• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slovákov v karanténe zo župných a komunálnych volieb nevynechajú, budú môcť voliť z domu

Slovákov v karanténe zo župných a komunálnych volieb nevynechajú, budú môcť voliť z domu

Volič, ktorý má záujem o špeciálny spôsob hlasovania, má podať žiadosť zapisovateľovi obce svojho trvalého pobytu sám alebo prostredníctvom inej osoby.

12.4.2022 (Webnoviny.sk) - Osoby, ktorým Úrad verejného zdravotníctva SR k 30. septembru vzhľadom na pandémiu koronavírusu nariadi izoláciu, sa budú môcť zúčastniť spojených komunálnych a župných volieb. Vyplýva to z návrhu zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí a vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa konajú v roku 2022 v rovnaký deň.

Viac o téme: Koronavírus

Legislatívny návrh v utorok schválila vláda. Kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament návrhom zákona zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

Podľa ministerstva vnútra je potrebné prijať právnu úpravu ešte pred vyhlásením volieb do orgánov územnej samosprávy tak, aby bolo možné náležite a v dostatočnom časovom predstihu zabezpečiť komplexnú prípravu procesu volieb. Zákon má byť účinný dňom vyhlásenia.

Voliča v izolácii navšívia členovia komisie

„Oprávnený volič, ktorý požiadal o špeciálny spôsob hlasovania, hlasuje podľa tohto zákona do špeciálnej schránky v deň konania spojených volieb v mieste svojho trvalého pobytu alebo pobytu," uvádza sa v návrhu zákona. Hlasovanie špeciálnym spôsobom sa nemá vykonávať v zdravotníckych zariadeniach, v ktorých sa poskytuje ústavná starostlivosť na lôžku.

Voliča majú v izolácii navštíviť dvaja členovia špeciálnej volenej komisie so schránkou a volebnými lístkami. „Po príchode na miesto špeciálneho spôsobu hlasovania vyslaní členovia špeciálnej komisie vyzvú voliča na hlasovanie a na mieste zotrvajú desať minút. Ak sa volič v tejto lehote napriek opakovanej výzve nedostaví hlasovať, platí, že volič hlasovanie odmietol," vysvetlilo ministerstvo vnútra.

Potrebné podanie žiadosti 

Volič, ktorý má záujem o špeciálny spôsob hlasovania, má podať žiadosť zapisovateľovi obce svojho trvalého pobytu sám alebo prostredníctvom inej osoby, a to telefonicky v úradných hodinách obce svojho trvalého pobytu.

V posledný pracovný deň predo dňom konania spojených volieb môže podať žiadosť najneskôr do dvanástej hodiny.

Čakali na vývoj pandémie

Eva Chmelová z rezortu vnútra doplnila, že aby sa nezapočítali títo voliči dvojnásobne, v okrsku, kde majú trvalý pobyt, budú zo zoznamu voličov vyškrtnutí. Na otázku, prečo vláda návrh zákona schválila v skrátenom legislatívnom konaní, Chmelová odpovedala, „pretože sme čakali do poslednej chvíle, ako sa vyvinie pandemická situácia“.

Predpokladá, že v júni by mal predseda parlamentu vyhlásiť voľby. „Dôležité je, aby v čase volieb bol zákon platný a účinný tak, aby sa organizačno-technické zabezpečenie volieb vykonávalo v súlade s platnou legislatívou,“ dodala Chmelová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie