sa v posledných týždňoch podpisuje podľa analytičky hlavne očkovanie proti koronavírusu v jednotlivých krajinách. „Vďaka tomu by sa náš život mohol opäť vrátiť do normálu. Opäť by ožil cestovný ruch, ľudia by začali viac cestovať či už súkromne alebo pracovne, a tým by rástol aj dopyt po rope,“ doplnila Glasová.


Na trhy sa tento týždeň začali dostávať informácie, že nedávny výraznejší rast cien ropy by mohol motivovať krajiny OPEC+ k tomu, aby zmiernili svoje ťažobné limity. „To by viedlo k vyššej ťažbe, vyššej ponuke ropy na trhu a mohlo by to pôsobiť na pokles jej ceny,“ konštatovala Glasová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie