• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slovenské divadlo sa predstavilo v Prahe

Slovenské divadlo sa predstavilo v Prahe

Divadlo Hybernia a Slovenský inštitút v Prahe pripravili od 11.

18.10.2021 (Webnoviny.sk) - "Divadlo Aréna pod vedením herca Juraja Kukuru prinieslo občiansky uvedomelý divadelný program so zameraním sa na revíziu a objektivizovaný pohľad do minulosti - do slovenských, resp. česko-slovenských dejín. Zakrátko sa z neho vyprofiloval Občiansky cyklus, teda cyklus inscenácií, ktorý už takmer dve desaťročia predstavuje úctyhodnú dramaturgickú os Divadla Aréna, a ktorý medzičasom do seba organicky poňal aj témy nad rámec národnej histórie," uviedla riaditeľka Slovenského inštitútu v Prahe Ľubica Krénová.

V minulosti sa divadlo preslávilo inscenáciami Tiso v titulnej úlohe s Mariánom Labudom st., Dr. Gustáv Husák - väzeň prezidentov, prezident väzňov, alebo Komunizmus. Všetky hry Občianskeho cyklu boli napísané na konkrétnu objednávku divadla.

V rámci hosťovania Divadla Aréna v pražskom Divadle Hybernia videli diváci inscenáciu Jánošík - príbeh vraha, ale aj obnovenú inscenáciu Tiso, tento raz v stvárnení Mariána Labudu ml. Pre dôležitosť nezabúdať na najväčšie zlyhanie ľudstva bola tiež obnovená inscenácie Holokaust v novom hereckom obsadení. Inscenácia Dubček prináša skrze päticu súčasníkov úplne nový pohľad na výraznú osobnosť česko-slovenských dejín, aktéra Pražskej jari a predstaviteľa socializmu s ľudskou tvárou Alexandra Dubčeka, ktorého sté výročie narodenia si pripomenieme v novembri. Prehliadku inscenácií Občianskeho cyklu uzavrela jedinečná hudobno-divadelná a výtvarná performance Juraja Kukuru s názvom Biblia, na ktorej sa zúčastnili v piatok, 15. októbra aj ministri zahraničných vecí Česka a Slovenska, Jakub Kulhánek a Ivan Korčok. Obaja ministri zároveň prevzali nad týždňom slovenského divadla záštitu.

Týždeň Divadla Aréna v Prahe sa uskutočnil za významnej podpory filantropa a podporovateľa umenia Milana Fiľa, prezidenta holdingu ECO – INVESTMENT a.s., ktorého súčasťou je aj Divadlo Hybernia: "Máme za sebou krásny večer a krásny týždeň slovenského divadla v Prahe. Ako povedal pán prezident Tomáš Garrigue Masaryk, sme síce dve vetvy, ale jeden strom.  V umení, v kultúre a v divadle, sme si snáď najbližšie. Preto som veľmi vďačný za možnosť hostiť slovenské divadlo v Prahe a prezentovať slovenskú tvorbu českému publiku. Dnešný večer bol povznášajúci a nezabudnuteľný, rovnako ako celý divadelný týždeň, ktorý sme v Hybernii zažili," uviedol Milan Fiľo.

ECO – INVESTMENT a.s.

ECO-INVESTMENT, a.s. je česko-slovenský priemyselno-investičný holding, ktorý pokrýva dlhodobé investície v rámci celej Európy. Hlavnými oblasťami investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, potravinárstvo a reality. Od jeho založenia je holding prítomný vo viacerých charitatívnych projektoch v oblasti zdravotníctva, vzdelania, kultúry a športu.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie