• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Slováci sa opäť predviedli. Hoaxom veria najviac v celej Európe a vojna na Ukrajine má podľa nich jasného vinníka

Slováci sa opäť predviedli. Hoaxom veria najviac v celej Európe a vojna na Ukrajine má podľa nich jasného vinníka

Podľa prieskumu agentúry YouGov 31 percent Slovákov si myslí, že za vojnou na Ukrajine je NATO.

20.5.2022 (Webnoviny.sk) - Slovenská republika patrí ku krajinám s najvyšším výskytom ľudí v celej Európe, ktorí prepadli dezinformáciám. Uviedla to polícia vo svojom profile Hoaxy a podvody - Polícia SR v súvislosti s prieskumom agentúry YouGov.

Podľa prieskumu 31 percent Slovákov si myslí, že za vojnou na Ukrajine je NATO. Je to druhý najvyšší počet zo skúmaných krajín. Celkovo 38 percent opýtaných si myslí, že za vojnu môže Ruská federácia, čo je tretí najnižší výsledok.

„Dva roky života s COVID-19 ukázali, že Slovenská republika patrí medzi najzraniteľnejšie krajiny v Európe, čo sa týka dopadu dezinformácií na obyvateľov. Hoaxy zanechali za sebou mnoho mŕtvych ľudí, ktorí sa v podstate dobrovoľne rozhodli zomrieť, lebo uverili klamstvám,“ napísala polícia s tým, že rovnaký trend pokračuje pri ďalšej globálnej téme, a to vojne na Ukrajine.

Alarmujúce výsledky prieskumu: Mladá generácia rezignovala na čestné správanie, takmer polovica je ochotná zaplatiť úplatok za prijatie na školu


Viac ako polovica respondentov (52 percent) verí, že na Slovensku sa oplatí správať sa čestne. Druhá časť opýtaných s tým nesúhlasí.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Nadáciu Zastavme korupciu, ktorý sa uskutočnil v apríli 2022 na vzorke 1 037 Slovákov a Sloveniek vo veku od 15 rokov so zameraním na správanie v škole.

Úplatky či odpisovanie počas testov

Prieskum tiež odhalil normalizáciu podvádzania v škole a rezignáciu na čestné správanie u takmer polovice respondentov.

Častejšie pritom išlo o mladších ľudí. Podľa 47 percent opýtaných sú mladí ľudia ochotní dať úplatok v snahe zlepšiť svoju šancu na prijatie na vysokú školu, no zvyšných 53 percent to tak nevidí.


Prieskum ukázal, že takto zmýšľajú častejšie respondenti vo veku 15 – 24 rokov ako tí starší. Z tých, ktorí považujú odpisovanie za malý problém, si 86 percent nemyslí, že by bolo potrebné odpisovanie riešiť.


Celkovo 54 percent respondentov uviedlo, že odpisovanie nie je potrebné riešiť vôbec. „Drobné podvody neskôr môžu viesť ku korupčnému správaniu. Ak si študent zvykne odpisovať na písomke, lebo to považuje za normálne, je veľká pravdepodobnosť, že neskôr bude zmýšľať podobne a ukradne diplomovú prácu,“ konštatovala Zuzana Vasičák Očenášová z Nadácie Zastavme korupciu.

Boj proti neférovému správaniu

Nadácia Zastavme korupciu má v pláne meniť postoje mladých ľudí, a preto spúšťa druhý ročník projektu Férovka, ktorý mení hodnotové postoje študentov na stredných školách.

Školy sa do neho môžu prihlásiť do konca mája. Projekt Férovka ponúka učiteľom a žiakom podporu pri projektoch, ktoré bojujú s neférovým správaním na škole, ako je odpisovanie, malé podvody, predbiehanie či šikana.


Garantka projektu Vasičák Očenášová podotkla, že s normalizáciou podvádzania v škole a s rezignáciou na čestné správanie sa v prieskume stretli zhruba u polovice respondentov prieskumu, pričom častejšie u mladších ľudí.


„Aby nasledujúca generácia neschvaľovala podvody a korupciu, potrebujeme toto číslo znížiť. Náš projekt je jeden zo spôsobov ako na to,“ uviedla.


Pilotný ročník projektu podľa nadácie ukázal, že zmena k lepšiemu je možná, keďže zapojené školy zaznamenali menej neférovo riešených konfliktov, lepšiu dochádzku či vzťahy medzi žiakmi.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie