• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slovenské hospodárstvo dosiahlo historicky najvyšší prepad od roku 1996

Slovenské hospodárstvo dosiahlo historicky najvyšší prepad od roku 1996

Riziko predstavuje druhá vlna pandémie, ktorá sa rozbieha vo viacerých krajinách

Slovenská ekonomika sa v tomto roku dostala do záporných čísel po desaťročnom nepretržitom raste od finančnej krízy v roku 2009. Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, vplyv pandémie COVID-19 sa významne prejavil v druhom štvrťroku.

Reálny hrubý domáci produkt (HDP) sa medziročne znížil v stálych cenách o 12,1 %. Doteraz najväčší pokles výkonu ekonomiky sa prejavil v druhom štvrťroku 2009, kedy pokles HDP dosiahol 6 %. Štatistický úrad tak potvrdil rýchly odhad vývoja hrubého domáceho produktu z polovice augusta, kedy taktiež informoval o poklese HDP o 12,1 %.

V druhom štvrťroku 2020 boli v záporných číslach takmer všetky hlavné výdavkové zložky. „Výrazné oslabenie ekonomickej výkonnosti nášho hospodárstva bolo výsledkom historického prepadu nielen zahraničného, ale aj domáceho dopytu, pričom takú mieru poklesu sme nezaznamenali od roku 1996,“ konštatuje Štatistický úrad SR.

Zahraničný dopyt vykázal pokles o 26,8 %, dovoz výrobkov a služieb bol nižší o 27 %.

Očakávania boli horšie

„Je to o niečo lepší výsledok, ako sme očakávali,“ konštatuje Ministerstvo financií SR na sociálnej sieti. A hoci konečná spotreba domácností klesla zhruba o 5 %, je to podľa rezortu jeden z najmiernejších poklesov v rámci EÚ. S týmto tvrdením súhlasí aj analytička Poštovej banky Jana Glasová. Podľa nej ide síce o prudký dvojciferný pokles ekonomiky, napriek tomu je tento výsledok mierne lepší, než očakávania. Poštová banka totiž pôvodne očakávala prepad 13,5 %.


Koronakríza u nás vypukla v marci a viedla k zatvoreniu ekonomiky, obchodov, hotelov, reštaurácií a k obmedzeniu výroby v mnohých priemyselných podnikoch. Napriek jednoznačne negatívnemu vývoju HDP v druhom kvartáli je však konečný výsledok podľa Glasovej aj čiastočne pozitívny, nakoľko nejde o také „fatálne“ číslo, ako hovorili niektoré odhady, ktoré očakávali aj pokles o 20 %.

Poklesla väčšina odvetví

Z vyprodukovaného hrubého domáceho produktu tvorila pridaná hodnota v druhom štvrťroku objem 18,954 mld. eur v bežných cenách a medziročne reálne klesla o 12,2 %. Pokles zaznamenala väčšina odvetví ekonomiky, niektoré z nich o viac ako 20 %. Napríklad priemysel klesol o 25,4 %, umenie, zábava a rekreácia a ostatné činnosti o 22,3 %. V podielovo významnej zložke HDP v priemysle bol vysoký prepad v odvetví výroby motorových vozidiel o viac ako 50 %.



Po očistení o sezónne vplyvy bol HDP v porovnaní s prvým štvrťrokom 2020 reálne nižší o 8,3 %. V bežných cenách sa objem HDP znížil o 10,4 % a dosiahol 21,2 mld. eur. Za celý prvý polrok dosiahol nominálny objem vytvoreného HDP 42,685 mld. eur, čo predstavuje v reálnom vyjadrení pokles o 8,1 %.

Postupné oživovanie

„Očakávame, že najprudší pokles HDP sa sústreďoval do druhého štvrťroka a v treťom kvartáli by sa mala situácia začať upokojovať,“ konštatuje Glasová. Riziko však predstavuje druhá vlna pandémie, ktorá sa rozbieha vo viacerých krajinách. Otázkou teda zostáva, ako silno nás zasiahne a ako jej dokážeme čeliť bez toho, aby sme museli opäť pristúpiť k zatváraniu ekonomiky, čo má rozsiahle negatívne ekonomické dopady. „Napriek pretrvávajúcej hrozbe koronavírusu očakávame, že v druhom polroku by sa naša ekonomika mohla začať oživovať,“ dodala Glasová.


UniCredit Bank upravila odhad poklesu HDP v tomto roku z mínus 12 % na mínus 8,4 %. „Naďalej však predpokladáme, že výpadok spôsobený pandémiou sa plne nepodarí uzavrieť do konca budúceho roka a na úrovne spred vypuknutia pandémia sa ekonomika pravdepodobne vráti najskôr až v úvode roka 2022,“ povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Riziká súvisia najmä s ďalším priebehom pandémie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie