• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slováci zrejme budú môcť voliť zo zahraničia, ministerstvo vnútra pripravuje novelu zákona

Slováci zrejme budú môcť voliť zo zahraničia, ministerstvo vnútra pripravuje novelu zákona

Ombudsmanka žiada ministerstvo vnútra o zmenu volebnej legislatívy, ktorá prinesie možnosť voliť zo zahraničia pre všetky typy volieb.

BRATISLAVA 30. apríla (WebNoviny.sk) - Ministerstvo vnútra SR pracuje na novele zákona, ktorá by umožnila voliť poštou zo zahraničia vo voľbách do európskeho parlamentu a vo voľbách prezidenta.

V reakcii na žiadosť verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej o zmenu volebnej legislatívy, ktorá by priniesla možnosť voliť zo zahraničia pre všetky typy volieb to pre agentúru SITA uviedlo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Rozsiahla novela

„Keďže ide o rozsiahlu novelu a vyžaduje si vyriešiť niektoré postupy, napríklad mechanizmus na zamedzenie dvojitého hlasovania pri voľbách do EÚ, ako aj nastavenie správnych lehôt pri voľbe prezidenta, termín na jeho predloženie do legislatívneho procesu zatiaľ nie je známy,“ uviedlo MV SR.

Ako sa dodáva vo vyjadrení rezortu vnútra, ktoré SITA poskytla Petra Friese z tlačového odboru kancelárie MV SR, vzhľadom na to, že list ombudsmanky doručili ministerstvu vnútra v pondelok 29. apríla, odpoveď na požiadavky verejnej ochrankyne práv ministerstvo v súčasnosti pripravuje. Voľba poštou je podľa platnej legislatívy v súčasnosti možná iba vo voľbách do Národnej rady SR a pri referende.

Ombudsmanka žiada ministerstvo vnútra o zmenu volebnej legislatívy, ktorá prinesie možnosť voliť zo zahraničia pre všetky typy volieb. S písomnou žiadosťou o zmenu volebnej legislatívy sa verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová obrátila na ministerku vnútra Denisu Sakovú.

Volebné právo garantované ústavou

Agentúru SITA o tom v utorok v tlačovej správe informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv. Patakyová vyzýva ministerstvo vnútra, aby právna úprava zaručila možnosť voliť aj tým občanom SR, ktorí sa v čase volieb nachádzajú mimo Slovenska a naplnila tak ich volebné právo garantované Ústavou Slovenskej republiky.

„Možnosť zúčastňovať sa na správe vecí verejných voľbou svojich zástupcov je jedným zo základných pilierov demokracie. Som presvedčená, že aj napriek náročnejším organizačným požiadavkám, ktoré si voľby poštou vyžadujú, je potrebné, aby sa umožnilo voliť občanom v zahraničí prostredníctvom pošty či elektronických komunikačných prostriedkov vo všetkých voľbách, teda nielen vo voľbách do národnej rady či v referende,“ napísala v liste ombudsmanka. V argumentácii na podporu zmeny legislatívy sa odvolala aj na rezolúciu 1459/2005 Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

V nej sa uvádza, že „vzhľadom na dôležitosť práva voliť v demokratickej spoločnosti majú členské štáty umožniť svojim občanom žijúcim v zahraničí možnosť voliť počas národných volieb“.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie