• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slováci dostanú peniaze na udržanie zamestnanosti aj v júli, hoci krajina je podľa COVID automatu zelená

Slováci dostanú peniaze na udržanie zamestnanosti aj v júli, hoci krajina je podľa COVID automatu zelená

Za júl budú úrady práce vyplácať príspevky podľa pôvodnej schémy Prvej pomoci, ktorá sa uplatňovala za apríl až september minulého roka.

22.7.2021 (Webnoviny.sk) - Príspevky na udržanie zamestnanosti pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) budú úrady práce a sociálnych vecí vyplácať aj za júl toho roka, hoci podľa celonárodného COVID automatu sa Slovensko aktuálne nachádza len v stupni monitoring.

Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa ministerstva práce a sociálnych vecí Eva Rovenská. Za júl budú úrady práce vyplácať príspevky podľa pôvodnej schémy Prvej pomoci, ktorá sa uplatňovala za apríl až september minulého roka, bez opatrenia 3B.

Prvá pomoc je podľa hovorkyne ministerstva práce a sociálnych vecí od júla naviazaná na celonárodný COVID automat tak, aby kopírovala aktuálnu pandemickú situáciu a s ňou súvisiace obmedzenia. Pre určenie fázy Prvej pomoci bude pritom rozhodujúci prevažujúci počet dní v danom stupni.

Za jún boli ešte štedré príspevky

„Platí však pravidlo, že medzimesačný prechod medzi jednotlivými fázami je možný najviac o dve fázy," upozornila. Za júl tohto roka preto budú úrady vyplácať príspevky podľa prvotnej schémy Prvej pomoci bez opatrenia 3B napriek tomu, že väčšina okresov na Slovensku bola v júli v zelenej farbe.

„Všetky aktuálne informácie zverejníme na stránke pomahameludom.sk," dodala Rovenská. Za jún tohto roka dostávajú zamestnávatelia a SZČO príspevky ešte podľa najštedrejšej schémy Prvej pomoci ++.

Poskytovanie pomoci sa od júla tohto roka rozdeľuje do štyroch fáz. Príspevky v aktuálnej schéme Prvá pomoc ++ sa budú poskytovať vtedy, ak bude Slovensko v treťom a štvrtom stupni varovania podľa celonárodného COVID automatu. Výška pomoci by tak dosiahla úroveň, na ktorej je za jún tohto roka.

Bez príjmu máte nárok na 360 eur

Pôjde o preplácanie 100 percent celkovej ceny práce pre zamestnávateľov a poskytovanie príspevkov pre SZČO v sume od 330 eur do 870 eur podľa úrovne poklesu tržieb. SZČO a jednoosobové spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré nemajú príjem z podnikania, budú mať nárok na príspevok vo výške 360 eur.

Príspevky v schéme Prvá pomoc + budú úrady práce vyplácať za podmienky, že sa Slovensko ocitne v prvom a druhom stupni varovania podľa celonárodného COVID automatu. Pôjde o úroveň pomoci, ktorú úrady práce vyplácali za október minulého roka až január tohto roka.

Zamestnávateľom bude štát na zamestnancov preplácať 80 percent celkovej ceny práce a SZČO dostanú príspevok v sume od 270 eur do 810 eur podľa úrovne poklesu tržieb. Príspevok pre SZČO a jednoosobové spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré nemajú príjem z podnikania, klesne na 315 eur.

Dokedy bude štát poskytovať pomoc?

Rozsah príspevkov na udržanie zamestnanosti sa zníži na úroveň schémy Prvej pomoci, ak nebude vyhlásený celonárodný COVID automat na prvom až štvrtom stupni varovania a zároveň v stupni Monitoring bude najviac 39 okresov.

Takúto štátnu pomoc úrady práce vyplácali za apríl až september minulého roka. Zamestnávateľom štát preplatí 80 percent hrubej mzdy ich zamestnancov, SZČO budú mať nárok na príspevky v sume od 180 do 540 eur podľa úrovne poklesu ich tržieb a SZČO a jednoosobové spoločnosti s ručením obmedzeným bez príjmu z podnikania dostanú príspevok vo výške 210 eur.

Pomoc štát prestane poskytovať vtedy, ak žiadny z okresov nebude v prvom až štvrtom stupni varovania podľa COVID automatu a zároveň v stupni Monitoring bude aspoň 40 okresov.

Viac k téme: COVID automat, Ekonomické dopady koronavírusu, finančná pomoc, prvá pomoc, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba, zamestnávatelia

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie