• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Slováci sa spamätávajú z koronakrízy, počet nových úverov výraznejšie vzrástol

Slováci sa spamätávajú z koronakrízy, počet nových úverov výraznejšie vzrástol

Dopyt po úveroch zostáva podľa Glasovej aj naďalej pod tlakom ekonomickej recesie spôsobenej koronavírusom.

Banky poskytli v marci na Slovensku nové úvery domácnostiam v objeme 1,166 miliardy eur. Pre január bol podľa analytičky 365.bank Jany Glasovej typický útlm v tejto oblasti.

Od februára už ale ich objem opäť rastie a rovnako to bolo aj v marci.

V mesačnom porovnaní sa objem celkových nových úverov zvýšil až o zhruba 38 percent. Bolo to podľa analytičky dané tým, že sa výrazne zvýšil hlavne objem úverov na bývanie, a to takmer o 40 percent.

Najviac rástli úvery na bývanie

Celkový stav úverov poskytnutých obyvateľstvu predstavoval na konci marca úroveň 41,21 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 6,2 percenta, čo je podľa analytičky mierne rýchlejšie tempo ako v predchádzajúcich mesiacoch.

„Trend z predchádzajúcich mesiacov zostáva rovnaký, čo znamená, že nárast bol na strane úverov na bývanie. Tie sa medziročne zvýšili o 9 percent,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.


Naopak, spotrebiteľské úvery pokračujú naďalej podľa analytičky v poklese. Medziročne sa znížili o 9,2 percenta. V medzimesačnom porovnaní sa celkové úvery poskytnuté obyvateľstvu zvýšili len mierne, teda o 0,8 percenta.

Záujem ľudí živia nízke úroky

Dopyt po úveroch zostáva podľa Glasovej aj naďalej pod tlakom ekonomickej recesie spôsobenej koronavírusom. Koronakríza síce obmedzuje podľa nej možnosti ľudí, čo sa týka financovania bývania aj spotreby, ale výrazný dopad má len na spotrebné úvery.


„Záujem o úvery na bývanie naďalej pretrváva. Riešenie nového bývania alebo rekonštrukcie je totiž dôležitejšie ako financovanie spotreby. Okrem toho, dopyt po úveroch je naďalej ťahaný smerom nahor hlavne nízkymi úrokovými sadzbami na úverovom trhu. Opačným smerom naň však pôsobia prísnejšie pravidlá na poskytovanie úverov z dielne Národnej banky Slovenska,“ uzavrela Glasová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie