• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slováci zahodili obavy a v lete potiahnu k moru, Chorvátsko je stále in, no v kurze začína byť aj Turecko

Slováci zahodili obavy a v lete potiahnu k moru, Chorvátsko je stále in, no v kurze začína byť aj Turecko

Návrat záujmu o zahraničné dovolenky je výrazne ovplyvnený tým, že ľudia prestali mať obavy vycestovať do zahraničia.

Letnú dovolenku v tomto roku plánuje približne 60 % Slovákov. Najčastejšie ju chcú absolvovať na Slovensku, v prípade zahraničia najmä v Chorvátsku.

Trendom letnej sezóny je návrat slovenských dovolenkárov na pláže v stredomorských krajinách, hoci obavy z pandémie čiastočne nahradila finančná neistota pre rastúcu infláciu.

Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Go4insight na prelome mája a júna na vzorke tisíc respondentov vo veku 15 až 79 rokov, a to kombináciou osobného a online zisťovania.

Chorvátsko je najobľúbenejšie

Dovolenkovať na Slovensku chce asi o štvrtinu menej ľudí ako vlani. V letnom období tu predpokladá oddychovať 33 % obyvateľov krajiny.

„Slovensko tak zostáva najčastejšou letnou destináciou Slovákov, dovolenkovať na Slovensku plánuje viac ako polovica tých, ktorí nejakú dovolenku cez leto plánujú,“ uviedol partner Go4insight Rastislav Kočan.


Do zahraničia plánuje ísť na letnú dovolenku tiež tretina obyvateľov Slovenska. Viac ako štvrtina tých, čo plánujú ísť tento rok na dovolenku (12 % z celej populácie), pôjde do Chorvátska k Jadranskému moru.


Chorvátsko zostáva najobľúbenejšou zahraničnou destináciou Slovákov, zavítať by ich tam malo výrazne viac a dvojnásobok oproti roku 2020.

Polovica obyvateľov necíti obavy

„Skokanom roka bude pravdepodobne Turecko, keď sa na prímorské pláže tureckej riviéry chystá až 5 % Slovákov, čo je 4-krát viac ako v roku 2020,“ priblížil Kočan. Do Talianska sa tento rok chystá 5 %, do Grécka 4 % Slovákov.


Návrat záujmu o zahraničné dovolenky je výrazne ovplyvnený tým, že ľudia prestali mať obavy vycestovať do zahraničia.


„Tento rok až polovica obyvateľstva už necíti žiadne obavy z cestovania za hranice, kým rok 2021 bol ešte výrazne poznačený pandémiou a vôbec sa nebála cestovať do zahraničia len menej než tretina obyvateľov,“ dodal Kočan.


Menšie obavy cestovať do zahraničia a zvýšený záujem o dovolenku pri mori podľa prieskumu bude znamenať znížený dopyt po domácom cestovnom ruchu.

Chorvátsko sa už veľmi neoplatí, lacnejšie vás tento rok vyjde dovolenka v Grécku či Turecku


Tohtoročná letná dovolenka spomedzi stredomorských krajín môže byť najlacnejšia v Grécku a Turecku, medzi cenovo výhodné patria aj pobyty v Španielsku a na Malte. Chorvátsko patrí už medzi najdrahšie turistické destinácie v rámci Stredomoria spolu s Francúzskom.


Vyplýva to z analýzy, ktorú na základe makroekonomických dát a porovnaní cien pobytových zájazdov v online rezervačných systémoch najväčších nemeckých cestovných kancelárií na júl a august 2022 pripravil broker CapitalPanda.

Najdrahšie je Azúrové pobrežie

Ceny v Chorvátsku, dlhodobo najobľúbenejšej krajiny na letnú dovolenku Slovákov pre blízkosť Jadranského mora, toto leto vzrástli medziročne v priemere o 20 až 25 percent, výnimkou nie sú ani hotely drahšie o 50 percent.

Najdrahšou zo skúmaných destinácií pre letnú dovolenku je Azúrové pobrežie vo Francúzsku. Tamojší hotelieri totiž cielia na inak ekonomicky situovanú klientelu ako tradičné strediská zamerané hlavne na strednú triedu.

Svoje spravila inflácia i pandémia


Zlacnenie alebo zdraženie ceny zájazdov podľa analýzy priamo súvisí s ekonomickou kondíciou jednotlivých krajín. Grécko a Španielsko tradične trápi vysoká miera nezamestnanosti a celkovú situáciu ešte zhoršila pandémia koronavírusu.


Turecko zase bojuje so závratnou infláciou, ktorá spôsobuje oslabovanie tamojšej meny, a tým aj zlacňovanie zájazdov pre zahraničných turistov.

Analytici brokera CapitalPanda mapovali ceny v obľúbených destináciách pre najčastejšie dĺžky pobytu (7 a 10 dní), rôzne typy stravovania (raňajky, polpenzia, all inclusive) a pre rôzne kvalitatívne kategórie hotelov (počet hviezdičiek). Medzi ďalšie kritéria patrili čo najkratšia vzdialenosť k pláži alebo prítomnosť bazénu v rámci daného rezortu.

Vo všetkých prípadoch ceny zahŕňajú leteckú dopravu a zodpovedajú obdobiu od 1. júla do 31. augusta 2022.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie