• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Slováci si na darčeky neodkladajú, domácnosti s nižšími príjmami viac zvažujú pôžičky

Slováci si na darčeky neodkladajú, domácnosti s nižšími príjmami viac zvažujú pôžičky

Peniaze na vianočné darčeky si sporí a priebežne počas celého roka odkladá len pätina respondentov.

Nakupovať vianočné darčeky plánuje tento rok väčšina Slovákov.

Podľa výsledkov prieskumu agentúry Focus, ktorý zrealizovala pre mBank, medziročne opäť pribudlo tých, ktorí do vianočných darčekov plánujú investovať viac.

Sumu nad 200 eur plánuje tento rok minúť 37 % opýtaných. V roku 2020 to bolo 35 % a v roku 2019 to bolo 32 % opýtaných. Minúť viac ako 500 eur zvažuje 6 % Slovákov. V roku 2020 to bolo 5 % a v roku 2019 len 3 %.

Zodpovedný prístup

Prieskum zároveň ukázal, že Slováci pristupujú k svojim financiám zodpovedne. „Až 93 % opýtaných uviedlo, že darčeky pre svojich najbližších zaplatia z vlastného vrecka. Oproti minulému roku tak mierne klesol počet tých, ktorí si chcú na darčeky požičať z 9 % v roku 2020 na aktuálnych 7 %,“ hovorí generálny riaditeľ mBank Slovensko Robert Chrištof.


Peniaze na vianočné darčeky si sporí a priebežne počas celého roka odkladá len pätina respondentov. O niečo viac je tých, ktorí si peniaze na tento účel odkladajú pár mesiacov pred Vianocami.

Opačne sa však správa viac ako polovica Slovákov. Takmer 60 % ľudí uviedlo, že si na kúpu vianočných darčekov pre svojich blízkych počas roka nesporia. V porovnaní s výsledkami z minuloročného prieskumu ich počet dokonca mierne vzrástol.

Ďalšie zadlžovanie

„Aj keď výsledky ukazujú, že Slováci sa kvôli vianočným darčekom nechcú zadlžovať, treba si všimnúť, že mierne vyššiu tendenciu k zadlžovaniu sa pri kúpe vianočných darčekov deklarujú opýtaní z domácností s nižšími mesačnými príjmami. To môže potenciálne vyvolať ďalšie zadlžovanie týchto domácností,“ konštatuje sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.


Reprezentatívny kvantitatívny prieskum agentúry Focus pre mBank sa uskutočnil v novembri 2021 medzi online populáciou SR vo veku od 18 do 60 rokov na vzorke 962 respondentov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie