• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Slovenskí hokejisti uspeli aj v druhom prípravnom súboji na majstrovstvách sveta, Švajčiarov zdolali 5:3

Slovenskí hokejisti uspeli aj v druhom prípravnom súboji na majstrovstvách sveta, Švajčiarov zdolali 5:3

V Trenčíne a Bratislave si zmerajú sily s Čechmi (26. a 27. apríla), v Žiline na nich čaká súboj proti Poliakom (3. mája) a generálkou na svetový šampionát bude bratislavský duel proti Američanom (7. mája).

12.4.2024 (SITA.sk) - Slovenská hokejová reprezentácia uspela aj vo svojom druhom prípravnom súboji pred májovými majstrovstvami sveta. Zverenci trénera Craiga Ramsayho nadviazali na štvrtkový triumf nad Švajčiarmi 3:0 a v piatok opäť v Humennom zdolali rovnakého súpera 5:3.

V 78. vzájomnom súboji dosiahli Slováci 33. víťazstvo, okrem toho majú na svojom konte aj sedem remíz a 39-krát zvíťazili Švajčiari. Slovenskí hokejisti si v tejto sezóne pripísali siedmy triumf bez prerušenia, v aktuálnom ročníku z deviatich stretnutí triumfovali osemkrát.

Vstup do jednotlivých tretín

V piatok slovenskému výberu vyšiel vstup do jednotlivých tretín. V prvej už v 51. sekunde otvoril skóre duelu Martin Faško-Rudáš, ale v úvodnej dvadsaťminútovke súper otočil zásluhou zásahov Samuela Kreisa a Simona Le Coultreho. Na začiatku druhej časti už v 48. sekunde vyrovnal Róbert Lantoši a o ďalších 17 sekúnd neskôr na 3:2 upravil opäť Faško-Rudáš.

Aj Lantoši pridal druhý presný zásah v zápase, keď v 44. minúte zvýšil vedenie slovenského výberu na 4:2. Za Švajčiarov síce dve minúty pred koncom skorigoval v presilovke a počas hry bez brankára Tyler Moy.

Posledné slovo mal Kollár

No posledné slovo mal Andrej Kollár a 59 sekúnd pred treťou sirénou spečatil triumf Slovákov. Za zmienku stojí skutočnosť, že slovenský brankár Samuel Hlavaj dostal od rozhodcov dva menšie tresty v tretej tretine - jeden za podrazenie a druhý za hákovanie.

"Aj trénerovi súpera som povedal, že prvá tretina bola asi najrýchlejšia, akú som kedy videl. Súper hral tvrdo a rýchlo, bol ako búrka. Z oboch strán to bol veľmi dobrý zápas. Po prvej časti sme toho nemali veľa čo meniť, ale musíme vyhrávať viac súbojov. Chceme hrať rýchlo, ale súper hral fakt rýchlo a bol lepší. Stále budujeme tím, ale vždy, keď hráme zdoláme Švajčiarov, tak to hráčom dodá sebavedomie," povedal v prenose JOJ Plus tréner Craig Ramsay.

Dve stretnutia proti Nemcom

Počas nasledujúceho týždňa absolvujú Slováci dve stretnutia proti Nemcom (18. a 20. apríla v Kaufbeurene a Augsburgu). Ďalšie zápasy pred odchodom do Česka (10. - 26. mája) ich čakajú už len doma.

V Trenčíne a Bratislave si zmerajú sily s Čechmi (26. a 27. apríla), v Žiline na nich čaká súboj proti Poliakom (3. mája) a generálkou na svetový šampionát bude bratislavský duel proti Američanom (7. mája). Na MS sa slovenskí hokejisti predstavia v základnej skupine v Ostrave a ich súpermi budú postupne Nemci, Kazachovia, Američania, Poliaci, Francúzi, Lotyši a Švédi.

Medzištátny prípravný zápas výberov mužov - Humenné:

Slovensko - Švajčiarsko 5:3 (1:2, 2:0, 2:1), doplnkové nájazdy: 4:3

Góly: 1. Faško-Rudáš (Golian, Kollár), 21. Lantoši (Okuliar), 22. Faško-Rudáš (Kollár), 44. Lantoši (Okuliar), 60. Kollár (Lantoši) - 3. Kreis (Haas), 14. Le Coultre (Kessler), 58. Moy

Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Stano, Jobbágy - Bogdaň, Jedlička (všetci SR), 3150 divákov

Zostavy:

Slovensko: Hlavaj - Grman, Ivan, Bučko, Golian, Brincko, Bačik, Petrovický - Lantoši, Cingel, Okuliar - Faško-Rudáš, Kollár, Takáč - Kukuča, Tamáši, Kašlík - Kusko, Baláž, Hecl

Švajčiarsko: Charlin - Löffel, Kreis, Fora, Berni, Aebischer, Jung, Baragano, Le Coultre - Thürkauf, Haas, Scherwey - Ambühl, Bader, Moy - Lehmann, Nussbaumer, Kessler - Marchon, Heim, Künzle

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie