• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Slováci majú stále záujem o úvery, v novembri sa ich objem opäť zvýšil

Slováci majú stále záujem o úvery, v novembri sa ich objem opäť zvýšil

Z dlhodobejšieho hľadiska je potrebné počítať s tým, že úrokové sadzby sa budú zvyšovať.

Celkový objem úverov poskytnutých obyvateľstvu predstavoval na konci novembra 43,95 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 8,6 %.

Ako ďalej pre agentúru SITA povedala analytička 365.bank Jana Glasová, od začiatku roka 2021 platí, že tempo rastu úverov sa postupne zrýchľuje.

Trend z predchádzajúcich mesiacov zostáva rovnaký, čo znamená, že opäť vzrástol objem úverov na bývanie. Tie sa v novembri medziročne zvýšili až o 11,4 %.

Záujem o úvery pretrváva

Naopak, celkový objem spotrebiteľských úverov naďalej klesá a v novembri sa medziročne znížil o 6,7 %. Toto tempo medziročného poklesu spotrebiteľských úverov však už nie je také výrazné ako na začiatku roka, vtedy dosahovalo úrovne okolo -9 %. „Pokles celkového objemu spotrebných úverov na trhu je aj dôsledkom výraznejšej konsolidácie, to znamená, že ľudia si radi spájajú hypotekárne a spotrebné úvery do jednej, výhodnejšej hypotéky s nižšou úrokovou sadzbou,“ konštatuje analytička.

V samotnom novembri banky poskytli úvery domácnostiam za 1,306 mld. eur. „Koronakríza síce obmedzila možnosti ľudí, čo sa týka financovania bývania aj spotreby, ale výraznejší dopad na úverový trh nemala. Záujem o úvery totiž naďalej pretrváva, hlavne čo sa týka úverov na bývanie. A očakávame, že tento trend sa ani v nasledujúcich mesiacoch nezmení. Dopyt po hypotékach je totiž podporovaný hlavne nízkymi úrokovými sadzbami na trhu,“ povedala Glasová.

Prísnejšie pravidlá na poskytnutie úveru

Na druhej strane, možnosti našincov na získanie úveru sú obmedzované prísnejšími pravidlami na poskytovanie úverov zo strany Národnej banky Slovenska. Tie kontrolujú a regulujú úroveň zadlženosti obyvateľov tak, aby nebola príliš vysoká a aby dlžníci boli schopní splácať svoje úvery aj po prípadnom zvýšení úrokových sadzieb.


„Z dlhodobejšieho hľadiska je totiž potrebné počítať s tým, že úrokové sadzby sa budú zvyšovať. Takže tieto pravidlá NBS obmedzujú možnosti ľudí získavať úvery a tým pádom pôsobia brzdiaco aj na dopyt po úveroch,“ dodala Glasová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie