• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slovenské zdravotníctvo opustili od začiatku roka stovky sestier a dôvodom nie sú iba nízke platy

Slovenské zdravotníctvo opustili od začiatku roka stovky sestier a dôvodom nie sú iba nízke platy

Odchádzajú pre nevyhovujúce pracovné podmienky, nekvalitné riadenie jednotlivých pracovísk a nízke mzdy.

Od začiatku januára tohto roka do 3. septembra odišlo zo systému zdravotníctva 772 sestier a pôrodných asistentiek.

Vyplýva to z aktuálnych údajov z registra sestier a pôrodných asistentiek.

Ide o 20 percentný nárast odchodu sestier zo systému oproti tomu istému obdobiu v roku 2020. Upozornila na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) vo svojej tlačovej správe.

Chýba viac ako 14-tisíc sestier

V krajinách Európskej únie je priemerný počet sestier na tisíc obyvateľov 8,4, na Slovensku je to 5,7. Ak by sme chceli dosiahnuť porovnateľný priemerný počet sestier ako v únii, potrebovali by sme ich 46-tisíc. Na Slovensku momentálne pracuje 31 309 zdravotných sestier. „Chýba teda viac ako 14-tisíc sestier,” uviedla prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

Upozornila tiež, že pandémia ochorenia COVID-19 bude ošetrovateľskú profesiu aj naďalej oslabovať. Univerzity vzdelávajúce sestry pritom dlhodobo poukazujú na poddimenzované financovanie odboru ošetrovateľstvo. Aj napriek tomu, že záujem o štúdium v tomto odbore mierne narastá, absolventi nedokážu okamžite vykonávať vysokošpecializované činnosti, na ktoré sú potrebné klinické zručnosti, ako aj ďalšie štúdium.


Univerzitám takisto chýbajú dostatočné finančné prostriedky na to, aby väčším počtom prijatých uchádzačov vykompenzovali odliv pracovných síl v ošetrovateľstve.

Príčiny odchodu sestier zo systému

Vekový priemer sestier na Slovensku je 47 rokov, pričom SKSaPA registruje viac ako 5 290 sestier vo veku nad 60 rokov. Ide o sestry, ktoré už môžu využiť možnosť predčasných dôchodkov.


Príčiny odchodu sestier zo systému zdravotnej starostlivosti nie sú podľa komory len dôsledkom zvyšujúceho sa vekového priemeru sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku. Odchádzajú aj pre nevyhovujúce pracovné podmienky, nekvalitné riadenie jednotlivých pracovísk a nízke mzdy.

„Náš návrh na úpravu koeficientov na výpočet základnej mzdy, ktoré by zlepšili finančné ohodnotenie sestier je na stole ministra zdravotníctva. Musíme však konštatovať, že len slovný prísľub toho, že sa od 1. januára 2022 sestrám mzdy upravia, nestačí. Sestry majú byť motivované a spravodlivo ocenené už dnes,” uviedla prezidentka SKSaPA.


Riaditeľ kancelárie SKSaPA Lukáš Kober dodal, že „ošetrovateľstvo je chrbtovou kostrou zdravotníctva a možno pandémia je tou poslednou ranou, ktorá mu zlomí väz”.


Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) je samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou, so sídlom v Bratislave. Združuje 33-tisíc sestier a pôrodných asistentiek. Hlavnou úlohou SKSaPA je obhajovať profesijné, hospodárske a sociálne záujmy členov komory v zdravotníckych, sociálnych, školských a iných zariadeniach.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie