• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Slafkovský sa pred draftom cíti sebavedomo. Mladý talent nepochybuje, že sa v NHL so svojimi schopnosťami presadí

Slafkovský sa pred draftom cíti sebavedomo. Mladý talent nepochybuje, že sa v NHL so svojimi schopnosťami presadí

Juraj Slafkovský by mohol prekonať rekord Mariána Gáboríka a stať sa najvyššie draftovaným Slovákom v histórii zámorskej NHL.

1.6.2022 (Webnoviny.sk) - Slovenský hokejový útočník Juraj Slafkovský sa v súčanosti nachádza v americkom Buffale, kde absolvuje rozhovory so zástupcami klubov zámorskej NHL pred blížiacim sa draftom nováčikov.

Kondičného testovania sa nezúčastňuje, keďže má za sebou dlhú sezónu 2021/2022 zakončenú účasťou vo štvrťfinále MS vo Fínsku.

Odchod do Fínska bol náročný

"Najčastejšie sa ma pýtajú, prečo som odišiel do Fínska, keď som bol mladší. Bolo to preto, lebo som cítil, že moje korčuľovanie nie je dosť dobré. Chcel som hrať v náročnejšej súťaži, aby som sa v ňom zlepšil. Chcel som sa tiež osamostatniť," uviedol 18-ročný Košičan v rozhovore pre oficiálny web profiligy.

Slafkovský priznal, že odchod do Fínska v mladom veku bol pre neho náročný, no neľutuje ho. "Samozrejme, chýbali mi tam kamaráti aj rodina, ale tak som sa rozhodol. Je to cena za to, aby som najlepší hokejista, akým môžem byť," povedal robustný krídelník, ktorého obľúbeným hráčom v NHL je fínsky útočník Mikko Rantanen z tímu Colorado Avalanche.

Na preddraftovom testovaní NHL Combine sa stretáva s mnohými hokejovými osobnosťami, čo je pre neho motiváciou: "Samozrejme, rozmýšľal som nad tým, že títo ľudia bolí skvelí hokejisti a dnes sú legendy. Motivujú ma ich úspešné kariéry. Myslím si, že aj oni boli pred mnohými rokmi v mojej pozícii a vedia, čo prežívam. Je to aj trochu zábavné, lebo týchto ľudí nestretnete na ulici každý deň. Som rád, že tu s nimi môžem byť."


Najlepší strelec na OH v Pekingu

Redaktor Mike Morreale sa úradujúceho vicemajstra fínskej Liigy s tímom TPS Turku spýtal aj to, prečo by podľa neho mal byť draftovou jednotkou.


"Pretože som už hral medzi mužmi a viem, čo to obnáša. Dokážem hrať fyzický a obojsmerný hokej, keď mi tréner bude dôverovať a dá mi dostatok šancí. Mojimi prednosťami sú schopnosti strieľať góly a tvoriť hru," odpovedal Slafkovský.


Verí, že sa už dokáže presadiť v kanadsko-americkej súťaži: "Áno, prečo nie? Hral som s mužmi na olympiáde aj na majstrovstvách sveta. Nastúpil som aj proti Kanade a cítil som sa dobre. Samozrejme, vždy je na čom pracovať. Ak sa dokážem prispôsobiť štýlu hry v NHL čo najskôr, bude to pre mňa len dobré."


Najlepší strelec a najužitočnejší hráč olympijského hokejového turnaja v Pekingu sa nebude hnevať, ak jeho meno nezaznie na júlovom drafte v kanadskom Montreale ako prvé: "Bolo by pekné byť draftovou jednotkou, ale v skutočnosti mi nezáleží na tom, z ktorého miesta ma draftujú, skôr ktorý tím to bude. Dôležité je, aby som dostal šancu hrať v NHL čo najskôr a mohol som sa ukázať. Tretie alebo štvrté miesto na drafte môže byť dokonca lepšie ako prvé a to je pre mňa to najdôležitejšie."

Zahral si po boku najlepších slovenských hráčov

Práve pekinskú olympiádu, na ktorej výrazne prispel k zisku bronzu, považuje Slafkovský za svoj najvydarenejší turnaj uplynulej sezóny.


"Podarilo sa mi streliť nejaké góly a oslavy som si veľmi užíval. Hral som vo štvrtej formácii, našou úlohou bolo najmä brániť a hrať tvrdo. Robili sme tie drobnosti, ktoré ľudia nevidia v televízii, ale skauti vedia, čo majú sledovať. Strelil som dva góly v prvom zápase a potom som pridával ďalšie, takže som dostával stále viac šancí. Mal som to šťastie hrať po boku najlepších hráčov na Slovensku a bola to zábava," zaspomínal si s deviatimi bodmi najproduktívnejší hráč Slovenska na MS vo Fínsku, ktorý by sa mohol stať najvyššie draftovaným Slovákom v histórii. Rekord stále patrí Mariánovi Gáboríkovi, ktorého si klub Minnesota Wild vybral v roku 2000 z celkovej tretej pozície.


Slafkovský v rozhovore vyzdvihol aj reprezentačného trénera, Kanaďana Craiga Ramsayho. Ten mu vraj pomohol získať sebavedomie pred druhou polovicou sezóny v Turku.


"Urobil pre mňa veľa. Keď som prišiel do reprezentácie, hral som podľa nastaveného systému. On mi dovolil byť na ľade sám sebou, čo mi pomohlo. Nazval ma strelcom a vždy veril, že začnem strieľať góly, čo sa napokon aj stalo. Som šťastný, že som ho stretol. Na ZOH som získal sebavedomie, tréneri v Turku si to všimli a dávali mi viac príležitostí. To bolo dôležité, lebo pred ZOH som nehrával tak veľa, len v tretej a štvrtej formácii. Potom som začal hrávať v presilovkách a s lepšími hráčmi, s ktorými sa nám darilo," dodal slovenský mladík.

Oddanosť hokeju

"Páči sa mi jeho sebavedomie. Je dobrý korčuliar a fyzicky je pripravený na NHL. Sú veci, na ktorých musí pracovať, ale dokáže si pokryť puk a je ťažké mu ho zobrať. Navyše, je oddaný hokeju. Bol tri roky vo Fínsku bez rodiny, no sám povedal, že to musel urobiť, aby mohol byť profesionálom. Ukázal svoje schopnosti na medzinárodnej scéne aj v Liige, v play-off bol ako z iného sveta," zhodnotil Slafkovského Morreale.


Jeho kolega Adam Kimelman to vidí podobne: "Predstavte si, aký bude, keď sa o neho budú starať profesionálni tréneri. Možno nebude hneď superhviezdou, ale je v ňom obrovský potenciál. Na ZOH aj MS bol dominantný proti vyspelým súperom. Na jeho mieste by som bol tiež sebavedomý. Všetci vedia, čo dokáže. To, že opustil domov a išiel do krajiny, kde sa musel naučiť cudzí jazyk a byť samostatný, veľa vypovedá o jeho osobnosti aj hráčskych kvalitách. Podľa mňa je najviac pripravený na NHL z hráčov na tohtoročnom drafte a mohol by mať v lige skvelú kariéru."

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie