• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slovenská ústava patrí v medzi najmenej chránené v Európe, základný zákon sa zmenil už devätnásťkrát

Slovenská ústava patrí v medzi najmenej chránené v Európe, základný zákon sa zmenil už devätnásťkrát

Via Iuris preto navrhuje skvalitnenie a precizovanie procesu prijímania zmien slovenskej ústavy.

2.5.2020 (Webnoviny.sk) - Slovenská ústava patrí medzi najmenej chránené ústavy v Európe. Pre agentúru SITA to povedala Kristína Babiaková, advokátka spolupracujúca s občianskym združením Via Iuris.

Dodala, že benevolentne nastavený proces spôsobil, že hoci sa ústava považuje za základný zákon, od roku 1993 sa zmenila devätnásťkrát.

Via Iuris navrhuje skvalitnenie a precizovanie procesu prijímania zmien slovenskej ústavy. Vylúčené by malo byť skrátené legislatívne konanie, mal by sa špecifikovať okruh navrhovateľov zmien a predĺžiť minimálna doba medzi jednotlivými čítaniami pri procese prijímania zmien v parlamente.

Najmenej chránená ústava v Európe

Ako vysvetlila advokátka, ústavu je na Slovensku možné zmeniť rovnakým procesným postupom, ako je to pri iných zákonoch a odlišuje sa len tým, že o jej zmene musí rozhodnúť parlament trojpätinovou väčšinou všetkých poslancov, teda minimálne 90 hlasmi.

„Rovnako ako pri bežnom zákone je prípustné skrátené legislatívne konanie, zmeny môžu navrhovať aj jednotliví poslanci a ovplyvniť ich svojimi pozmeňujúcimi či doplňujúcimi návrhmi. Patrí tak medzi najmenej chránené ústavy v Európe,” dodáva.

Via Iuris navrhla rôzne zmeny

Podľa Babiakovej by zmeny v ústave mali byť prijímané na základe osobitného a predvídateľného postupu, ktorý musí byť prísnejší ako pri ostatných zákonoch a musí byť výsledkom konsenzu. Via Iuris preto navrhuje v súlade s medzinárodnými štandardmi skvalitnenie a precizovanie procesu prijímania zmien slovenskej ústavy.

Podľa združenia by malo byť vylúčené skrátené legislatívne konanie, mal by sa špecifikovať okruh navrhovateľov zmien a predĺžiť minimálna doba medzi jednotlivými čítaniami pri procese prijímania zmien v parlamente.

Via Iuris je občianske združenie, ktoré sa dlhodobo venuje presadzovaniu spravodlivosti vo vybraných oblastiach práva.

Viac k téme: legislatíva, legislatívne zmeny, Ústava SR, ústavný zákon

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie