• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Slováci podali na súd v Haagu podnet v súvislosti s testovaním

Slováci podali na súd v Haagu podnet v súvislosti s testovaním

Sme testovacia veľmoc, kritizujú analytici.

Desiatky Slovákov podali podnet na Medzinárodný trestný súd v Haagu za vykonanie nepovolených medicínskych experimentoch súvisiacich s celoplošným testovaním.

Informovala o tom advokátka a bývalá dlhoročná zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) Marica Pirošíková.

Podľa nej skupina vidí v prebiehajúcich celoplošných testovaniach závažné porušenie medzinárodných záväzkov SR vyplývajúcich z ustanovení Rímskeho štatútu a iných medzinárodných záväzkov.

Ich úmyselným a organizovaným konaním mohlo dôjsť k takým porušeniam, ktoré tvoria s najväčšou pravdepodobnosťou dostatočný základ pre stíhanie skutkov s možnou právnou kvalifikáciou zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny smerujúce voči vlastnému obyvateľstvu, vysvetlila TASR Pirošíková. K podnetu sa pridal aj emeritný sudca Ústavného súdu (ÚS) SR Ján Drgonec.


Povinné celoplošné testovania a následné zákazy im zapríčinili opakované fyzické, psychické aj spoločenské traumy. Vnímam, ako je im v nesprávne komunikovanej krízovej situácii metódou strachu vnucovaná výmena ich základných práv a slobôd za falošný pocit bezpečia. Falošná bezpečnosť nie je a nikdy nebude spôsobilá slobodu žiadnym spôsobom obmedziť, povedal ďalší člen skupiny advokát Peter Weis. Podľa Pirošíkovej to nie je prvé ani posledné podanie, ktoré bolo zaslané medzinárodným súdnym orgánom.

Vládne uznesenie o predĺžení núdzového stavu pre pandémiu ochorenia Covid-19 napadla na ÚS opozičná strana Smer-SD a jeho časti s prijatými opatreniami aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. ÚS rozhodol 31. marca tak, že uznesenie vlády SR o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní a prijatých opatreniach zo 17. marca je v súlade s Ústavou SR.

Financie na testy

Na finančnú stránku testovania upozornila predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Na sociálnej sieti upozornila, že „nájdenie jedného jediného pozitívneho človeka nás vychádza na 3 438 eur“.

Cigániková navrhuje, aby sme sa v rámci testovacej stratégie sústredili na lepšiu starostlivosť o pozitívnych a chorých. Pripomenula tiež, že celoplošné testovanie má význam v ohniskách, aj to iba v kombinácii s obmedzením pohybu, či vo fabrikách, kde sa stretáva veľa ľudí.


Podľa jej slov by sa antigénové testovanie nemalo zrušiť úplne, no malo by ostať iba „ako rýchlo dostupná možnosť pre ľudí, ktorí to potrebujú, teda majú príznaky, podozrenie alebo chcú chrániť svojich blízkych“.

Samotesty

Ministerstvo zdravotníctva nakúpilo samotesty aj na Slovensku. Dokopy 35 miliónov kusov, ktorým ešte pred viac ako mesiacom Úrad pre normalizáciu, meteorológiu a skúšobníctvo SR udelil výnimku na samotestovanie, však odvtedy leží v skladoch.

Samotesty boli pritom dobrým riešením pre väčšinu veľkých európskych krajín, napríklad aj pre Nemcov či Francúzov, a to kvôli problémom s laboratóriami, ktoré nestíhali testy vyhodnocovať.

Odporúčania

Európske Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb, ako aj Svetová zdravotnícka organizácia v čase, kedy sa väčšina sveta potýka s ďalšou nastupujúcou vlnou pandémie opäť zdôrazňujú, na čo by sa štáty pri testovacích stratégiách mali sústrediť.

Päť najdôležitejších bodov je kontrolovanie prenosu, ktoré sa dá dosiahnuť trasovaním, ďalej sledovanie rýchlostí prenosu a závažnosti vírusu SARS-CoV-2, zmiernenie vplyvu v nemocniciach a v zariadeniach sociálnych služieb, detekcia ohnísk a udržanie eliminácie COVID-19 tam, kde sa už raz podarilo ochorenie poraziť.



Najčítanejšia najnovšia správa

Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil

europa musi podla michela prejst na vojnovu ekonomiku ak chceme mier musime sa pripravit na vojnu zdoraznil

19.3.2024 (SITA.sk) - Európa musí podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku a posilniť svoju obranu, aby reagovala na hrozbu, ktorú predstavuje Rusko. V článku, ktorý zverejnili európske médiá, vyhlásil, že Európa musí prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ak Európska únia nezareaguje správne a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu na zastavenie Ruska, sme na rade my," vyjadril sa Michel s tým, že preto musí byť Európa pripravená na obranu a prejsť do „módu vojnovej ekonomiky". „Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu," zdôraznil.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v marci 2024 (fotografie)

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 Európa urobila pokroky, ktoré zahŕňajú zvýšenie vojenských výrobných kapacít o 50 percent, ale podľa Michela je potrebné urobiť viac. Predseda Európskej rady tiež vyzval členské štáty Únie, aby zabezpečili, že Ukrajina dostane na bojisku to, čo potrebuje.

Európska únia v pondelok schválila ďalšiu pomoc pre ukrajinské ozbrojené sily v objeme 5 miliárd eur.

Viac k téme: Predseda Európskej rady, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie