• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slováci môžu voľne cestovať aj do Slovinska, povolená je letecká preprava na troch letiskách

Slováci môžu voľne cestovať aj do Slovinska, povolená je letecká preprava na troch letiskách

Ukončenie epidémie koronavírusu Slovinsko oficiálne ohlásilo 15.

8.6.2020 (Webnoviny.sk) - Slováci môžu voľne cestovať aj do Slovinska. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vec a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) na svojej webovej stránke. Na slovinských hraniciach sa totiž nevyžadujú žiadne potvrdenia či negatívny test na ochorenie Covid-19.

Do krajiny však stále nie je možné pricestovať medzinárodnou autobusovou či vlakovou dopravou, letecká je na vybraných letiskách povolená.

Na hranici nevyžadujú potvrdenia

„Od 8. júna 2020 neplatí pre občanov Slovenskej republiky pri vstupe do Slovinskej republiky povinná karanténa a vstup do krajiny je bez obmedzení,“ informuje rezort diplomacie. Tranzit cez Slovinsko je možný a na hranici sa nevyžadujú žiadne potvrdenia, ani test na ochorenie Covid-19.

Viac o téme: Koronavírus

V krajine však naďalej platia niektoré obmedzenia. Napríklad nariadenie nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch, a to najmä v tam, kde nie je možné zaručiť 1,5-metrový odstup medzi osobami. V platnosti tiež ostáva aj dezinfekcia rúk či zákaz zhromažďovania sa nad 200 osôb.

Otvorené sú všetky hotely a turistické zariadenia, wellness a fitness centrá, plavárne, kúpaliská, telocvične a zdravotnícke zariadenia, obchody, úrady, múzeá, galérie a školy. Zatvorené zostávajú diskotéky a nočné bary. Tiež sa naďalej nesmú konať veľké kultúrne a spoločenské podujatia. V niektorých prípadoch sú možné športové podujatia, avšak bez divákov.

Otvorené letiská a prístavy

V krajine stále platí dočasný zákaz medzinárodnej autobusovej a železničnej dopravy. Od 12. mája je obnovená možnosť medzinárodnej a vnútroštátnej leteckej dopravy na letiskách Ľubľana, Maribor, Portorož. Pre námornú dopravu sú otvorené prístavy Koper a Piran.

Informácie o situácii a prijatých opatreniach v Slovinsku v súvislosti so šírením ochorenia koronavírusu sú dostupné na stránke gov.si. Slovinsko zriadilo aj call-centrum, kde sú poskytované všetky informácie o ochorení Covid-19, a to na telefónnom čísle 080 1404, a v prípade volania zo zahraničného čísla je to kontakt +386 1 478 7550.

Rezort zahraničia uvádza, že v prípade núdze môžu Slováci kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu Veľvyslanectva SR v Ľubľane +386 41 639 719 200 alebo priamo MZVaEZ na čísle + 421 2 5978 5978.

„Veľvyslanectvo SR v Ľubľane naďalej odporúča občanom pred cestou do Slovinskej republiky (ak je nevyhnutná) zaregistrovať sa na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR alebo pomocou mobilnej aplikácie Svetobežka,“ uzatvára. Bližšie informácie o prechodnosti hraničných priechodov sú k dispozícii na tejto webovej stránke.

Viac k téme: cestovanie, Koronavírus, letná dovolenka

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie