• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Slovenské zdravotníctvo je politicky zdevastované a pre zlý imidž vyháňa mladých lekárov za hranice, tvrdí šéf Dôvery

Slovenské zdravotníctvo je politicky zdevastované a pre zlý imidž vyháňa mladých lekárov za hranice, tvrdí šéf Dôvery

Odstránením regulácie v zdravotníctve by vznikol systém pre bohatých. Cieľom nie je odstrániť reguláciu, ale zvyšovať jej kvalitu.

Prehnané nároky na lekárov

Na štvrtkovej konferencii Vizionári v zdravotníctve 2022 to povedal štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek. Regulácia je podľa neho jedinou cestou k efektivite v zdravotníctve, lebo zdravotná starostlivosť je drahá a existuje asymetria medzi jej poskytovaním a odplatou za ňu.

Dôsledkom regulácie sú aj prehnané nároky na kvalifikáciu zdravotníckeho personálu, ako podotkol generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan a zdôraznil problém nedostatku lekárov a sestier.


Slovenské zdravotníctvo je podľa Kultana politicky poškodené a jeho zlý imidž sa podieľa na rozhodnutí mladého lekára, či zostane na Slovensku, alebo odíde pracovať do zahraničia.

Poddimenzované zdravotníctvo

S cieľom rozšíriť kapacity na vzdelávanie zdravotníkov Klimek uviedol, že časť zdrojov zdravotného poistenia by mohla byť alokovaná na lekárske fakulty, aby boli finančne lepšie zabezpečené.


„Slovenské lekárske fakulty prijímajú zahraničných študentov, ktorí väčšinou nezostávajú pracovať na Slovensku,“ povedal Klimek a dodal, že miesta obsadené zahraničnými študentami môžu byť určené pre slovenských študentov, pri ktorých je väčšia pravdepodobnosť, že tu zostanú.


Nový zákon o liekoch prirovnal Smatana k dobrému rodinnému kombi, zmeny poslancov ho však môžu úplne skaziť

Návrh novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov a zdravotníckych pomôcok, ktorý začiatkom mája parlament posunul do druhého čítania, je skutočne reformou.


Benefit pre pacienta vyplývajúci z novely je zreteľný. Na konferencii Vizionári v zdravotníctve 2022 to povedal analytik Martin Smatana.

Dostupnosť inovatívnych liekov

Pôvodnú verziu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov z roku 2011 Smatana prirovnal k dobrému firemnému autu, pre ktoré je dôležitý poriadok a transparentnosť.


Novela zákona z roku 2018 bola síce prezentovaná ako „super športové auto“, ale v skutočnosti to bol podľa analytika skôr slušne vybavený najbežnejší sedan, ktorý nesplnil očakávaný účel v dostupnosti inovatívnych liekov.

Ako povedal Smatana, rezort zdravotníctva sa vyvaroval komunikačných chýb pri prezentovaní tohtoročnej novely a predložil reformný návrh.


„Nie je to ideálny stav, ale je to dobré rodinné kombi so zelenými poznávacími značkami,“ uviedol s vysvetlením, že po úspešnej tretej revízii výdavkov bude autom nielen pre rodinu a kamarátov, ale bude spĺňať aj kritérium udržateľnosti.

Zmeny na úkor kvality

Najväčšiu obavu má Smatana z toho, aby parlamentné úpravy nespravili z efektívneho auta nepoužiteľný vytuningovaný typ.

„Ak to nebudú neodkontrolovateľné zmeny, potom ide o evolučnú zmenu, ktorá prinesie pacientom úžitok,“ uzavrel Smatana.


Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Róbert Babeľa k téme parlamentného schvaľovania podotkol, že návrh novely je odkomunikovaný s koaličnými partnermi.


„Vieme, čo by koaliční partneri radi zmenili, ale nejde o žiadne dramatické veci,“ povedal a dodal, že je snaha dohodnúť sa.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie