• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slovenské samosprávy sú pripravené zavádzať smart riešenia, no chýba im väčšia dôvera zo strany štátu

Slovenské samosprávy sú pripravené zavádzať smart riešenia, no chýba im väčšia dôvera zo strany štátu

Moderné technológie sú niečo, čo jednoznačne zlepšuje a skvalitňuje život ľuďom, či už obyvateľom miest a obcí alebo ich návštevníkom.

31.1.2022 (Webnoviny.sk) - Ako v rámci ITAPA Digital Talku poznamenal primátor mesta Ján Ferenčák, digitalizácia je nutná a je len otázkou času, keď ju budeme musieť využívať všetci. Nepôjde to však bez spolupráce samospráv, súkromného sektora a najmä štátu.

Mesto Kežmarok je v zavádzaní moderných technológií skutočne pokrokové. Dôraz kladie na strategický postup, a teda zavádza riešenia, ktoré obyvatelia skutočne chcú a budú ich následne aj využívať. Mesto má napríklad kompletne celú infraštruktúru napojenú na optické siete, parkovanie monitoruje 50 kamier, k čomu sa pripravuje aj aplikácia, ktorá ho bude vyhodnocovať. Okrem toho majú ľudia k dispozícii smart lavičky, na ktorých sú nabíjačky, pripojenie na wifi či náradie na opravu bicykla. Dôležitým smart nástrojom je však SOS aplikácia. Ako vysvetlil primátor Ján Ferenčák, ľudia môžu cez ňu nahlásiť akýkoľvek incident alebo čokoľvek, čo sa v meste deje a vymyká sa normálu. Je naviazaná na kamerový systém, ktorý je napojený na mestskú políciu, pričom jedna z kamier okamžite na hlásenie zareaguje. "Základom je zavádzať len také riešenia, ktoré reálne pomôžu ľudom, zjednodušia im život a poskytnú im skutočnú pridanú hodnotu," vysvetlil primátor.

Problémy vidí najmä v ľudských kapacitách, v niekom, kto postaví koncept, dá dokopy skutočne kvalitný a nadčasový projekt, pretože technológie sa veľmi rýchlo vyvíjajú. S tým súvisí aj zdĺhavý proces obstarávania, často sa podľa neho stáva, že kým sa niečo obstará, už riešenie nie je aktuálne, nádej preto vkladá do novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorá bude účinná od apríla 2022, pretože zavádzanie riešení trvá na Slovensku roky. "Samosprávy sú agilné, no chceme, aby existovala do budúcna väčšia dôvera štátu smerom k samosprávam. My sme pripravení," povedal Ján Ferenčák.

Českým ekvivalentom ku Kežmarku je mesto Pardubice. V niektorých oblastiach je na špičke, no všetky české mestá hľadajú pre svojich obyvateľov tie najlepšie riešenia, vysvetlil v rámci webinára ITAPA Digital Talk námestník primátora Petr Kvaš. Záujem zavádzať smart riešenia je v Česku a na Slovensku veľmi podobný. Mesto svojim obyvateľom ponúka mimoriadne využívanú mestskú aplikáciu s množstvom funkcií. Vybudovalo tiež moderné dopravné informačné centrum, ako aj cyklovežu na zaparkovanie bicyklov. Veľký dôraz kladie však na parkovanie, a to vo forme tzv. smart parkingu. Mesto osadilo nové parkovacie automaty, prostredníctvom 3 400 senzorov monitoruje obsadenosť parkovacích miest, pričom vie zistiť, či na nich parkujú návštevníci, rezidenti alebo sú miesta prázdne. P. Kvaš zároveň potvrdil slová J. Ferenčáka o tom, že verejné obstarávanie je problémom aj v Česku.

Na Slovensku zavádzajú samosprávy moderné riešenia aj s pomocou eurofondov, napríklad prostredníctvom výziev Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI). Rezort podporil v prvej výzve mestá a obce, úspešných bolo 35, pričom už vstupujú do fázy implementácie. Aktuálne je otvorená druhá výzva, ktorá je určená pre samosprávne kraje a krajské mestá. V nej musia žiadatelia dbať aj na analytickú stránku, ktorá je kľúčová, teda na pridanú hodnotu generovaných dát a výstupov pre chod samosprávy, resp. pre kvalitu života občanov. Riaditeľ odboru inovácií a smart agendy na MIRRI Juraj Hošták upozornil, že čím budú projekty premyslenejšie, tým majú väčšiu šancu na úspech a najmä na svoju  implementáciu v stanovenom termíne. "Želaným stavom je, aby sme do budúcna vnímali inovatívne riešenia a moderné technológie ako neodmysliteľnú súčasť akýchkoľvek projektov rozvoja miest a regiónov a nielen tých, ktoré teraz často začleňujeme pod pojem "smart city"," povedal v rámci webinára. Zároveň verí, že skúsenosť samospráv s modernými technológiami bude prívetivá a úspešná.

Aby však mali smart riešenia pre obyvateľov tú najväčšiu pridanú hodnotu, treba klásť veľký dôraz na ich IT rozmer a teda na softvér. Samotný úžitok je veľmi dôležitým aspektom, nadviazal Chief Product Officer spoločnosti PosAm Michal Bróska. "Ak niekto niečo zavádza, mal by v prvom rade sledovať cieľovú skupinu. Riešenie, ktoré mesto obstará, musí dodať skutočný úžitok." Slovenské samosprávy sú podľa neho v niektorých oblastiach príkladom pre štát. "Vidím, že primátori chcú skutočne zlepšovať kvalitu svojich služieb pre obyvateľov, pričom si myslím, že samospráva vie často hospodáriť lepšie ako štátna správa," povedal.

S modernými riešeniami je úzko prepojené aj verejné obstarávanie, bez ktorého sa mestá a obce nepohnú. Celý proces obstarávania riešení môže už onedlho pomôcť urýchliť novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá bude účinná od apríla. "Dobrou správou je, že sa posúva limit pre zákazky s nízkou hodnotou, čo je pre samosprávy najefektívnejší a najjednoduchší spôsob obstarávania," vysvetlil zástupca Únie profesionálov verejného obstarávania Juraj Tkáč. Pri tovaroch a službách sa tento limit posúva zo 70 tisíc eur na 180 tisíc eur bez DPH, čím vznikne pre mestá a obce podstatne väčší manévrovací priestor na obstaranie projektov jednoduchšie a rýchlejšie. Zákazka s nízkou hodnotou sa dá podľa neho zrealizovať zákonnou cestou za jeden až dva týždne. Proces verejného obstarávania vníma ako prostriedok na to, aby boli konečne obstarané efektívne riešenia. "Chcel by som apelovať na samosprávu, aby sa viac predávala, viac predávala pozitíva. Treba takto ukázať, že aj prostredníctvom obstarávania sa dajú robiť zmysluplné projekty, ktoré sú prospešné," dodal na záver s tým, že ide o príklady dobrej praxe, ktoré na Slovensku rozhodne existujú.

ITAPA Digital Talks je séria pravidelných online diskusných stolov s kľúčovými osobnosťami na aktuálne témy. Podujatia ITAPA už 20 rokov prinášajú nové impulzy a inšpirácie, pričom sa stali vrcholnou kongresovo-diskusnou platformou na Slovensku, so stovkami spíkrov a účastníkov z domáceho prostredia aj zahraničia.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie